З 39 кандидатів у Президенти згадки про Крим є у 26-ти, – дослідження

21 Березня 2019, 21:21

«Де знаходиться Крим у програмах кандидатів в Президенти України?»: у медіа-центрі «ІРС-Херсон» презентували аналітичне журналістське дослідження.

Його автор – журналіст та громадський діяч Євгенія Вірлич. Дослідження є власною ініціативою та частиною громадської діяльності доповідача і не містить ознак агітації за чи проти когось із кандидатів.

«Крим вже п’ять років перебуває в російській окупації. Чимало мешканців анексованого півострова зазнають тиску і катувань, близько сотні людей ув’язнено за висловлювання проукраїнської позиції. Що збирались та що збираються робити кандидати на пост Президента для деокупації Криму? Те, що Крим український, визнає і сама Україна, і цивілізована міжнародна спільнота, але що ж будемо робити для звільнення півострова?», – підкреслила Євгенія Вірлич.

У своєму дослідженні автор проаналізувала риторику кандидатів та її динаміку з 2014-го і до сьогодні – нинішніх президентських перегонів.

Так, за даними Вірлич, у 2014 році Крим так чи інакше був присутній у програмах 12-ти з 21 кандидата (близько 57%). Про повернення Криму на посту Президента запевняли лише 5 кандидатів, йдеться у дослідженні:

«Ольга Богомолець: немає.

Юрій Бойко: немає.

Андрій Гриненко: немає.

Анатолій Гриценко: «Можете бути впевненими: під моїм керівництвом Україна би Крим не втратила, свою зброю ворогу – не здала!»

Михайло Добкін: «Аналіз останніх подій в Україні, пов’язаних із напруженою ситуацією в Криму, змушує замислитися про боєздатність української армії та її матеріально-технічний стан. Я переконаний, що в нинішніх умовах для створення ефективної системи обороноздатності країни єдиним виходом є переведення армії на контрактну основу».

Олександр Клименко: немає

Валерій Коновалюк: немає

Ренат Кузьмин: немає

Валерій Куйбіда: «Майдан, який скинув ненависний антиукраїнський режим,  кардинально не змінив ситуацію, оскільки промосковські сили присутні майже в усіх структурах влади, в тому числі Верховній Раді, Уряді, силових структурах. Саме цим пояснюється пасивна позиція влади, яка привела до анексії Криму Росією».

Олег Ляшко. В цілому програма називається «”ПЛАН ЛЯШКА: ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ ВІД ОКУПАНТІВ. ПОРЯДОК НА СВОЇЙ ЗЕМЛІ”. Далі – згадки про Крим: «Україна зараз перебуває у найбільшій небезпеці за часів Незалежності – країні загрожують внутрішні і зовнішні вороги. Український народ ніколи не погодиться на захоплення Криму путінськими бандитами. Тому я поверну Україні Крим! Ми – мирні люди, але завжди дамо відсіч тим, хто зазіхає на те, що належить нам!»

«Росія також дорого заплатить Україні за “незалежність” Криму! Я встановлю європейські ціни на поставку з України до Криму прісної води, газу, електроенергії. Вартість транзиту російського газу до Європи становитиме 500 доларів за тисячу кубів, а не 10 доларів, як зараз. Якщо Росія відмовиться платити – перекрию трубу»

«Я денонсую антиукраїнські Харківські угоди 2010 року про продовження перебування ЧФ РФ в Криму та угоду 1997 року про базування цього флоту в Криму.

На час російської агресії і окупації Криму я запроваджу візовий режим з Росією. Натомість з ЄС я домовлюся про встановлення безвізового режиму для громадян України і допомогу в обладнанні справжнього кордону з Росією. Жителі Криму з російським паспортами, які голосували за від’єднання Криму від України, будуть позбавлені можливості отримувати візи до країн ЄС, пенсії і допомоги в державного бюджету України».

Микола Маломуж: немає

Петро Порошенко: «Окремо наголошую на неухильному дотриманні прав всіх національних меншин. Особливу увагу слід надавати захисту українців Криму та кримських татар як корінного народу Криму».

«Пріоритетом стануть політична та дипломатична боротьба за повернення тимчасово окупованого Криму, збереження територіальної цілісності України, для чого глава держави повинен чути голос кожного регіону нашої соборної країни».

