Вперше в історії Зaпорізьку AЕС повністю відключили від енергомережі

25 Серпня 2022, 21:26

Через дії росіян 25 серпня сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі – вперше в історії станції.

Про це розповіли в пресслужбі Енергоатому.

“Через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів. Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – вперше в історії станції”, – йдеться у повідомленні.

В енергоатомі зазначили, що власні потреби АЕС в електроживленні наразі забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

Через відключення ЗАЕС було знеструмлено Херсонщину, яка отримує електроенергію від цієї станції.

Раніше в Енергоатомі повідомляли, що росія вже почала підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми та відключення її від української.

росіяни обстрілюють лінії електропередач, які з’єднують АЕС з українською енергосистемою, ще й звинувачують в тому українців.

Нагадаємо:

Минулого тижня пропагандистські ресурси повідомили, що можуть розглянути питання про виведення в «холодний резерв» енергоблоків №5 і №6, що призведе до зупинки Запорізької атомної електростанції.

Натомість в Державній інспекції ядерного регулювання прогнозують, що зупинка всіх енергоблоків Запорізької атомної станції та втрата всіх джерел електроживлення може призвести до виходу з ладу систем охолодження, пошкодження активної зони реакторної установки та виходу радіоактивних речовин у довкілля.

Саме за таким сценарієм сталася аварія на японській АЕС «Фукусіма» у 2011 році.

Враховуючи, що на Запорізькій АЕС сім ядерних об’єктів, аварія матиме наслідки не лише для України.

Президент Володимир Зеленський вважає, що небезпека ядерної катастрофи «становить майже сто відсотків».