На Херсонщині розпочали роботу три сільські хаби для допомоги родинам з дітьми

13 Березня 2024, 16:06

Хаб на Херсонщині. Фото: Громадський вісник Херсонщини.

Взимку 2024 року три сільських хаби для допомоги родинам з дітьми почали працювати на Херсонщині. У цих хабах сімʼї можуть отримати інтегровану психосоціальну підтримку, яка базується на співпраці психологів, логопедів та соціальних працівників. Від хабів у громадах також працюють мобільні бригади. Хаби діють в межах проєкту ГО “Успішна жінка” та UNICEF у співпраці з місцевою владою.

Про це повідомляє “Громадський вісник Херсонщини”.

Сільські хаби для допомоги родинам з дітьми для Херсонщини надзвичайно важливі, адже перебувати на ігрових майданчиках дітям наразі небезпечно, позашкільні заклади закриті, будинки культури та дозвілля або зруйновані, або не можуть працювати через відсутність укриття, а у селах бракує місць для живого спілкування дітей та батьків. Тому три хаби розпочали роботу в селах Надеждівка, Лиманець та Чорнобаївка. Через інтенсивні обстріли ремонт в деяких з них досі продовжується.

Хаб у селі Надеждівка активно працює з початку січня поточного року і за цей час тут провели майже 30 заходів для дорослих та дітей: заняття з мінної безпеки, творчі майстер-класи, лекції з позитивного батьківства та багато іншого. Відділ освіти Білозерської сільської ради надав комфортне та безпечне приміщення з укриттям, а за допомогою Дитячого фонду ООН (UNICEF) локацію обладнали меблями, навчальними матеріалами та девайсами.

На базі хабу працюють соціальний працівник, психолог та логопед. Вони проводять заняття з арттерапії, дитячу медитацію, активні ігри, а також надають психосоціальну підтримку.

Мобільна бригада з фахівцями хабу відвідувала також і інші села громади, щоб провести консультації для місцевих жителів, зокрема, у Миролюбівці, Знам’янці, Зорівці та Черешенці. З віддалених населених пунктів бригада також може підвезти дітей на заходи у хабі.
Хаб у Чорнобаївці працює вже місяць і плідно співпрацює з Відділом соціального захисту сільської ради – завдяки цьому на заняття змогли запросити всіх, хто потребує допомоги.
Третій хаб – у селі Лиманець, за місяць роботи тут провели понад 10 заходів із психосоціальної підтримки – як безпосередньо в хабі, так і на виїзних зустрічах в  різних селах  Дар’ївської громади.
Школи допомагають інформувати родини про можливості та послуги у зазначених хабах.
Перед початком занять фахівці хабу проводять індивідуальні зустрічі на виявлення проблем у дітей, збирають інформацію від батьків про психічний стан дітей та їхнє мовлення, проводять тестування для розробки подальшого плану роботи.