Вадим Рабинович: «Не треба розпалювати конфлікт, а потрібно докладати максимум дипломатичних методів, щоб міжнародна спільнота не визнала Крим у складі РФ, щоб Україна була єдиною і неділимою. Але робити це треба дуже дипломатично, чітко розраховуючи свої сили і зі знанням аргументів. Зараз, перед виборами, багато кандидатів і політиків активізуються і почнуть виступати з різноманітними радикальними гаслами, щоб заробити собі додаткові бали або голоси».

Володимир Саранов: немає

Петро Симоненко: «Діяльність радикальних націонал-екстремістських угруповань призвела до державного перевороту, відродженню фашизму та загрожує єдності і цілісності країни. Саме безкарна діяльність фашистських молодчиків, попрання ними законних прав та інтересів призвели до того, що населення Криму висловилося за відділення від України. Цей удар по територіальній цілісності нашої держави – цілком на совісті нинішньої влади».

Юлія Тимошенко: окремий розділ про Крим.

КРИМ — ЦЕ УКРАЇНА

  1. Звільнити Крим від російської окупації.
  2. Добиватися компенсації за завдані збитки Україні в Криму через міжнародні суди.
  3. Ліквідувати всі елементи залежності України від Росії — енергетичної, економічної, інформаційної. Побудувати дружні відносини з непутінською, демократичною Росією.
  4. Створити власний замкнений ядерно-паливний цикл. Збільшити видобуток вітчизняних нафти та газу, розвивати галузь альтернативної енергетики. Зробити основним пріоритетом енергозбереження та прозорість енергетичного сектора.

Сергій Тігіпко: немає

Олег Тягнибок: «Здійснити необхідний комплекс заходів (дипломатичних, юридичних, військових тощо) для визволення Криму від окупації. Ухвалити державну програму інтеграції в українське суспільство його кримської частини, що передбачало б економічну, транспортну, культурну, інформаційну та освітню інтеграцію».

Василь Цушко: «Слід налагодити нормальні і тривкі відносини з РФ, як надійним партнером та сусідом. Питання повернення Криму треба вирішувати насамперед шляхом перемовин та підвищення рівня життя і демократичних свобод в нашій державі».

Зорян Шкіряк: «Я зобов’язуюсь домогтись: збереження цілісності України як єдиної, незалежної, європейської держави. Повернення і звільнення від російської окупації АРК Крим як невід’ємної складової нашої країни».

Дмитро Ярош: Крим – у розділі першочергових дій: «Зупинення російської агресії – Всебічна допомога кримськотатарському народу». Також є в програмі: «Державна підтримка біженців, захист прав громадян України на окупованій території».

 

У президентських перегонах-2019, згідно дослідження, з 39-ти кандидатів згадки про Крим  є у 26-ти (близько 67%):

Геннадій Балашов: «Крим — це територія України, і ми повернемо його, відновивши лад на своїй землі. Ми досягнемо миру на Донбасі та посилимо санкції проти Росії разом із усією світовою спільнотою. Ми повинні відмовитись купувати будь-що у країни-агресора».

Роман Безсмертний: «Діалог з мешканцями окупованих територій та їхня поступова реінтеграція без надання особливих статусів. Крим і Донбас – це Україна.

Метою діяльності нового Президента має стати побудова Великої України. Нам необхідно позбутися комплексу меншовартості та посісти своє місце серед великих держав світу. Велика Україна – це держава з Донбасом і Кримом».

Ольга Богомолець: «Крим – це українська територія, незаконно анексована країною-агресором. Жодних компромісних рішень – тільки повернення нашої території з компенсацією всіх збитків, завданих країною-агресором».

Інна Богословська: «Відмова від будь-якої військово-політичної співпраці з Росією до звільнення Донбасу і Криму. Звільнення окупованих територій Донбасу за допомогою миротворчих сил ООН. Повернення Криму через побудову нової системи безпеки та контролю у Чорноморському регіоні  разом з країнами чорноморського регіону».

Юрій Бойко: немає

Віктор Бондарь: немає

Олександр Данилюк: немає

Юрій Дерев’янко: немає

Микола Габер: ««Мінський формат» буде змінений на Будапештський,в переговорному процесі мають приймати всі країни – гаранти Будапештського меморандуму. Це дасть можливість розробити покрокову стратегію звільнення Донбасу та Криму, і змусить країну-агресора компенсувати всіх завданих збитків».

