У Кочубеївській громаді власники зруйнованого житла отримали 7,5 мільйонів гривень за програмою “єВідновлення”

29 Квітня 2024, 10:57

Зруйновані будинки на правобережжі Херсонщини. Фото “IPC-Південь”.

В Кочубеївській громаді на Херсонщині на сьогодні власники шести зруйнованих будинків через програму  “єВідновлення” вже отримали сертифікати на придбання нового житла на суму близько 7,5 мільйонів гривень.

Про це в інтервʼю коремпондентам “IPC-Південь” повідомила Людмила Костюк, голова Кочубеївської селищної віійськової адміністрації.

За словами очільниці Кочубеївської СВА, в середньому, залежно від квадратури, сума на придбання житла становить 1,1 – 1,2 мільйона гривень.

“Щодо пошкодженого житла, то у нас працювала Рівненщина. І ми працювали, виходячи з фінансових ресурсів, доцільності. Деякі громади перераховували субвенцію, а починали ми фактично з того, що громади Рівненщини доставляли сюди будівельні матеріали і ці роботи виконували їхні волонтерські організації. Це були навіть і працівники сільських рад, також із громад збирались будівельні бригади. Також багато приходило вірян: люди приїжджали, хтось працював тиждень, у кого на скільки виходило. Проводилась заміна дахів, пошкодженого шиферного покриття та заміна вікон і дверей”, – розповіла Людмила Костюк.

Крім того, за словами пані Костюк, деякі громади перераховували субвенцію, оскільки доставка будівельних матеріалів з Рівненської області вартує дорого.

“Ми порахували, що у нас тут поруч Кривий Ріг, де буде дешевше закупити (будівельні матеріали – ред.). До того ж не все можливо прорахувати, чогось не вистачало, але все досить оперативно закуповувалось, щоб можна було якнайшвидше зустріти зиму 2024 року, щоб у людей принаймні не протікали дахи, щоб були встановлені вікна і двері тощо. А вже інші роботи, саме внутрішні роботи, люди подають через програму “єВідновлення””, – підсумувала очільниця Кочубеївської СВА.