За 11 місяців війни росія вчинила 477 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

25 Січня 2023, 13:50

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

Протягом 11 місяців повномасштабної війни росія скоїла 477 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Упродовж січня поточного року було зафіксовано 10 випадків порушення свободи слова, які вчинила країна-агресор.

Про це повідомляє “Інститут масової інформації”.

Протягом січня 2023 року ІМІ зафіксував 10 порушень свободи слова, які вчинила росія. Зокрема, це обстріли та поранення журналістів, викрадення, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення на окупованих територіях, а також закриття газет через відсутність фінансування у зв’язку з війною.

Інфографіка: “Інститут масової інформації”.

Так, у грудні 2022 року в бою з російськими окупантами на Бахмутському напрямку загинув журналіст “Суспільне Херсон” Антон Коломієць. У жовтні він став до лав ЗСУ, у листопаді склав присягу. Перед приєднанням до Збройних сил Антон працював ведучим і режисером на телеканалі “Скіфія”, пізніше – на Суспільному. Багато років був ведучим прогнозу погоди. Також був режисером програми “Починайте ранок з нами”.

Згідно даних ІМІАнтон Коломієць став 43-м медійником, що загинув унаслідок російської агресії в Україні. З них вісім – під час виконання журналістської діяльності, 35 загинули як учасники бойових дій або стали жертвами російських обстрілів не під час виконання журналістських обов’язків.

Серед зафіксованих випадків викрадення медійників на Херсонщині:

викрадення журналіста Олега Батуріна 12 березня 2022 року в Каховці.

викрадення журналіста Олександра Гунька 3 квітня 2022 року в Новій Каховці.

викрадення інженера “Суспільне Херсон” Олексія Воронцова 16 травня 2022 року в Херсоні.

викрадення проукраїнської блогерки Олени Наумової 23 серпня 2022 року в Херсоні.

викрадення редакторки газети “Каховська зоря” Жанни Кисельової 19 вересня 2022 року в Каховці.

повторне викрадення проукраїнської блогерки Олени Наумової 23 вересня 2022 року в Херсоні.

викрадення блогера Валерія Комагорова 23 вересня 2022 року в Херсоні.

утримання в ізоляторі журналістки колишньої ТРК “Україна” Анжели Слободян в Херсоні.

“Інститут масової інформації” також зафіксував факти обстрілів російськими військами іноземних медійників на Херсонщині. Так, 20 грудня 2022 року у Херсоні під ворожий вогонь потрапила группа італійських журналістів.

Також було зафіксовано факти погроз і залякування медійників з боку росіян і колаборантів. Так, у березні 2022 року російські окупанти погрожували розправою херсонській журналістці Ірині Староселець, кореспонденту “Укрінформ”. Погрози надходили і рідним журналіста Олега Батуріна, які залишилися на тимчасово окупованій території Херсонської області.

10 жовтня 2022 року росіяни підірвали передавальний центр телевежі у Херсоні, а 12 жовтня 2022 року, при відступі з обласного центру на лівий берег Дніпра, російські війська підірвали і саму телевізійну вежу.

Крім того, росіяни регулярно вдаються до хакерських атак як на сайти державних установ, так і на українські медіа-ресурси.