Спеціалісти з Дніпропетровської області допомагають жителям Кочубеївської громади з оформленням документів на право власності на житло

29 Квітня 2024, 13:29

Ілюстрація: відкриті джерела.

Проблема відсутності документів на право власності на житло лишається актуальною для звільнених громад Херсонщини. Спеціалісти з Дніпропетровщини допомагають жителям Кочубеївської громади оформити неохідні документи на право власності на житло задля подальшого оформлення виплат за державними програмами на відбудову пошкоджених або зруйнованих обстрілами росіян осель, а також для купівлі нового житла.

Про це в інтервʼю коремпондентам “IPC-Південь” повідомила Людмила Костюк, голова Кочубеївської селищної віійськової адміністрації.

“Минулого року було багато проблем, і це не лише в нашій громаді, у тому, що у багатьох людей не було права власності на житло. Проте вже досить багато людей оформили ці документи. Хочу звернути увагу на те, що у цьому плані була зроблена велика робота старост, а також наших спеціалістів. Ми залучали й до нас сюди приїздили Бюро технічної інвентаризації, реєстратор. Ми організовували зустрічі на місці, щоб людям не потрібно було нікуди їхати. Усі ці документи приймали на місці, спеціалісти виїжджали, проводили необхідні заміри. Словом, ті, хто хотів це зробити – вже зробили. І в кого будинки пошкоджені, в принципі, у всіх документи є.

Залишились одиниці, у кого їх немає. Тобто якщо не оформлене право власності, а оселя на сьогодні поки не зазнала пошкоджень, люди вже нині розуміють, що надалі необхідно оформлювати ці документи. Адже якщо людина не має права власності на житло, то вона не має права ані зареєструвати нікого у себе, ані отримати допомогу. Тому всі розуміють, що оформлювати документи треба вже зараз”, – підкреслює Людмила Костюк.

За словами голови селищної військової адміністрації, наразі Кочубеївська громада не має власного реєстратора і це загалом велика проблема для всіх громад Херсонщини.

“Ми підписали договір з Петриківською громадою Дніпропетровської області, наші спеціалісти пройшли навчання і зараз у нас в ЦНАПі люди можуть подати документи, їх приймає наш адміністратор, пересилає їх до реєстратора і протягом п’яти днів вони отримують цю послугу, якщо з документами все у порядку. Також наші спеціалісти проводять консультації, тому що у кожної людини ситуація абсолютно індивідуальна: у когось відсутні одні документи, у когось інші, хтось не оформив спадщину тощо. Словом, це постійні нюанси”, – підсумувала пані Костюк.

Раніше повідомлялось, що у Кочубеївській громаді власники зруйнованого житла отримали 7,5 мільйонів гривень за програмою “єВідновлення”.