На Херсонщині з села Першопокровка окупанти вивезли підопічних будинку для літніх людей, а у місцевому захопленому дитсадку вирішили відкрити “дім дитини”

23 Січня 2024, 14:26

Підопічні будинку для літніх людей у с. Першопокровка на окупованій Херсонщині, серпень 2023 р. Фото: скріншот відео окупаційних ЗМІ.

Російські окупанти закрили так званий будинок для літніх людей – захоплене відділення надання соціальних послуг в умовах цілодобового перебування/проживання у селі Першопокровка Нижньосірогозької громади Генічеського району Херсонщини. Донедавна загарбники активно піарилися на його підопічних, а перед новим роком усіх їх вивезли в невідомому напрямку. Водночас у захопленому місцевому дитсадку окупанти вирішили відкрити обласний «дом ребёнка».

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення російських пабліків.

Як розповіли ЦЖР жителі Нижньосірогозької громади, російські окупанти незадовго до нового року вивезли всіх підопічних з розташованого в селі Першопокровка будинку для літніх людей – відділення надання соціальних послуг в умовах цілодобового перебування/проживання селищного центру надання соціальних послуг.

У 2023 році окупанти активно піарилися на підопічних цього закладу. В серпні там влаштував «гастролі» артист Міхаїл Кабашєв із російської Рязані, який співав стареньким пісні совєтських часів.

Російський артист Міхаїл Кабашєв з підопічними будинку для літніх людей у с.Першопокровка, серпень 2023 р. Фото: скріншот відео окупаційних ЗМІ.

Також туди приїжджали «волонтери» з Криму, які привозили посуд, халати і одну сапку. А 1 жовтня до будинку для літніх людей зігнали представників воєнізованого дитячого руху «Юнармия» з однієї з місцевих шкіл вітати з днем людей похилого віку.

Візит «юнармійців» до будинку для літніх людей у с Першопокровка, 01.10.2023. Фото з окупаційних пабліків.

«У цьому будинку перебувало біля 15 немічних людей. Весь минулий рік окупанти активно на них піарилися, а потім по тихенькому закрили. Всіх працівників розігнали, а з 1 січня звільнили й сторожів. Куди вивезли стареньких – невідомо», – сказали жителі громади.

З самим селом зараз відсутній зв’язок, тож дізнатися, що зараз відбувається з будівлею будинку літніх людей у Першопокровці, немає можливості.

«Очолювати» захоплений центр надання соціальних послуг у Нижньосірогозькій громаді наприкінці листопада 2023 року окупанти призначили Бородіну Наталію Миколаївну. До неї його очолювали інші ставлениці росіян Гладун Олена Миколаївна, 24 жовтня 1981 р. н. і Астафурова Ірина Вікторівна, обидві – жительки Нижніх Сірогоз.

Крім того, окупанти заявили, що збираються відкривати на базі захопленого сільського дитсадка обласний «дом ребёнка» на 40 дітей.

Дитячий садок «Дзвіночок» у Першопокровці відкрили в 2021 році після реконструкції за програмою «Велике будівництво». На виконання всіх робіт тоді витратили більше 10 мільйонів гривень.