«Громадяни України вимушено переміщені з Криму та Донбасу мають відчути переваги свого вибору. Ці люди обрали Україну і країна має пам’ятати про них і дбати. Для цього потрібно забезпечити їх права та фінансувати програми із створення і розвитку бізнесу для вимушено переміщених осіб.  Ми маємо забезпечити на рівні найкращих міжнародних стандартів права і свободи національних громад, які мешкають в Україні».

Анатолій Гриценко: «Не буде Україна поступатися правами на Крим в обмін на будь-які економічні поступки – у Криму наші громадяни, це наша земля, і Крим буде українським!»

Сергій Каплін: немає

Юрій Кармазін: немає

Аркадій Корнацький: «Головні причини і умови для сепаратизму і федералізації України, створені “політичною елітою”, відпадуть.

Така внутрішня політика, значне поліпшення матеріального стану і соціального забезпечення громадян України, умов ведення бізнесу, стрімке зростання економіки, зміцнення на ділі, а не на словах Збройних Сил України та належне використання міжнародно-правових інструментів протидії агресії та анексії, стануть запорукою відновлення суверенітету України на всій її території. Це моя відповідь на питання “як повернути Крим і Донбас”.

Руслан Кошулинський: «Ініціювати зміну безплідних Мінських угод та Нормандського формату (Москва і її бізнес-партнери проти України) на Будапештський формат за участі США і Великої Британії (Україна і її стратегічні союзники проти агресора). Звільнити Крим і Донбас від окупантів».

«Забезпечити захист національних прав автохтонного українського населення Криму та Донбасу після звільнення їх від окупації».

Віктор Кривенко: «Права кримських татар будуть відновлені разом із кримськотатарською національною автономією в Криму в соборній Українській державі».

«Деокупація Донбасу та повернення Криму:

Посилення тиску на міжнародне співтовариство щодо утримання санкцій на РФ, підвищення якості роботи СБУ та прокуратури АР Крим щодо встановлення посадових осіб незаконної окупаційної влади (громадян України) та забезпечення притягнення їх до відповідальності під час перебування в країнах-партнерах України шляхом співпраці з їх правоохоронцями».

Віталій Купрій: «Назвати війну війною і визначити ворогом Російську Федерацію.

Запровадити воєнний стан на тимчасово окупованих та прилеглих до лінії фронту територіях».

«Розпочати ефективне кримінальне переслідування осіб, причетних до колабораціонізму в будь-якій формі. Надавати амністію тим, хто передав українському правосуддю військових злочинців окупаційних військ.

Заборонити поїздки державних службовців, військовослужбовців та прирівняних до них осіб, а також членів їхніх сімей на тимчасово окуповані території, до ворожої країни».

Ілля Кива: «Далі ми створимо на Донбасі і в Криму спеціальну економічну зону, без податків — для залучення інвесторів і розвитку регіону».

Олег Ляшко: немає.

Юлія Литвиненко: «Та водночас Україна має вирішувати іншу стратегічну задачу – проводити стримування Росії, що анексувала Крим, виступає спонсором та учасником війни на сході».

«Україні вже зараз необхідна стратегія модернізації та відновлення Донбасу та Криму. Ці регіони повернуться до життя завдяки новітнім проектам, що не пов’язані з індустрією та технологіями минулого століття. Вже зараз вимушені переселенці можуть стати натхненниками й капітанами таких процесів, адже вони готові взяти на себе відповідальність за відродження рідних регіонів».

Олександр Мороз: немає

Валентин Наливайченко: «Маю чіткий покроковий план відновлення миру та деокупації частин Донецької та Луганської областей та АР Крим, який, серед іншого, передбачає укладення нової дієвої міжнародної угоди».

Роман Насіров: перша ж фраза у програмі – про Крим: «Головним змістом моєї діяльності на посту президента України є перемога над агресором та звільнення окупованих земель та повернення незаконно анексованого Криму».

Сергій Носенко: «Україна не визнає анексію території Автономної Республіки Крим та вважає окупованими частини територій Донецької та Луганської областей. Повернення цих територій буде довготривалим інтеграційним проектом. Участь у відбудові зруйнованої інфраструктури регіонів повинні взяти держави, що гарантували територіальну цілісність України відповідно до Будапештського меморандуму».

«Економічне зростання України, сучасна інфраструктура для життя, роботи та розвитку особистості, високі доходи громадян стануть магнітами для молоді з окупованих територій. У питаннях Донбасу та Криму головне – зробити так, аби люди свідомо та вільно обирали Україну як країну, де вони хочуть жити».

