Окупаційні адміністрації Росії у Запорізькій та Херсонській областях відкрили «представництва» у Москві

02 Березня 2024, 14:58

Володимир Боделан і Сєргєй Гуляєв.

Росія продовжує втягувати окуповані частини Запорізької та Херсонської областей у свою адміністративну систему управління. У російському держреєстрі у жовтні 2023 з’явилось “Представительство Херсонской области при правительстве РФ”, а в  січні 2024 року було  зареєстроване подібне представництво окупаційної адміністрації Запорізької області у Москві.

У російському держреєстрі преставництва окупованих регіонів вказані як “органи державної влади суб’єктів РФ”, тобто, російських адміністрацій на ТОТ, які і є засновниками.  Їхнім головним завданням визначено взаємодію “вищих органів виконавчої влади РФ та адміністрації області”.

Такі представництва у Москві є у кожного суб’єкта РФ, а також окупованих АР Крим і м. Севастополя, частин Луганської та Донецької областей. Вони фінансуються з бюджетів регіонів, а серед функцій, в основному, –  підготовка візитів та організація зустрічей регіональних чиновників з федеральними,  участь в усіляких урядових заходах і політичних форумах  та діяльність у сфері культурної інтеграції.

При цьому представництво окупаційного уряду Криму було сформовано при президенті РФ і до повномасштабної війни проти України виконувало дуже специфічні завдання. Керівником представництва з 2014 року є “віцепрем’єр” Криму Гєоргій Мурадов, кадровий дипломат і ексзаступник керівника “Россотрудничества”. Він створив і курував “Асоціацію друзів Криму”, головними завданнями якої була легалізація незаконної анексії та зняття з Росії західних санкцій за агресію проти України.

Представництво ж у Москві було свого роду туроператором пропагандистських заходів в Криму, до участі у яких залучали іноземців – політиків та урядовців (як правило, відставних), науковців та бізнесменів, проросійських діячів різних сфер, які були агентами Кремля в своїх країнах. Детально про це – у спецпроекті ЦЖР  ” Друзів окупації Криму”.

Георгій Мурадов Фото: rk.gov.ru.

Однак цим досвідом міжнародної діяльності умовно кримського постпредства (і смачними бюджетами його заходів!) гауляйтери окупованого півдня скористатись не зможуть: інструменти “м’якої сили” не працюють під час великої війни. Відтак головними турботами представництв “суб’єктів” зі столицями в Генічеську і Мелітополі будуть зустрічі-проводи чиновників, що їздитимуть до Москви, та лобіювання інтересів місцевих бариг у коридорах російської влади. Однак завдання спецслужб РФ, без сумніву,  будуть у пріоритеті.

Виконувачем обов’язків “представництва Запорізької області в Москві” призначений  росіянин Сєргєй Анатольєвіч Гуляєв (ІПН 503224924865). У червні Гуляєву виповниться 60 років, він прописаний у с. Зарєчьє Московської області.

Примітно, що запис у держреєстрі РФ із т.в.о. керівника представництва окупованої частини Херсонщини  – перший і єдиний  в чималенькій біографії Гуляєва. Зображення Сєргєя Гуляєва з’явились у мережі  тільки уже в “запорізький” період. Ніби його раніше і не існувало! Таке часто буває, якщо люди причетні до спецслужб.

Сєргєй Гуляєв як “постпред” окупованого Запоріжжя став з’являтися в публічному полі з листопада 2023 року, хоча реєстрація самого  представництво, і його призначення, відбулись у січні 2024-го. На виставці-виставці-форумі “Россия” він коментував “досягнення” Запорізької області за час окупації та підтримку відвідувачами форуму так званої “СВО”. Там же, на форумі, у грудні 2024 року Гуляєв нагороджував добровольців, які воюють проти України у Запорізькій області.

Сєргєй Гуляєв і будівля “представництва Запорізької області” в Москві

Сєргєй Гуляєв і особняк Гіршмана, де прописано “представництво Запорізької області в Москві”. Колаж https://investigator.org.ua, 2024.

Юридична адреса “представництва Запорізької області в Москві” знаходиться в Басманному окрузі, за адресою вул. Жуковського, 10, будова 1. За цією адресою Яндекс видає пам’ятку архітектури – особняк Гіршмана, промисловця та відомого колекціонера, чию колекцію та будинки більшовики експропріювали. Свого часу тут було посольство Єгипту, а в радянські часи, як пише Вікімапія,  в особняку знаходилась  організація з назвою на кшталт “дом дружби з народами Сходу”, що наводить на думку про зв’язок зі спецслужбами.

Окупаційна адміністрація лівобережжя Херсонщини також отримала своє представництво у столиці Росії. На чолі установи окупанти поставили цікавого персонажа – колаборанта Володимира Руслановича Боделана. Син колишнього мера Одеси Руслана Боделана деякий час очолював Головне управління ДСНС в Одеській області і саме за часів його керівництва відбулися трагічні події в Домі профспілок 2 травня 2014 року, внаслідок яких загинуло 42 людини. Велика «заслуга» у цих смертях, ймовірно, належить і Боделану, адже перші машини з рятувальниками прибули до палаючого Будинку профспілок лише через 30-40 хвилин після початку пожежі.

Українські правоохоронці оголосили Володимира Боделана у розшук за підозрою у неналежному виконанні своїх обов’язків, що призвело до загибелі людей, лише у 2016 році. Проте на той час він уже переховувався в окупованому Криму, тож українському правосуддю «дістати» його не вдалось. А у росіян, які трагедію в Будинку профспілоск усі ці роки ставлять у вину українській владі, ніяких питань до “рятівника” Баделана не виникло.

Зрадники Володимир Боделан та Володимир Сальдо, 2024 р. Фото: соцмережі.

Після окупації Херсонської області Боделан став заступником так званого «губернатора» Володимира Сальдо, хоча на публіці не з’являвся, а на офіційному сайті херсонської окупаційної адміністрації про нього ніякої інформації не було.

Офіційно представництво окупованої частини Херсонщини при уряді РФ відкрилось 2 лютого 2024 року, хоча в державний реєстр його внесли ще у жовтні 2023 року. Тоді т.в.о. керівника установи була колаборантка Кузнєцова Марія Дмитрівна, яку 30 січня змінив Володимир Боделан.

За словами Сальдо, місія Боделана полягатиме у «представленні інтересів Херсонської області у столиці, реалізації програм і проєктів на користь регіону з федеральними та загальноросійськими організаціями, допомога херсонцям у вирішенні питань в Москві та багато іншого». Поки що за місяць своєї діяльності Боделан встиг зустрітися з відомим російським баяністом, відвідати театральну постановку та помолитись у церкві в Сергієвому-Посаді.