Чому в Генічеському районі досі немає жодної ОТГ?

15 Квітня 2019, 17:45

Впровадженню реформи місцевого самоврядування у Генічеському районі заважає недосконалість законодавства та необізнаність громадян з цього питанння. Такі думки, серед іншого, були висловлені під час дискусії щодо децентралізації у Генічеську 15 квітня, повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

«Питання недосконалості нормативно-правової бази є одним з основних. Верховній Раді необхідно працювати для того, щоб все ж таки процес децентралізації був зрозумілим і гарантованим для органів місцевого самоврядування. Чесно кажучи, ми сьогодні незрілі. Є громадська незрілість того, що ми готові повноцінно до цієї реформи. Ніж робити дурницю краще нічого не робити», – висловив свою думку голова Генічеської районної ради Андрій Євстратов, відповідаючи на запитання журналіста газети «Приазовська правда» Миколи Шпильового: що стоїть на заваді децентралізації в Генічеському районі.

«Недосконалість законодавчої бази. Треба працювати над тим, щоб всі необхідні рішення для об’єднання були прийняті на вищому рівні нашої держави», – відповів Новоолексіївський селищний голова Олександр Бурковський.

«Перш за все – це законодавство. Моє бачення: немає бути прискорення децентралізації. На теперішній час, одна чи дві людини, чиновники вирішують: бути чи не бути ОТГ. Коли це все приберуть, децентралізація піде своїм шляхом. Мешканці наші неосвічені в тому, як взагалі існує місцеве самоврядування», – вважає Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко.

На думку першого заступника голови Генічеської райдержадміністрації Олексій Сищенко, децентралізації в Генічеському районі заважає небажання окремих керівників органів місцевого самоврядування втратити владу.

«Далі: острах окремих сільгоспвиробників  втратити контроль над землями. Небажання багатих об’єднуватися з бідними», – сказав Олексій Сищенко.

Риківський селищний голова Олександр Галицький звернув увагу на неосвіченість як представників влади, так і громадськості щодо децентралізації.

«Не до кінця вивчене питання, не вистачає знань. Потрібно їздити, вчитися», – заважив він.

На думку Генічеського міського голови Олександра Тулупова, на заваді децентралізації у Генічеському районі стало непорозуміння, що виникало серед депутатів, сільських голів, фермерів.

«Ми почали обговорювати нашу оптимізацію у 17-му році, коли казали: 7 громад, потім говорили: 3-4 громади. Звідти і пішло нерозуміння від депутатів, сільських голів, фермерів. Я вважаю, нам необхідно було обговорювати різні варіанти, ще раз зібратися, обговорити, розкрити карти», – запропонував Олександр Тулупов.

Дискусія проходила у медіа-центрі IPC-Генічеськ. Там же у вівторок, 16 квітня о 17.00 відбудеться продовження дискусії щодо реформи децентралізації за участю голови об’єднаної територіальної громади Асканія-Нова Херсонської області Віталієм Свінціцьким.

Наразі на території Генічеського району Херсонської області не зареєстровано жодної об’єднаної територіальної громади.

За офіційною інформацією, український уряд визначив підтримку реформи децентралізації в Україні одним з пріоритетних завдань, що сприятиме розвитку місцевого самоуправління і економічного розвитку країни в цілому. Очікується, що 2019 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування: до кінця року більшість існуючих малочисельних місцевих рад можуть об’єднатися, а отже стати спроможними перебрати на себе більшість повноважень, належним чином використовувати ресурси.

23 січня 2019 року Кабінет Міністрів України ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою на рівні районів та громад, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також розвиток форм місцевої демократії.