В Україні відзначають День кримськотатарського прапора

26 Червня 2022, 10:45

Фото: "Схеми" / "Радіо Свобода".

У неділю, 26 червня, в Україні та світі відзначають День кримськотатарського прапора. З привітаннями виступив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.
“І сьогодні кримськотатарський національний прапор символізує вірність кримських татар своїй землі – Криму, уособлює спільну боротьбу українського та кримськотатарського народів за звільнення Криму від російської окупації та відновлення державного суверенітету України на Кримському півострові. У День кримськотатарського прапора звертаємося зі словами підтримки до корінного кримськотатарського народу та побратимів-українців, до всіх громадян України, які проживають у тимчасово окупованому РФ Криму і залишаються вірними Україні. Зазнаємо гордості самовідданістю кримських політв’язнів, які залишаться незламними у неймовірно важких і нелюдських умовах російських катівень”, – зазначив Рефат Чубаров.
Напередодні Кримськотатарський Ресурсний Центр розпочав по всій Україні інформаційно-бордову кампанію, присвячену Дню кримськотатарського прапора.

“Сьогодні, в умовах повномасштабної війни РФ проти України, українці та кримські татари пліч-о-пліч б’ються за відновлення територіальної цілісності України. Важливо, аби усі громадяни України були проінформовані про День кримськотатарського прапора і розуміли, що окрім спільних кольорів на наших стягах, ми маємо одну мету – вільна, цілісна та незалежна Україна”, – наголосили в КРЦ.

Плакати розміщені у Луцьку. Згодом подібні борди можна буде побачити і в інших містах України (Ужгороді, Рівненьскій області, Чернівцях, Івано-Франківську, Кіровограді, Фастові, Черкасах, Баришівці, Броварах, Вишневому, Борисполі, Києві та Львові).

Плакати були розроблені Кримськотатарським Ресурсним Центром, активістами міжнародного руху за деокупацію Криму і солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA і українським художником Андрієм Єрмоленком.
У Києві з нагоди Дня кримськотатарського прапора відбудеться низка урочистих заходів. Із планом заходів можна ознайомитись за посиланням.
Як повідомлялось, у тимчасово окупованому Криму понад 50 кримськотатарських активістів отримали попередження від так званої «прокуратури Республіки Крим» щодо заборони участі та проведення «несанкціонованих заходів» в День кримськотатарського прапора.
В окупованій російськими військовими Херсонській області триває переслідування представників кримськотатарського народу: загарбники провели обшуки у селі Щасливцеве Генічеської громади та викрали двох місцевих жителів Сусанну Ізмайлову та Расіма Асанова.
Представництво Президента України в Криму засудило черговий злочин рф, скоєний на тимчасово захоплених територіях Херсонської області, – незаконне проникнення в будинки та викрадення кримських татар Сусанни Ізмаїлової та Расіма Асанова.

У квітні російські військові викрали двох кримських татар з Арабатської Стрілки – братів Едема та Рефата Асанових. Окупанти можуть утримувати їх у підвалах в Новій Каховці.

За період повномасштабної війни в Україні на території окупованої Херсонщини російські загарбники затримали шістьох представників корінного кримськотатарського народу за звинуваченнями «в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана».

Як минулого року відзначали День кримськотатарського прапора на адмінмежі з Кримом у нині окупованому Генічеському районі дивіться за посиланням.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.
  • Російські війська вночі та вранці 26 червня знову робили масовані ракетні удари по території України.
  • О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.