Підозрюваний у збуті наркотиків та поціновувач алкоголю: “педагоги”, що навчають дітей на лівобережжі Херсонщини

09 Січня 2024, 17:16

Росіяни потерпають від величезного дефіциту в педагогічних кадрах на лівобережжі Херсонщини. Для вирішення цієї проблеми вони змушені працевлаштовувати у школи людей без профільної освіти, зі шкідливими звичками та іноді з досить цікавим минулим. Яскравим показником рівня “російської педагогіки” у регіоні можуть слугувати два “вчителя”: один з окупованого селища Каланчак, інший – із села Чкалове Новотроїцької громади. Це – Владислав Годунко, який підозрювався у продажу важких наркотиків і переховувався від слідства, а також Павло Ковбаса, що має слабкість до алкогольних напоїв і записує під їхньою дією п’яні відео в соцмережах.

Про те, що перелічені особи працюють саме у школах, нашим кореспондентам стало відомо зі сторінки в соцмережі незаконного “Херсонського вчительського інституту”, що зараз де-юре знаходиться на лівобережжі області. Годунко і Ковбаса є його студентами, однак через брак кадрів вже працюють за спеціальністю, чим росіяни дуже пишаються. Пропагандисти навіть зробили ось такі картки, на яких наші герої по-філософськи рефлексують щодо професії вчителя.

Почнемо з Владислава Годунка, адже він зараз, з великою вірогідністю, міг би сидіти у тюрмі, а не виховувати українських дітей. Чоловіка підозрювали у спробі збуту партії важких наркотиків. Свідчення про це нам вдалось знайти у Реєстрі судових рішень. За матеріалами справи, Годунко був затриманий правоохоронцями 3 жовтня 2017 року. Під час обшуку в його помешканні слідчі виявили 25 пакетиків з небезпечною психотропною речовиною PVP. У цей час майбутній педагог навчався на 2 курсі Херсонського державного Університету і, займаючись торгівлею наркотиків, вирішив підзаробити собі грошенят. Хлопцю загрожувало від 6 до 10 років позбавлення волі, але суд відправив його під домашній арешт, зобов’язавши відвідувати всі засідання по справі.

Публікація Поліції Херсонської області про розшук Годунко у 2018 році

Публікація Поліції Херсонської області про розшук Годунко у 2018 році.

Схоже, майбутній вчитель не дотримався зобов’язань, адже наприкінці 2018 року його було оголошено в розшук. Нацполіція попередила, що хлопець є небезпечним і може мати при собі вогнепальну зброю. Цікаво, що більше засідань за справою Годунка не відбувалось, а деякі ухвали суду є закритими. Вирок за справою також відсутній, тож, ймовірно, наш “педагог” переховувся від правосуддя аж до початку повномасштабного вторгнення. Про те, що мова йде саме про каланчацького “вчителя”, вказує як фото Владислава Годунка на сайті Нацполіції, так і дата його народження, що повністю збігається з датою зі сторінки цього чоловіка в одній з російських соцмереж.

Після повномасштабного вторгнення та окупації селища Каланчак росіянами справи у Годунка “пішли вгору”. Під час незаконних виборів у вересні 2023 року чоловік вже очолював одну з ДВК і, за інформацією Центру журналістських розслідувань, навіть балотувався на посаду місцевого гауляйтера. Щоправда, за “педагога” ніхто не віддав жодного голосу.

Зараз підозрюваний у торгівлі важкими наркотиками Владислав Годунко викладає математику в місцевій каланчацькій школі й навіть є класним керівником 6-го класу. Наш герой досить часто відвідує столицю Росії, де у нього проживає тітка, і пишається своєю участю у російських конгресах педагогів, де представляє вчителів окупованої частини Херсонської області.

Владислав Годунко під час російського педагогічного форуму у Москві

Владислав Годунко під час російського педагогічного форуму в Москві.

Ще один “педагог”, який зараз виховує українських дітей на лівобережжі Херсонщини, – Павло Ковбаса, вчитель фізики та інформатики у школі села Чкалове, що у Новотроїцькій громаді. І якщо наш попередній герой підозрюється у торгівлі наркотичними засобами, то Ковбасу підозрюють в активному вживані алкоголю. Місцеві часто помічають цього чоловіка у стані, дуже схожому на сп’яніння. Більш того, Павло Ковбаса полюбляє, перебуваючи в алкогольному угарі, записувати відео і викладати їх у соцмережі, де на його “одкровення” дивляться учні місцевої школи. Ось, до прикладу, “новорічне привітання” від Павла Ковбаси:

 

Вчитель із Чкалового не приховує свою пристрасть до алкоголю і часто з’являється на відео з чаркою чи бокалом. Після того, як Павло Ковбаса доходить до певної “кондиції”, він починає зізнаватись у любові до Росії та обіцяти “поставити українців на коліна”. Мати Павла, Ольга Ковбаса, працює у тій самій школі й також вітає прихід росіян. Це сімейство є досить відомим у Чкалові, адже Ольга Ковбаса була депутаткою сільської ради від “Партії Регіонів”.

Павло Ковбаса з бокалом у руках записує чергове “відеозвернення”.

Тож на прикладі цих двох “педагогів” ми бачимо сучасний рівень освіти у школах лівобережжя Херсонщини. Перехід до “російських стандартів” призвів до того, що українських школярів  відтепер навчають люди, яких до 2022 року до дітей би і близько не підпустили. У свою чергу, окупанти, розуміючи це, ставляться до таких “вчителів” відповідно: їм майже не виплачують обіцяних коштів та відмовляють у соціальних виплатах. Це призводить до того, що педагоги-колаборанти з окупованої частини Херсонщини змушені звертатись до російської прокуратури та судів, щоб отримати від держави-загарбника хоч якусь частину зарплати.