12 років позбавлення волі з конфіскацією майна: суд ухвалив вирок колаборантці Тетяні Томіліній, колишній директорці херсонського ліцею

27 Квітня 2024, 11:00

Тетяна Томіліна, колаборантка. Фото: відкриті джерела.

Тетяні Томіліній, ексдиректорці Херсонського академічного ліцею ім. О. В. Мішукова, суд оголосив вирок – 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна. Томіліна обвинувачується у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору.

Про це повідомляє Малиновський районний суд міста Одеси.

Вчора, 26 квітня 2024 року, суд ухвалив вирок за обвинуваченням громадянки України:
– у колабораційній діяльності (ч.3 ст. 111-1 КК України) та призначив їй покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функції у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, державного управління та контролю, місцевого самоврядування у сфері освіти та займатися освітньою та виховною діяльністю на строк 15 (п’ятнадцять) років;
– у пособництві державі-агресору (ч.1 ст. 111-2 КК України) та призначив їй покарання у виді позбавлення волі на строк 12 (дванадцять) років, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функції у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, державного управління та контролю, місцевого самоврядування у сфері освіти та займатися освітньою та виховною діяльністю на строк 15 (п’ятнадцять) років, та з конфіскацією всього належного їй майна.
Тетяна Томіліна, колишня директорка Херсонського академічного ліцею ім. О.В. Мішукова Херсонської міської ради при ХДУ, добровільно прийняла пропозицію так званої “ВЦА Херсонской области” та зайняла посаду так званого “ректора Херсонского государственного университета”.
Також, Томіліна обвинувачується в здійсненні діяльності з підбору кадрів на посади професорсько-викладацького складу, впровадження російської мови у роботу загальноосвітнього вищого навчального закладу, здійсненні прийому студентів, а також у тому, що в закладі освіти розпочала навчання за стандартами освіти держави-агресора з загальним застосуванням російської мови як офійної.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України визначив остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 12 років з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функції у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, державного управління та контролю, місцевого самоврядування у сфері освіти та займатися освітньою та виховною діяльністю на строк 15 років, та з конфіскацією всього належного їй майна.
Кримінальне провадження розглянуто в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченої. Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.