Громади Бериславського району закупають радіаційні дозиметри і протигази

10 Липня 2023, 14:31

Керівництво двох громад Бериславського району, схоже, серйозно сприйняло ситуацію навколо можливих провокацій росіян на ЗАЕС. Так, у Милівській та Новорайській громадах закупили прилади для вимірювання рівня радіації. На ці дозиметри витратять, відповідно, 49 та 41 тисячу гривень. Також Милівська громада за бюджетні кошти придбала 28 військових протигазів, які захищають від радіаційного пилу. Це коштуватиме платникам податків ще 90 тисяч гривень.

Про це у йдеться закупівлях, опублікованих на Прозорро.

Першою п’ять дозиметрів F900 ще 28 червня 2023 року придбала Новорайська громада. Вартість закупівлі склала 41 250 гривень, тобто, приблизно по 8 тисяч гривень за штуку. Ця ціна співпадає з ринковою. Поставляти прилади для вимірювання радіації буде приватне підприємство “БРОМ”, що знаходиться у Київській області.

Сусідня Милівська громада 4 липня 2023 року опублікувала свою закупівлю шести аналогічних дозиметрів, які вони придбають у тієї ж фірми “БРОМ”. Щоправда, керівництво Милівської ТГ пішло далі: тут придбали ще й протигази СМ-6, які, окрім іншого, здатні утримувати радіоактивний пил. На 28 протигазів було витрачено ще додатково 90 тисяч гривень.

Цікаво, що закупівлі співпадають у часі з чутками про можливі провокації окупантів на Запорізькій атомній електростанції. Тож, як мінімум дві громади на Херсонщині вже почали підготовку до “ядерного Апокаліпсису”.