Колишньому гауляйтеру Горностаївки Юрію Гранкіну винесено вирок: 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. (Оновлено)

28 Лютого 2024, 13:06

Юрій Гранкін, колаборант. Фото: соцмережі.

За матеріалами СБУ строк ув’язнення отримав кодлишній “голова” окупаційної адміністрації Горностаївки на Херсонщині. СБУ довела вину у співпраці з окупантами колишнього голови окупаційної адміністрації селища Горностаївка Херсонської області – Юрія Миколайовича Гранкіна.

Слідчі СБУ встановили, що після захоплення росіянами Каховського району Херсонщини чоловік підтримав «нову» владу та погодився на їхню «пропозицію». Колаборант очолив псевдоорган – «Горностаївську військово-цивільну адміністрацію».
Центр журналістських розслідувань, з посиланням на повідомлення п’ятьох свідків, інформує, що 5 серпня 2022 року близько 10 години ранку російські військові вдерлися до приміщення Горностаївської селищної ради Каховського району на Херсонщині, зігнали її працівників і повідомили про призначення головою «военно-гражданской администрации» Гранкіна Юрія Миколайовича, уродженця м. Кипуче Алчевського району Луганщини, мешканця селища Дніпряни Новокаховської громади Херсонської області. Військові РФ заявили, що віднині законний голова Горностаївської громади Дмитро Ляхно, викрадений ними кількома днями раніше є «звільненим», а його повноваження «припинені».

За словами одного з них, реєстратора селищної ради, вранці 5 серпня 2022 року до адмінбудівлі зайшли російські військові і заявили, що зараз представлятимуть нового голову «сельсовета», тож усіх працівників зігнали до актової зали.

“З військовими був представник ФСБР РФ і якась журналістка. ФСБшник представив Юрія Гранкіна і сказав, що віднині всі питання по нашій громаді буде вирішувати саме він. Гранкін стояв мовчки і робив нотатки, а ФСБшник наказав йому відновити зв’язок, якого тоді в Горностаївці не було. Гранкін спитав, де завгосп і наказав віддати йому всі ключі від будівлі. Після представлення росіяни вийшли на вулицю, де знімали на відео як Юрій Гранкін піднімає російський прапор, а військові РФ зламали тризуб. Росіяни сказали, що довіряють Гранкіну і що він буде добре виконувати свої обов’язки”, – показав у суді перший свідок.

Інша працівниця Горностаївської селищної ради розповіла, що спочатку окупанти стояли на околицях селища, а вже за два місяці після повномасштабного вторгнення в Україну вони зайшли в саму Горностаївку. Там вони спонукали до співпраці законного голову громади, але він твердо від цього відмовився.

“8 серпня 2022 року жителів громади і працівників селищної ради зібрали біля адмінбудівлі і Юрій Гранкін оголосив, що віднині він тут новий керівник. Він заявив, що тепер почнеться «новая жизнь», що нарешті прийшов «русскій мір», що буде безплатне лікування, працюватимуть дитсадки і школи, ремонтуватимуться дороги, будуть освітлюватися вулиці, не буде безробіття, почнуть виплачувати пенсії і зарплати на високому рівні. Моя колега спитала Гранкіна про долю викраденого голови громади Дмитра Ляхна, на що отримала агресивну відповідь: мовляв, це не його компетенція, це питання до військових. Потім працівників селищної ради запитали, чи є охочі співпрацювати, але всі вони одноголосно відмовились. За це на їхню адресу посипалися погрози. Після виступу Гранкін роздавав під розпис гуманітарну допомогу”, – сказала жінка.

За кілька днів жителі Горностаївки дізналися, що Юрій Гранкін відкрив школу і почав погрожувати батькам відібрати у них дітей, якщо ті не напишуть заяву про зарахування їх на навчання. При цьому повноваження гауляйтера поширювалися не лише на Горностаївську, а й на сусідню Костянтинівську громаду Каховського району.

Третій свідок зустрічав Юрія Гранкіна на ринковій площі Горностаївки, де той перебував під охороною військових з розпізнавальними знаками з літерами Z і російськими прапорцями. Гранкін вимагав від підприємців знижувати ціни на товари. Одного підприємця росіяни навіть забрали в полон. А вдруге свідок зустрів Гранкіна, коли той ходив по лікарні у супроводі військових і її новопризначеного «головного лікаря» Романа Полтавця.

“Юрій Гранкін поводив себе вільно. Було видно, що військові поруч із ним – його підлеглі”, – розповів свідок.

Ще один свідок працював у місцевій пожежно-рятувальній частині, до якої Юрій Гранкін теж приїжджав у супроводі військових РФ і вимагав від її співробітників співпрацювати з ворогом.

Крім того, Юрій Гранкін віддав наказ розбити в Горностаївці пам’ятний знак героям Небесної Сотні, залякував людей і погрожував їм підвалом – зокрема, директору однієї з місцевих шкіл.

На виконання доручень окупантів фейковий “очільник” здійснював незаконні повноваження на території об’єднаних територіальних громад Каховського району. Він взяв під свою “опіку” комунальні підприємства району та структурні підрозділи Горностаївської селищної ради.
Крім того, Юрій Гранкін зобов’язував фізичних та юридичних осіб підпорядковуватися окупаційній адміністрації. Відомо також, що зрадник брав участь в організації незаконного референдуму. У своїх висловлюваннях серед місцевих мешканців він дискредитував органи державної влади та виправдовував агресію з боку держави-агресора.
На підставі зібраних доказів суд визнав Юрія Гранкіна винним за ч.5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Йому призначено покарання – 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади строком на 15 років, з конфіскацією всього належного йому майна.
Наразі засуджений перебуває на непідконтрольній Україні території.