Гауляйтером села Дивне на Херсонщині став кримчанин Сергій Шабатура, щодо якого застосовані санкції в Україні

10 Січня 2024, 18:43

Захід окупантів у селі Дивне 30.10.2023, гауляйтер Сергій Шабатура (другий ліворуч), колаборант Аркадій Францев (третій ліворуч). Фото з окупаційних пабліків.

Новим гауляйтером села Дивне Новотроїцької громади Генічеського району на Херсонщині окупанти призначили кримчанина Сергія Шабатуру, який з травня 2023 року перебуває під українськими санкціями. Сам він майже не з’являється в селі, яким фактично «керує» подружжя місцевих колаборантів Аркадія і Жанни Францевих. Всі вони причетні до незаконного збору і вивозу врожаю аграріїв, які вимушено покинули свою окуповану громаду.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Про призначення в селі Дивне Новотроїцької громади нового гауляйтера стало відомо ще у серпні 2023 року. Однак як його звати і як він виглядає місцеві жителі не знали: новий призначенець майже не з’являється в Дивному і намагається «керувати» селом дистанційно з Новотроїцького.

Як з’ясувалось, новим гауляйтером Дивного став Шабатура Сергій Геннадійович, 6 серпня 1972 року народження, уродженець і житель Сімферополя. Після незаконної анексії Росією Криму він був членом територіальної «виборчої комісії» Желєзнодорожного району Сімферополя з правом вирішального голосу від путінської партії «Единая Россия».

Сергій Шабатура, колаборант. Фото: sanctions.nazk.gov.ua.

12 травня 2023 року президент України Володимир Зеленський указом №280/2023 увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів. Одним із фігурантів цього санкційного списку став Сергій Шабатура.

Як розповіли ЦЖР жителі громади, фактично селом «керує» не Шабатура, а подружжя зрадників Аркадія і Жанни Францевих. Перший раніше практично ніде не працював, заробляв на життя вирощуванням і торгівлею коноплею. Жанна Францева до 2020 року працювала в колишній Дивненській сільській раді.

«Єдине, що цікавить російських окупантів у нашому селі – це мародерство. І новий гауляйтер, і всі його добровільні помічники з місцевих тільки те й робили, що й вивозили майно і врожай аграріїв, які вимушено виїхали з Херсонщини. Але робили вони це майже завжди вночі, щоб менше хто їх бачив», – розповіли джерела Центру журналістських розслідувань.

Раніше повідомлялось, що бізнесмен з Ростовської області незаконно зареєстрував свою компанію на Арабатській Стрілці.