Ув’язнену громадянську журналістку Ірину Данилович у колонії позбавили можливості приймати необхідні ліки

06 Лютого 2024, 12:46

Ірина Данилович. Фото: "Кримський процес".

Громадянську журналістку з Криму Ірину Данилович у колонії позбавили можливості приймати необхідні ліки, без яких вона зазнає тяжких нападів головного та вушного болю.

Про це повідомив її батько Броніслав Данилович, передає Крим.Реалії.

За його інформацією, у колонії на роздачу ліків відведено лише 90 хвилин по вівторках і четвергах. За цей час обслуговується лише 20-30 осіб із черги у кілька сотень ув’язнених.

“За можливість бути у прохідній частині черги та отримати ліки серед хворих періодично відбуваються бійки. Ірина в цьому не бере участі й уже кілька місяців позбавлена доступу до медикаментів, які їй виписали лікарі, які ми регулярно відправляємо в посилках. Це просто садизм якийсь”, – повідомив Данилович.

Також він повідомив про погані санітарно-гігієнічні умови в колонії. Зокрема, через відсутність гарячої води тисяча жінок-в’язнів не можуть нормально помитися. Крім того, недостатнє очищення посуду для їжі впливає на зростання кишкових захворювань у в’язнів, лікуванням яких ніхто не займається, зазначає Броніслав Данилович.

Як повідомляв ІМІ, раніше правозахисна організація ZMINA з посиланням на висновки незалежних експертів заявила, що незалежна експертиза медобстеження ув’язненої Росією кримської громадянської журналістки Ірини Данилович виявила, що вона перенесла гострий отит, має неврологічні порушення та ураження головного мозку, а також, можливо, перенесла інсульт.

У серпні 2023 року батько Ірини Данилович Броніслав Данилович повідомив, що донька повністю втратила слух на ліве вухо і не отримує медичної допомоги.

Раніше її етапували до виправної колонії міста Зеленокумськ Ставропольського краю Росії. У листопаді 2023 року батько Ірини повідомив, що у колонії міста Зеленокумськ Ставропольського краю РФ, де росіяни незаконно утримують його доньку, панує жахлива антисанітарія.

2 листопада 2023 року стало відомо, що Ірина Данилович, ще перебуваючи в СІЗО Сімферополя, перенесла інсульт.

29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму змінив вирок (скоротив на місяць) Ірині Данилович, яку в грудні 2022 року засудили до 7 років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою.

Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. Данилович працювала медсестрою і вела сторінку в соцмережах, а також кілька блогерських колонок, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я на анексованому півострові.