Нацполіція у Києві відмовилась відкривати провадження щодо вандалізму проти фотовиставки про журналістів на війні “The War Is Not Over Yet”

19 Січня 2024, 14:36

Фото: ІМІ.

Головне управління Національної поліції в місті Києві відмовилося відкрити кримінальне провадження за фактом вандалізму проти фотовиставки про журналістів на війні “The War Is Not Over Yet” (“Війна ще не закінчилася”).

Про це повідомляє Інститут масової інформації з посилання на відповідь від начальника Подільського управління поліції Юрія Трембіцького.

“Враховуючи те, що під час вивчення матеріалів ознак кримінального правопорушення не вбачалось, після проведеної перевірки матеріали було списано до справи та надано письмову відповідь”, – йдеться в його відповіді.

Трембіцький зазначив, що в разі незгоди з ухваленим рішенням можна подати скаргу на поліцію чи посадову особу та звернутися безпосередньо до суду.

ІМІ, у свою чергу, оскаржуватиме бездіяльність слідчого.

“Ми будемо оскаржувати бездіяльність слідчого, яка полягає в невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, шляхом подання скарги до суду. КПК не передбачає такої стадії, як “перевірка” перед внесенням відомостей до ЄРДР. Ми чітко бачимо наявність ознак злочину в діях поки невстановлених осіб, а тому вимагатимемо проведення належного досудового розслідування”, – сказав юрист ІМІ Володимир Зеленчук.

Як повідомлялось, 6 жовтня 2023 року ІМІ звернувся до правоохоронних органів щодо вандалізму проти фотовиставки про журналістів на війні “The War Is Not Over Yet” (“Війна ще не закінчилася”). Виставку було відкрито 16 вересня 2023 року в Іллінському сквері в Києві, вона мала тривати до 8 жовтня, проте 2 жовтня партнери помітили на ній пошкодження.

Невідомі розписали стенди образами та тезами російської пропаганди, заперечення агресії Росії проти України та зневажливого ставлення до українських журналістів. На стендах виставки зібрано історії та світлини журналістів, операторів, фотографів, фіксерів, які загинули, були поранені або опинилися в полоні з 24 лютого 2022 року. Виставка охоплює як історії журналістів, які постраждали під час виконання професійних обов’язків, так і журналістів, які загинули як військовослужбовці, захищаючи нашу країну в лавах ЗСУ.