Андрій Новак: немає

Володимир Петров: немає

Петро Порошенко: «Україна утвердилась як впливовий учасник міжнародних відносин, важливий центр світової дипломатії. Ми створили потужну трансатлантичну коаліцію на підтримку України. Міжнародні санкції проти агресора надійно прив’язані до повної деокупації українського Донбасу та українського Криму, і всі наші громадяни та території мають повернутися під суверенітет України».

«Ми продовжимо лінію на відновлення територіальної цілісності України, повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму політико-дипломатичним шляхом, забезпечуючи єдність проукраїнської коаліції у світі, використовуючи інструмент санкцій та механізм міжнародної місії ООН на всій території окупованого Донбасу».

Руслан Ригованов: «Введення воєнного стану на всій території України до повного  відбиття військової агресії та повернення непідконтрольних територій Донеччини та Луганщини і республіки Крим в Україну; вирішення екологічних проблем та проблем з корупційною складовою чинної системи».

Ігор Шевченко: На моє глибоке переконання, для побудови УСПІШНОЇ УКРАЇНИ потрібно: «КРИМУ – Україна!» «ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ – житло, робота й соціальна допомога!»

Олександр Шевченко: «Сильна зовнішня політика України повинна бути прагматичною та ефективною.

Вона буде спрямованою на:

  • зміцнення безпеки України;
  • боротьбу за повернення окупованих Росією територій на сході України та в Криму;
  • захист українців за кордоном, звільнення українських політв’язнів та військовополонених з Росії, активізацію роботи з діаспорою;
  • підтримку українських експортерів на міжнародних ринках;

залучення інвестицій та новітніх технологій в Україну».

Віталій Скоцик: «Тільки за умови реформування системи національної безпеки та оборони, а також ефективної зовнішньої політики Україна зможе звільнити Крим та частину Донецької та Луганської областей від російської окупації, а також отримати відповідні компенсації за завдані збитки Україні через міжнародні суди»

Ігор Смешко: Один великий розділ і частина іншого розділу стосуються Криму.

«Невідкладно спрямую всі сили на об’єднання українців та збереження Україною своєї державності, для чого основні зусилля зосереджу на формуванні дієвих механізмів повернення анексованого Криму та деокупації Донбасу шляхом дипломатичних та економічних заходів міжнародного впливу, насамперед, у рамках зобов’язань країн-підписантів Будапештського меморандуму».

«Перемога друга: повернення Донбасу та Криму

«….»

забезпечення державної підтримки переселенців з анексованого Криму та окупованих територій Донбасу, пільгового кредитування та врегулювання майнових відносин між фінансовими установами та цими громадянами».

Олександр Соловйов: немає

Сергій Тарута: «Повернення Криму до складу України воєнним шляхом вважаю неприйнятним: основою для повернення Криму може бути лише політико-дипломатичне та юридичне розв’язання проблеми».

 

Юлія Тимошенко: «Завдання української армії на сучасному етапі – стримувати агресора і нарощувати сили. Завдання української дипломатії – на чолі з Президентом – йти у наступ і домагатися колективних заходів з примусу агресора до миру і повернення Криму та Донбасу. Ми доб’ємося організації справжнього переговорного процесу та відновлення миру відповідно до Будапештського Меморандуму. Ми повернемо військово-дипломатичним шляхом мир та окуповані території Криму та Донбасу».

«Нашою командою розроблено українську програму реінтеграції Криму і Донбасу, що є альтернативою сьогоднішній «мінській формулі». Головне завдання цієї програми – зруйнувати стіну страху, нерозуміння і ненависті, яка штучно зводиться між Україною і окупованими територіями. Головне завдання цієї програми – вивести мільйони людей зі стану стресу».

Юрій Тимошенко: «Повернути Автономну Республіку Крим, анексовану Російською Федерацією».

Олександр Ващенко: «Повернення Донбасу та Криму за можливістю мирним шляхом. Разом з цим Збройні Сили України буде кардинально зміцнено за рахунок вдосконалення контрактних принципів формування, нового сучасного озброєння та запровадження належного рівня соціального захисту військовослужбовців»

«Визначення статусу Криму після його деокупації, як особливої економічної зони, орієнтованої на «технології здоров’я», «зелені технології» та інтенсивний біотехнологічний розвиток».

Олександр Вілкул: немає

Володимир Зеленський: немає

Василь Журавльов: «Забезпечення територіальної цілісності країни, повернення Криму та тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей».