Зеленський: Росіяни можуть здійснити теракт на ЗАЕС, аби зупинити контрнаступ ЗСУ

01 Липня 2023, 19:04

Російський військовий на КПП Запорізької АЕС. Фото: Reuters

Росія все технічно підготувала для локального вибуху на Запорізькій атомній електростанції і може здійснити його з метою зупинення контрнаступальних дій Сил оборони України та політичного тиску на Київ через деяких партнерів.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спільної з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом пресконференції у Києві, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Укрінформ.

«Для них (росіян – ред.), зрозуміло, важливо сьогодні, після слабкості на полі бою, яку вони продемонстрували впродовж року, зупиняти нас тими чи іншими такими неочікуваними терористичними актами, як підрив Каховської дамби, так і можливим локальним підривом (на ЗАЕС – ред.), після чого буде викид, для того, щоб показати, що ця війна небезпечна для світу, спровокувати це так, що це зробили не вони. Буде дуже складно (домогтися), щоб хтось у це повірив, але, тим не менше, для інформаційного простору, щоб люди боялися цього, щоб потім ті чи інші партнери, особливо скептики, почали політично зупиняти Україну, зупиняти наші контрнаступальні дії. Ось для чого це може планувати РФ», – підкреслив Зеленський.

Зважаючи на ймовірність здійснення російськими окупантами теракту на захопленій Запорізькій атомній електростанції, військова адміністрація Новоронцовської громади на Херсонщині рекомендує мешканцям не чекати надзвичайних подій і за можливості виїхати «на літні канікули» вже зараз.

Наразі, за даними Енергоатома, на території ЗАЕС розміщено близько 500 росіських військовослужбовців і 50 одиниць важкого озброєння армії РФ. Військова техніка, боєприпаси та вибухові речовини, розташовані в турбінних залах енергоблоків №1, №2 та №4.

Як повідомлялось, 4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку. Російська окупаційна влада обмежує присутність українських співробітників на станції. Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована.

5 жовтня 2022 року Володимир Путін підписав «указ», у якому доручив «передати в управління РФ» Запорізьку атомну електростанцію, яку захопили російські військові.

22 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що за даними військової розвідки, російські окупанти готують теракт на Запорізькій АЕС з викидом радіації. Україна передає всю наявну інформацію партнерам у світі.

За даними ГУР Міноборон України, окупанти зменшують присутність на території Запорізької АЕС та у місті-супутнику Енергодарі. Персоналу, що залишається на станції, дано вказівку «в разі будь-яких аварійних ситуацій звинувачувати Україну».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter