Про що Зеленський домовився із Ердоганом: зустріч президентів України і Туреччини у Стамбулі

17 Жовтня 2020, 13:47

Президент України Володимир Зеленський і президент Туреччини Реджеп Ердоган під час офіційної зустрічі обговорили оборону і безпеку країн,членство України в НАТО, а також домовились прискорити підписання угоди про свільну торгівлю. За результатами зустрічі опублікована спільна заява. Зеленський нагородив Ердогана орденом князя Ярослава Мудрого.

Подробиці переговорів повідомив Офіс президента України, передає Центр журналістських розслідувань.

У опублікованій спільній заяві  президентів Реджепа Ердогана та Володимира Зеленського Турецька Республіка підтвердила свою беззастережну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах і привітала співробітництво у рамках Кримської платформи, ініційованої Україною.

«Ми сприймаємо Україну як ключову країну в плані безпеки та стабільності нашого регіону. У межах цього ми завжди підтримували й будемо підтримувати суверенітет і територіальну цілісність, включно з Кримом, України. Туреччина не визнавала й не визнає анексії Криму», – зазначив Президент Туреччини Реджеп Ердоган під заяви для преси по закінченню зустрічі.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна й Туреччина тісно співпрацюватимуть у межах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН для забезпечення захисту прав людини в окупованому Криму і запросив Реджепа Ердогана долучитись до Кримської платформи.

«Для нас надзвичайно важливою є підтримка Туреччиною суверенітету й територіальної цілісності України. Президент Ердоган запевнив, що й надалі докладатиме активних особистих зусиль у питанні звільнення політичних в’язнів – українців та кримських татар», – зазначив Володимир Зеленський.

У Заяві двох президентів сказано про допомогу переселенцям із Криму вже не як допомогу Туреччини, а про спільний проект: «Спільно працюватимемо задля покращення умов життя для громадян України, включаючи кримських татар, що були змушені залишити тимчасово окуповану територію Криму та переїхати до материкової України».

Як відомо попередні домовленості з Туреччиною про будівництво тисячі квартир для кримських татар та інших ВПО віз Криму не були реалізовані ані за президента Петра Порошенка, ані цього року після попередньої зустрічі президентів Ердогана та Зеленського у Києві.

«Зараз триває робота з втілення проектів з будівництва житла для наших братів – кримських татар і побудови в Києві комплексу мечеті. На сьогоднішніх переговорах ми обговорили стан справ щодо цього питання», – зауважив Реджеп Ердоган.

Фото: УП

Президент Туреччини відзначив взаємне прагнення розвитку економічних відносин і нарощування товарообігу. Він нагадав, що під час його візиту в Україну була окреслена мета досягнути рівня в 10 млрд доларів у двосторонній торгівлі.

«Для продовження позитивного тренду ми домовилися прискорити укладання Угоди про вільну торгівлю та вирішити всі проблемні питання, які зараз гальмують такий важливий процес», – наголосив Президент України.

«Ми з паном Зеленським однодумці, що потрібно якомога швидше фіналізувати перемовини щодо Угоди про вільну торгівлю для досягнення нашої мети», – підтвердив Реджеп Таїп Ердоган.

Володимир Зеленський відзначив участь турецьких компаній у масштабних інфраструктурних проектах в Україні і запросив ще.

«У нас вже успішно працюють турецькі компанії, такі як «Онур» та «Озалтин». А, зважаючи на масштабність нашої програми під назвою «Велике будівництво», ми прагнемо розширити коло цих проектів і коло цих компаній», – повідомив Президент України.

У Стамбулі у присутності президентыв Украъни та Туреччини було підписано низку двосторонніх документів.

  • Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки про проекти в галузі оборонно-промислових проектів.  У документі, зокрема,  окреслюються наміри сторін започаткувати й імплементувати спільні проекти з будівництва бойових кораблів, БПЛА та всіх видів турбінних двигунів.
  • Рамкова військова угода між Кабінетом Міністрів України та урядом Турецької Республіки, яка визначає напрями і принципи співробітництва, режим безпеки класифікованої інформації, порядок обміну розвідувальною інформацією, правове регулювання діяльності фахівців, відряджених кожною зі сторін, відшкодування можливих збитків, порядок вирішення спорів тощо.
  • Протокол Дванадцятого засідання Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва, що фіксує досягнуті урядовими експертами домовленості, плани та завдання у сферах торгівлі, інвестицій, енергетики, транспорту та інфраструктури, а також у сфері митної політики.

«Ми маємо спільну точку зору і щодо подальшої співпраці у сфері безпеки та оборони, зокрема, безпеки у Чорному морі та реалізації євроатлантичного курсу України. Саме співпраця у сфері оборонної промисловості є визначальною для розвитку нашого стратегічного партнерства, і я дуже радий, що сьогодні ми зробили його ще міцнішим», – сказав після підписання документів Володимир Зеленський.

  • Президент Реджеп Ердоган  вже двічі – у 2016 і 2020 роках – заявляв про готовність уряду Туреччини профінансувати і навіть збудувати житло для кримських татар та інших переселенців із окупованого РФ Криму. Але ні за президента Петра Порошенка,  ні за президента Володимира Зеленського   проект будівництва  «квартир Ердогана» в Україні не був реалізований. Хоча цього року таки знайшли потрібні ділянки «яких не було» у Генічеську та Херсоні.
  • На питання, пов’язані з гальмуванням початку будівництва квартир для переселенців із Криму  в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар відповідає Рустем УМЕРОВ, народний депутат України від партії «Голос» та фундатор МБФ «Фонд національного добробуту Криму», який уже п’ять років просуває цей проект.
  • детально про проблему будівництва житла для ВПО із Криму читайте також в матеріалі ЦЖР Хто і чому гальмує будівництво «квартир Ердогана»