Фейки на окупованих територіях за серпень

31 Серпня 2022, 22:29

Russian fake news button, key on keyboard. 3D rendering

Журналісти Медіа-центрів “ІРС-Херсон” та “ІРС-Генічеськ” упродовж серпня 2022 року  проводили моніторинг медіа Півдня і Криму, а також сторінок у соцмережах на предмет дезінформації, фейків, матеріалів із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України та тимчасової окупації частини Херсонської і Запорізької областей. Аналіз також охоплював публікації в російських медіа, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих рф територіях Півдня. Моніторингом було охоплено близько 45 видань у Херсонській та Запорізькій областях, ТОТ АР Крим, а також російські онлайн-видання. Моніторингом було охоплено близько 45 видань у Херсонській та Запорізькій областях, ТОТ АР Крим, а також російські онлайн-видання.

У серпні моніторинг медіа-ресурсів окупованої Запоріжчини, а також публікацій так званих російських змі, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих рф територіях, продемонстрував стрімке зростання дезінформації навколо теми Запорізької АЕС та обстрілів території станції.

Також збільшилась і кількість медіа, які були створені для просування російської пропаганди. 

Зокрема, з 1 серпня розпочалося мовлення нового телеканалу «ЗаТВ», який запустили на базі мелітопольського каналу «МТВ+». Цей канал належить голові окупаційної адміністрації регіону Євгену Балицькому.

Разом з тим у Пологівському районі Запорізької області запустили до друку нову пропагандистську газету «Новое время», при цьому в пропагандистському віснику не вказується, хто є редактором видання, який у нього наклад і де воно друкується. 

Основні фейки та маніпуляції щодо ситуації на тимчасово окупованій Херсонщині стосувались таких тем:

“Підтримка” жителів області входження регіону до рф

Окупанти намагаються створити видимість масової підтримки населення щодо приєднання регіону до Росії, посилаючись на фіктивні соціологічні опитування

У серпні в телеграм-каналі представника місцевої окупаційної адміністрації Запорізької області Володимира Рогова, також низці російських видань з’явились повідомлення про те, що більшість місцевих жителів нібито підтримують приєднання Запоріжчини до Росії. Таке твердження обґрунтовували результатами соціологічного опитування.

ТАСС 

Комсомольская правда 

Известия 

Царьград 

Примітно, що так зване опитування нібито проводив «Кримський Республіканський інститут політичних та соціологічних досліджень, який відомий тим, що у 2014 році отримав можливість проводити екзит-поли у Криму під час референдуму. 

У свою чергу, в матеріалі Центру журналістських розслідувань “Соціологія за викликом” зібрана інформація щодо виконавців фейкового опитування, і чи можна ці результати сприймати як об’єктивні дані. 

Отже насправді російські окупанти публікують результати фіктивних «соціологічних досліджень», аби прикрити свій намір провести псевдореферендуми про приєднання окупованих частин Запорізької та Херсонської областей до рф.

До того ж, про яку підтримку більшості населення можна говорити, якщо ця більшість виїхала з окупації. За даними голови обласної військової адміністрації Олександра Старуха, тимчасово окуповані території Запорізької області залишили понад 65% місцевих жителів.

 Атомні фейки

Очевидно, збільшення щільності обстрілів росіянами та звинувачення в тому українських військових створює потрібну для окупантів картинку, щоб перепідключити станцію до енергосистеми країни-агресора.

Дезінформація стосовно цієї теми поширюється протягом усього місяця різними каналами: як місцевими колаборантами, так і представниками російських силових відомств, через російські пабліки у соцмережах та загальнодержавні медіа-ресурси.

Наприклад, представниця МЗС рф Марія Захарова заявила, що українська влада нібито застосовує озброєння та боєприпаси НАТО для обстрілів Запорізької АЕС». ТАСС

Міноборони РФ стверджує, що ЗСУ нібито здійснює регулярні обстріли ЗАЕС.

Місцеві колаборанти та підконтрольні рф медіа-ресурси також регулярно пишуть про обстріли ЗАЕС та звинувачують в них саме українських військових, називаючи їх «укрофашистами», «нацистами», «бойовиками Зеленського», «терористами» тощо. 

Натомість сайт “IPC-Генічеськ” регулярно повідомляє з посиланням на офіційні джерела в українській владі та відповідних установах, що провокації навколо ЗАЕС створюють саме росіяни, які і обстрілюють територію станції. 

Зокрема, 11 серпня низка російських пропагандистських ресурсів «інформує», що українські військові нібито вчергове обстріляли атомну електростанцію.

Разом з тим запорізькі медійники з посиланням на інформацію від місцевих жителів зауважують, що вибухи сталися у промисловій зоні, а не на станції.

