Український суд заборонив діяльність партії “СПАС” генічеського колаборанта Едуарда Коваленка

22 Квітня 2024, 10:42

Едуард Коваленко на одному з мітингів у 2004 році

Восьмий апеляційний суд міста Львів заборонив діяльність партії “Соціал-патріотична асамблея слов’ян” (СПАС), яка проводить інформаційно-підривну діяльність на користь Росії. Лідер цієї політичної сили Едуард Коваленко наразі знаходиться в окупованому Генічеську, де активно співпрацює з російськими спецслужбами. Після початку повномасштабного вторгнення РФ  представники “СПАСу” розосередились по всій окупованій території України та почали вести антиукраїнську агітацію.

Про це повідомляють кореспонденти “IPC-Південь” з посиланням на інформацію від Служби безпеки України.

“За вказівкою російської спецслужби Коваленко та його партійні соратники публічно виступають на підтримку агресивної війни проти України. Вони агітують місцевих жителів підтримати агресора та приєднуватись до лав його окупаційних угруповань. Також прихильники рашизму виступають перед російських ЗМІ нібито від імені «пересічних громадян» України та виправдовують воєнні злочини РФ”, – повідомляють у СБУ.

Партію “СПАС” було зареєстровано у 2006 році за адресою: місто Київ, вул. Ревуцького, будинок 44-Б, квартира 65.

Едуард Коваленко розпочав свою “політичну кар’єру” ще на початку 2000-х років. Тоді він разом з прибічниками влаштовував марші, використовуючи заборонену нацистську символіку та відповідні лозунги.

Виступаючи на стихійному мітингу біля генічеського воєнного комісаріату на початку 2015 року, Коваленко закликав зупинити мобілізацію, погрожуючи перекрити дорогу до Генічеська та захопити в ньому владу. За це його було засуджено до 5 років позбавлення волі за статтею 114-1 УК “Перешкоджання законної діяльності Збройних Сил України”. Згодом лідера “СПАСу” було обміняно на українських полонених, а Коваленко замість української тюрми опинився в купованому Луганську, де у травні 2020 року його завербували представники так званої “МДБ ЛНР” під  псевдонім “Джигурда”.

У вересні 2022 року слідчі Служби безпеки України заочно повідомили Коваленку про підозру за 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).