Бутрій розповів про оновлений перспективний план формування громад: на що чекати Генічеському району?

09 Жовтня 2019, 18:28

1-й заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій Фото: kherson.ipc.org.ua

Усі громади Генічеського району, як і раніше, планують об’єднати в одну ОТГ. Відповідне положення закладене в оновленому перспективному плані формування територій об’єднаних громад, який обласна адміністрація подасть на схвалення обласною радою. Про це повідомив перший заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій під час онлайн-конференції, організованої медіа-центром IPC-Херсон, передає IPC-Генічеськ.

“За їхнім бажанням: один район – одна громада. Ті розрахунки, які ми проводили, є обгрунтованими, доречними, економічно вигідним буде формула один район одна громада”, – зазначив Дмитро Бутрій.

За його словами, ідею застосування формули “один район – одна громада” підтримали в Генічеському районі, однак не конкретизував, хто саме.

“Ми неодноразово були в Генічеському районі, це були зустрічі з громадськістю, з головами тих же сільських рад, є певні докази, вони самі про це знають, залучали Центр розвитку місцевого самоврядування, проводили консультації, пропонували створення двох громад. але вони: ні, ми бажаємо одну”, – розповів заступник голови облдержадміністрації. 

https://www.facebook.com/IPC.Kherson/videos/440075193528160/

Також він висловив здивування стосовно нещодавнього листа проти децентралізації від сільських та селищних голів Генічеського району до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та народного депутата від 185-го округу Херсонщини Володимира Іванова (партія “Слуга народу”).

“Сьогодні взагалі, для мене дивно, що вони взагалі просять Кабінет міністрів як виключення не впроваджувати реформу в Генічеському районі. Ви розумієте, це неможливо. Генічеський район є територією України, такого не може бути, реформа проводиться по всій території. А це є просто небажання. Небажання взагалі щось робити. Це позиція сільських голів, зрушити цю ситуацію, щоб покращити життя наших громадян, наших людей, жителів їхніх громад, я бачу, бажання нема. Це особисті корисні інтереси, не більше. Треба подумати про майбутнє. Реформа є незворотньою”, – наголосив Дмитро Бутрій.

У свою чергу, голова Щасливцевської сільської ради, яка ще декілька років тому ініціювала добровільне об’єднання з громадою села Стрілкове на Арабатській стрілці, Віктор Плохушко висловив обурення через такі плани.

Він розповів, що у вересні цього року було направлено офіційного листа до Херсонської ОДА із повідомленням про те, що Щасливцевська та Стрілківська громади, як і раніше, прагнуть створити свою ОТГ.

Як повідомлялося раніше, на дискусії щодо впровадження реформи децентралізації голова Генічеської районної ради Андрій Євстратов розповів, що підтримує ідею створення однієї ОТГ на території Генічеського району.

Проти створення однієї ОТГ для всіх громад виступив Новоолексіївський селищний голова Олександр Бурковський, який у медіа-центрі IPC-Генічеськ розповів про ініціативу створення окремої від Генічеської Новоолексіївської ОТГ. Представник групи з об’єднання Щаслицевської та Стрілківської громад Михайло Остапчук заявив, що в Генічеському районі досі немає жодної ОТГ саме через спротив чиновників обласної та місцевої адміністрації.

Михайло Остапчук надав для ознайомлення документи та переписку з обласною адміністрацією. За його словами, висновок був підготовлений, але так і не переданий до сільських рад. Серед іншого, він предоставив лист від 23 січня 2017 року, підписаний Дмитром Бутрієм до Щасливцевської сільської ради. 

У листі від ХОДА йдеться, що адміністрація розглянула матеріали, надані Щасливцевською та Стрілківською сільськими радами Генічеського району щодо добровільного об’єднання територіальних громад, за результатами розгляду підготовлено проект розпорядження голови обласної державної адміністрації “Про затвердження висновків щодо відповідності проектів рішень Щасливцевської та Стрілківської сільських рад Генічеського району Херсонської області стосовно добровільного об’єднання територіальних громад Конституції України та законам України”, проект розпорядження проходить процедуру погодження.

Нещодавно 18 з 19 сільських та селищних голів направили листа до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та народного депутата від 185-го округу Херсонщини Володимира Іванова (партія “Слуга народу”), в якому попросили “розглянути можливість залишення регіону без об’єднання громад взагалі”

На думку Михайла Остапчука, яку він озвучив під час круглого столу в медіа-центрі IPC-Генічеськ, таке звернення представників влади обумовлене протестом проти об’єднання в одну ОТГ, що нав’язується на обласному рівні.

Разом з тим, у Верховній Раді України зареєстрований урядовий законопроект внесення змін до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад. У разі ухвалення законопроекту об’єднані громади створюватимуться “відповідно до перспективного плану”, який, як і тепер, розроблятиметься обласною державною адміністрацією і затверджуватиметься Кабінетом міністрів. Але процедура більше не передбачатиме етапу схвалення перспективних планів обласними радами.

В Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Станом на вересень створена 951 об’єднана територіальна громада. В Генічеському районі досі не створено жодної ОТГ. Згідно перспективного плану, затвердженого урядом, на території району планують сформувати одну ОТГ.