26 серпня пропагандисти пишуть про черговий обстріл ЗАЕС збоку ЗСУ. 

Однак Енергоатом виступив з офіційною заявою, що Запорізька АЕС вперше в історії була відключена від мережі і це сталося саме через обстріли росіян.

Про обстріли росіян та можливі катастрофічні наслідки неодноразово заявляв і Президент України Володимир Зеленський.

російські окупанти розгорнули масовану дезінформаційну кампанію щодо обстрілів ЗАЕС перед запланованим приїздом місії МАГАТЕ.

Зокрема, пропагандистські ресурси пошири повідомлення щодо збору підписів населення Енергодара під фейковою заявою з вимогою припинити обстріли атомної станції нібито силами ЗСУ. (Відкритий лист мешканців Запорізької області керівництву МАГАТЕ у зв’язку з регулярним обстрілом збройних сил України Запорізької АЕС, Запорожский вестник).

Натомість Центрі дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України звернув увагу, що такий збір підписів – це ніщо інше, як маніпуляція, мета якої – введення в оману внутрішнього населення тимчасово окупованих територій, а також інспекції МАГАТЕ. 

Демонізація ЗСУ

З регулярною безперервністю пропагандистські канали стверджують, що українські військові нібито обстрілюють цивільне населення. Окупанти самі влаштовують криваві провокації, а іноді потерпають від точкових ударів ЗСУ, а самі подають викривлену інформацію, що це ЗСУ нібито постійно обстрілює цивільне населення з мотивів “помсти через втрату території”, щоб залякати місцеве населення.

 При цьому українських військових називають «укрофашистами», «укронацистами», «бойовиками Зеленського», «терористами».

Самої ж назви держави “Україна” колаборанти демонстративно оминають, зрідка зневажливо пишуть з маленької літери, а представник окупаційної адміністрації Володимир Рогов використовує співзвучну з абревіатурою терористів – “УГИЛ”, яку розшифровує як “террористическое образование – Украинское государство Ивано-Франковска и Львова”.

Однак пропаганду окупантів регулярно спростовують законні мери окупованих росіянами українських міст, які інформують як про точкові влучання українських захисників по позиціям росйських військ, так і про провокації окупантів.

Зокрема, мер Мелітополя Іван Федоров проінформував, що рашисти обстріляли житловий квартал Мелітополя та пояснив деталі інциденту. У доказах прикріпив відео очевидця, де бачимо, як ракета рашистів летить з півдня на північ Мелітополя, тобто не збоку позицій ЗСУ.

Таким чином окупанти вдаються до традиційних терористичних актів, які часто застосовують у Донецьку. 

Україна припинила соцвиплати жителям Запорізької області

У ворожих телеграм-каналах продовжують розповсюджувати інформацію про те, що Україна нібито припинила виплачувати соціальні виплати і пенсії.

Однак у Кабміні України неодноразово інформували, що попри протидію ворога, уряд продовжує нараховувати та виплачувати пенсії й інші соціальні виплати людям на тимчасово окупованих частинах Херсонщини та Запоріжжя. 

Наразі окупанти блокують доступ місцевого населення до отримання цих виплат, однак їх продовжують нараховувати, тож у подальшому люди зможуть ними користуватися.

Утиски російськомовних громадян 

Пропагандисти вирішили реанімувати заїжджений наратив про утиски російськомовного населення на території України.

 

Перевірка цього фото довела, що ця світлина була поширена в соцмережах та оприлюднена на новинних сайтах Дніпропетровщині, а повідомлення стосувалося зовсім іншої теми. По-перше, в Україні ніхто не змушує людей говорити державною мовою у публічних місцях, а по-друге, насправді йшлося про те, що жінка намагалася вкрасти кущі туї. Перехожі викликали поліцію, а щоб фігурантка не втекла, її за традицією примотали скотчем до стовпа. Речовий доказ її злочину був поруч: 

Підбірка фейків російських ЗМІ про Херсонщину за серпень

Кількість аналізованих видань, у порівнянні з липнем, збільшилась, адже за місяць до ймовірної дати “референдуму” – 11 вересня – окупанти створили низку нових медіа для ведення агітації та пропаганди за приєднання території до рф. Організацією нових медіа та просуванням наративів керують російські політтехнологи, зокрема, Олександр Малькевич – вихідець із медіа структур Євгена Пригожина, “кухаря путіна” і власника ПВК “Вагнер”.  

