Зеленський підписав закон, який дозволяє передати землі за межами населених пунктів у комунальну власність

24 Травня 2021, 17:46

Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до Земельного кодексу та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

Підписання закону відбулося під час виступу на форумі «Україна 30. Земля», , повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Закон № 2194, який докорінно змінює землеустрій нашої держави і який називають земельною Конституцією», – зазначив Зеленський, коментуючи закон перед його підписанням.

У законі прописано передачу земель державної власності за межами населених пунктів у комунальну. Винятком є ​​землі, необхідні державі для виконання її функцій. Також він припускає урізування функцій Держгеокадастру і залишає за ним тільки кадастрову діяльність та просторові дані. Функція контролю за самовільним займанням земель перейде до місцевих рад, за екологічні порушення – Держекоінспекції, інші функції контролю – обласним адміністраціям.

Документ надає органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення приватних земділянок і по затвердженню планів детального планування території за межами населених пунктів. Окремі положення закону спрямовані на полегшення доступу іноземців, осіб без громадянства чи іноземних юридичних осіб до набуття у власність земельних ділянок.

«У разі зміни цільового призначення земельної ділянки несільськогосподарського призначення з віднесенням її до категорії земель с/г призначення, власником якої є особа, яка не може набувати право власності на земельні ділянки с/г призначення, така земділянка підлягає відчуженню впродовж одного року з дня внесення до Державного земельного кадастру відомостей про змінене цільове призначення ділянки», – зазначено в тексті закону.

Верховна Рада 28 квітня ухвалила закон №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”. Народні депутати більше місяця, з 16 березня, розглядали поправки до цього документа, яких було внесено 3128.

Цей закон забезпечує передачу земель державної власності у комунальну власність територіальним громадам.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про передачу земель сільгосппризначення з державної до комунальної власності. 26 жовтня усі новостворені громади отримають землі в комунальну власність та зможуть використовувати кошти від землекористування для свого розвитку.

Нагадаємо:

  • У квітні 2020 року Зеленський підписав закон про ринок земель сільськогосподарського призначення.
  • Ухвалений Радою закон про ринок землі передбачає, що купувати та продавати сільськогосподарську землю дозволять з 1 липня 2021 року і лише фізичним особам в обсязі до 100 гектарів. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.
  • Зеленський вважає, що закон про ринок сільськогосподарської землі має забезпечити конституційні права громадян України розпоряджатися своїм майном, а також дозволить розширити інвестиційні можливості в аграрному секторі України.
  • На позачерговому засіданні 13 квітня Верховна Рада відхилила 13 постанов про скасування законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», розблокувавши його підписання. Тепер голова Ради зможе його підписати і передати на підпис президенту.
  • Детальніше – у сюжеті ЦЖР «Децентралізація. Випробування Арабаткою».
  • А також в матеріалі ЦЖР Херсонська (де)централізація: об’єднані територіальні супергромади.