На окупованій частині Херсонщини ситуація абсолютно катастрофічна, – Зеленський

07 Червня 2023, 23:55

Після руйнування дамби Каховської ГЕС на окупованій частині Херсонської області склалася абсолютно катастрофічна ситуація.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 7 червня.

«Окупанти просто кинули людей у цих страшних умовах. Без порятунку, без води, просто на дахах будинків у затоплених громадах. І це ще один свідомий злочин Росії: після того, як держава-терорист спричинила катастрофу, вона ще й максимізує шкоду від неї», – наголосив Президент Зеленський.

За його словами, неможливо встановити достеменно, скільки людей на тимчасово окупованій території Херсонщини можуть загинути без порятунку, без питної води, без їжі, без медичної допомоги.

Як повідомлялось, вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затоплює населенні пункти, розташовані нижче неї. Українська влада розпочала евакуацію населення правобережної Херсонщини та закликає населення окупованих районів області, прилеглих до Дніпра, залишити небезпечну територію. Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції.

Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України володіє доказовою базою, яка дає змогу стверджувати, що країна-агресор Росія несе відповідальність за підрив дамби Каховської гідроелектростанції.

Українські правоохоронці врятували жінку з двома дітьми, які були на даху в Олешках.