Росіяни облаштували катівню в Будинку культури окупованого села Одрадівка на Херсонщині

03 Квітня 2024, 13:33

Будинок культури у с. Одрадівка, в підвалі якого російські окупанти облаштували катівню. Фото: Wikimapia.

Російські окупанти облаштували катівню у підвалі Будинку культури села Одрадівка Новотроїцької громади Генічеського району на Херсонщині. В будівлі вони утримують незаконно позбавлених волі цивільних людей – зокрема, звезених з Каховського району.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Інформацію про катівню в селі Одрадівка і утримуваних там людей ЦЖР розповів наш читач з Херсонщини, який попросив не вказувати його імені.

“Росіяни облаштували катівню для затриманих у підвалі Будинку культури в Одрадівці. Його площа дуже велика і є достатньо кімнат, де хлопців тримають по одному. Деяких із них дуже сильно катують і примушують до співпраці”, – розповів він.

За його словами, в цій катівні окупанти утримують цивільних полонених, про яких раніше повідомляв Центр журналістських розслідувань. У підвалі утримують Олексія Грінька, викраденого 22 березня цього року в селищі Любимівка Каховського району, та Олександра Герчаковського, викраденого 14 березня в Каховці. Там же знаходяться Денис Шум, Іван і Антон Штепи, викрадені в селищі Горностаївка ще в листопаді 2023 року.

Цивільні полонені Олексій Грінько, Олександр Герчаковський та Денис Шум, яких окупанти утримують у катівні в с.Одрадівка. Фото: соцмережі.

Відомо, що в підвалі Будинку культури окупанти утримують ще одного жителя Горностаївки, прізвище якого наразі встановити немає можливості.

ЦЖР вдалося зв’язатися з мешканцями Одрадівки і сусідніх сіл Новотроїцької громади. Вони підтвердили інформацію про те, що будинок культури росіяни перетворили на катівню.

“Знаю, що в нашому будинку культури в Одрадівці є підвал, до якого російські військові звозять “неблагонадійних” людей. Їх там катують. Росіяни вже не раз погрожували відправити туди на підвал інших людей, якщо їм щось не сподобається”, – розповіли співрозмовники ЦЖР в окупації.

За їхніми словами, в самому Будинку культури села Одрадівка також постійно перебувають російські військові.

Будинок культури в Одрадівці – величезний. Це наслідок гігантоманії совєтських чиновників і Віталія Сторчака, багаторічного голови колишнього місцевого колгоспу “Степовий”. Під час окупації лівобережної частини Херсонщини Віталій Сторчак перейшов на бік ворога. Він помер 14 березня 2024 року у віці 92 років.

З ворогом співпрацює його син Олександр Сторчак, колишній сільський голова Одрадівки і депутат Новотроїцької районної ради в 2015-2020 роках.