Основні фейки та маніпуляції щодо ситуації на тимчасово окупованій Херсонщині стосувались таких тем:

  1. Видача російських паспортів

Проросійські ЗМІ продовжують створення маніпулятивних матеріалів про масовість подання заяв на отримання російських паспортів населенням Херсонщини. Так, одразу декілька видань повідомляло про черги за цими документами, зокрема в містах Олешки та Каховка. За інформацією цих джерел, на окупованій території Херсонщини відкрито вже 11 паспортних столів. Одночасно телеграм-канал “Таврия. Новости Херсонской области”, створений російським телеканалом “Таврия”,  регулярно подає дані про кількість заяв на отримання паспортів рф – від 150 до 300 охочих щоденнно.

Отримання російських паспортів. Олешки. 26.07.2022

Якщо навіть взяти до уваги ці явно завищені цифри та поділити кількість заяв на кількість паспортних столів, отримаємо приблизно 20 людей на один центр паспортизації в день. Звісно, з такою кількістю відвідувачів ні про які черги біля паспортних столів говорити не доводиться. Водночас, відео із заходів, на яких жителі Херсонщини отримують паспорти, фіксують лише декількох осіб, як правило, пенсійного віку.

2. Проведення “референдуму” на окупованих територіях

Тема так званого “референдуму” на тимчасово окупованих територіях півдня подається більш масовано та агресивно. Для маніпуляції громадською думкою використовуються фейкові “соцопитування”, які начебто проводить кримська фірма «Республиканский институт политических и социологических исследований» (РИПСИ), яка працює у брудних політичних кампаніях в окупованому Криму. Докладніше про це у матеріалі Центру журналістських розлідувань.

Псевдосоціологи стверджують, що 80% населення Херсонщини бажають приєднання свого регіона до російської федерації. Такі фейки мають на меті легітимізувати проведення референдуму, що, за різними джерелами, може відбутися 11 вересня. Одночасно з цим інші, більш помірковані російські ЗМІ, ставлять під сумнів ефективність зазначеного голосування. Так, видання “Політнавігатор”, посилаючись на слова одного з російських воєнкорів, пише про провал підготовки проведення референдуму на Херсонщині та відсутність підтримки окупантів серед місцевого населення.

3. “Рубльова зона” на Херсонщині

Схожа ситуація і з прогнозованим вже кілька місяців тому переходом Херсонщини до рубльової зони. Так, місцеві колаборанти повідомляли про майже повне зникнення з обігу української гривні ще в середині червня. Вже через кілька тижнів росіянин Сергій Єлісєєв, який позиціонує себе очільником області, змушений був спростувати ці твердження, зазначивши, що перехід до домінування рубля на Херсонщині буде “довгим та поступовим”. Таким чином, російські управлінці самі змушені спростовувати фейки та дезінформацію, що розповсюджують місцеві колаборанти.

4. Фейки про контрнаступ ЗСУ

Російські ЗМІ намагаються всіляко приховати масштаб контрнаступу ЗСУ на півдні України. Майже усі великі видання держави-окупанта заявляють про безперспективність української активності в цьому регіоні, нескоординованість дій та величезні втрати серед ЗСУ . Ці повідомлення, щоправда, не підтверджуються фото чи відео фактами. Така увага журналістів держави-окупанта до ситуації на півдні України може свідчити про певні успіхи української армії на цьому напрямку. Крім того, в деяких відкритих джерелах з’являється інформація про звільнення підрозділами ЗСУ кількох населених пунктів у ході зазначеного контрнаступу.

5. Використання росіянами “лазерної зброї”

Черговим фейком можна вважати і заяви російських ЗМІ про використання на Херсонщині лазерної установки ППО “Пересвет”. Про можливість застосування “Пересвета” на херсонському напрямку заявило одразу декілька видань 12 серпня.  Окрім того, що наявність таких систем в російській армії взагалі перебуває під великим питанням, самі окупанти заявляють, що установки “Пересвет” знаходяться лише у 4 віддалених від України військових частинах РФ, а про переміщення цих систем ППО не було жодної інформації. Також росіяни вказують на те, що їхні “бойові лазери” є абсолютно метеозалежними і втрачають ефективність через несприятливу погоду та діють лише за “ідеальних умов”. Але, за інформацією сайту Синоптик, на Херсонщині у зазначені дні була підвищена хмарність та грозові дощі, що вчергове спростовує використання росіянами системи “Пересвет”.

6. Героїзація окупаційних сил рф

Задля героїзації окупаційних сил російські ЗМІ розповсюджують фейки про їх нібито позитивні та суспільно корисні вчинки. Так, 21 серпня на одному з підконтрольних росіянам Телеграм-каналів з’явилася інформація про нібито порятунок жителями одного з Херсонських сіл разом з “водною поліцією” дельфіна, якого штормом викинуло на мілину. На фейковість інформації вказує те, що для візуалізації даної новини росіяни використали фото 2021 року, що були опубліковані на одному з херсонских інформаційних ресурсів.