Суд у Києві заарештуав Сергія Чертиліна, священника УПЦ МП з Херсонщини, який підозрюється у п’яти злочинах

15 Березня 2024, 11:21

Сергій Чертидін, колаборант. Фото: Олексій Арунян, "Ґрати".

Солом’янський районний суд Києва заарештував священника УПЦ МП Сергія Чертиліна. До повномасштабного вторгнення він служив у Генічеському районі на Херсонщині, а після окупації переїхав до Києвва. Чертиліна підозрюють у скоєнні щонайменше п’яти злочинів.

Про це повідомляють “Ґрати”.

12 березня 2024 року співробітники СБУ оголосили Чертиліну підозру у п’яти злочинах: державній зраді, колабораціонізмі, створенні злочинної організації, розпалюванні межрегійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії.

Того ж дня спецслужба повідомила про аналогічні підозри аналогічні підозри 14 членам організації «Союз православних журналістів». Це об’єднання, яке на своєму сайті публікує новини на церковну тематику та підтримує УПЦ МП.

За версією слідства, бізнесмен з Донбасу Віктор Вишневецький, який є головним спонсором «Союзу православних журналістів», «свідомо бажаючи знищення України», створив «організовану злочинну групу, яка розпалювала міжрелігійну ворожнечу і розповсюджувала проросійську пропаганду».

До цієї діяльності, як вважає СБУ, він долучив, 14 людей, які також «бажають знищення української держави», зокрема Сергія Чертиліна.

Сам Чертилін заперечив провину і заявив про проукраїнську позицію. Він сказав, що навіть в окупованому Генічеську він організовував в храмі молитви «за відновлення України на нашій землі». Його захист оскаржуватиме рішення про арешт.

Раніше повідомлялось, що Сальдо відвідав монахинь-колаборанток у віджатому росіянами монастирі на лівобережжі Хесонщини.