Апеляційний суд відправив у вʼязницю Олексія Грибка, перевізника-колаборанта з Херсонщини

26 Квітня 2024, 11:57

Ілюстрація: відкриті джерела.

Херсонський апеляційний суд переглянув вирок Херсонського міського суду Олексію Грибку, власнику херсонського ТОВ «Авто-Лайф», яке займається пасажирськими перевезеннями. За незаконну співпрацю з окупаційною владою і забезпечення роботи пасажирських автобусів на окупованій Херсонщині, Запорізькій області і Криму Грибко спочатку отримав умовний термін, також йому повернули все арештоване майно. Нині колаборанта відправлять на 3 роки за ґрати з конфіскацією всього майна.

Відповідний вирок Херсонського апеляційного суду від 23 квітня 2024 року опубліковано на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень, передає Центр журналістських розслідувань.

З апеляційною скаргою на вирок Херсонського міського суду від 26 січня звернувся прокурор. Він вказав, що цей вирок був занадто м’яким і невідповідним ступеню тяжкості вчиненого кримінального злочину. Як відомо, суд першої інстанції покарав за співпрацю з окупантами Олексія Грибка, власника херсонського ТОВ «Авто-Лайф» умовним терміном і повернув йому все арештоване раніше майно.

Апеляційний суд визнав, що рішення Херсонського міського суду про звільнення Олексія Грибка від відбування основного покарання з випробуванням не можна визнати законним і обґрунтованим.

Новий вирок суду для Грибка за ч. 4 ст. 111-1 КК України: 3 роки позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

У Олексія Грибка попередньо підлягають конфіскації 2 квартири, 18 машин і автобусів і корпоративні права на ТОВ «Авто-Лайф» зі статутним внеском 1 млн. грн. Усе це майно раніше у нього арештували, але вироком суду першої інстанції мали повернути.

Крім того, Олексію Грибку заборонено обіймати посади в органах влади і органах самоорганізації населення, а також займатися підприємницькою діяльністю у сфері надання послуг пасажирських перевезень наземним транспортом міжміського і приміського сполучення протягом 10 років.

Вирок апеляційного суду одразу після проголошення набрав законної сили, але він може бути оскаржений в касаційному порядку протягом 3 місяців у Верховному Суді України.

Як повідомляв Центре журналістських розслідувань, Грибко Олексій Сергійович, уродженець Голої Пристані Скадовського району Херсонщини, власник ТОВ «Авто-Лайф» у липні 2022 року добровільно взяв участь у нараді окупаційної адміністрації з перевізниками Херсонщини в захопленому приміщенні ДП «Херсонський облавтодор» за адресою: м. Херсон, вул. Поповича, 23. На цій нараді окупанти закликали присутніх зареєструвати свої підприємства і свою підприємницьку діяльність за вимогами РФ та відкрити рахунки у їхньому «Промсвязьбанку» для сплати податків державі-агресору.

Олексій Грибко погодився з цими вимогами і дав вказівку своїй підлеглій підготувати статутні документи, паспорти маршрутів, розклад руху маршрутів для незаконного органу влади. Заступниця гендиректора ТОВ «Авто-Лайф» виконала наказ власника підприємства, однак співпрацювати з окупаційною владою Херсонщини відмовилась.

У подальшому Олексій Грибко незаконно зареєстрував ТОВ «Авто-Лайф» у російській юрисдикції за назвою ООО «Авто-Лайф» (ЕГРН 1229500003655). Також він здійснював пасажирські перевезення з серпня по жовтень 2022 року за маршрутами Херсон – Запоріжжя до КПВВ «Василівка», Херсон – Керч, Гола Пристань – Кардашинка, Рибальче – Олешки, Гола Пристань – Буркути, Олешки – Залізний Порт, Гола Пристань – Нова Збур’ївка, Гола Пристань – Кохани.

В суді Олексій Грибко повністю визнав свою вину і розкаявся.

Олексій Грибко – екс-депутат Голопристанської райради від Партії регіонів. Також він балотувався в депутати Голопристанської райради від «Нашого краю», але не зміг набрати потрібної кількості голосів.