Повернення «біолабораторій», повальна мобілізація та ремонти вже відремонтованого: підбірка російських фейків про південь України за грудень

28 Грудня 2023, 16:22

Фотоколаж: "IPC-Південь".

Закінчується 2023 рік, але не закінчується брехня, яку продукують кремлівські пропагандисти. Невтомні фейкотворці вдень і вночі створюють сотні публікацій, в яких майже неможливо знайти достовірну інформацію. З нашого матеріалу ви дізнаєтесь про найбезглуздіші фейки, маніпуляції, сплановану дезінформацію і російську пропаганду щодо ситуації в Херсонській та Запорізькій областях, поширених у грудні.

Скучили? Херсонські «біолабораторії Пентагону» повертаються!

Росіяни вирішили повернутись до свого старого фейку про «біолабораторії» на території Херсонщини, у яких нібито розробляється біологічна зброя – віруси, які на крилах і в дзьобі мали принести на територію РФ перелітні птахи і летючі миші. «Ньюзмейкером» цього бородатого фейку, який уже безліч разів спростовувався, знову виступив генерал-лейтенант Ігорь Кірілов, начальник військ біологічного, хімічного та радіаційного захисту збройних сил РФ.

За словами окупантів, у ході так званої «СВО» було отримано доступ до низки українських біологічних об’єктів, зокрема, «лабораторій Пентагону» у містах Рубіжне, Сєвєродонецьк та Херсон, де не тільки виготовляли всяку заразу, а й проводили випробування фармпрепаратів на місцевих жителях. Звичайно, ніяких конкретних доказів їх діяльності на території Херсонської області не приводиться. З Асканією-Нова – окрема історія, адже те, що біосферний заповідник займається вивченням маршрутів перельотних птахів, ні для кого не є секретом. Що ж стосується пташиного грипу, з якого пропагандисти роблять чергову жахалку, то ніякої загадки тут немає. У 2021 році  дійсно було зафіксовано масову загибель птахів, причиною якої стало неконтрольоване використання хімічних препаратів на сусідніх із заповідником фермах.

Примітно, що  реанімація фейків про «американські біолабораторії» в Україні співпала в часі з використаннями російськими військовими хімічної зброї проти ЗСУ. Інститут вивчення війни (ISW) зазначив у звіті, що 810-та бригада морської піхоти ЧФ РФ опублікувала кадри зі скиданням на українські позиції в Кринках ймовірно аерозольних гранат К-51 Ці гранати наповнюються подразнюючим газом CS – різновидом сльозогінного газу, який використовується для боротьби з масовими заворушеннями (RCA).

Конвенція про заборону хімічної зброї забороняє використання RCA як метод ведення війни, а Росія є державою-учасницею Конвенції з 1997 року, зазначають аналітики ISW.

Таким чином, розганяючи чергову хвилю дезінформації, росіяни намагаються перемкнути увагу з фактів реального застосування ними забороненої міжнародними конвенціями зброї на міфічні біолабораторії.

Чергове повернення «біолабораторій НАТО» в Херсоні.

У грудні росіяни продовжували майже щодня завдавати масованих ударів по цивільній інфраструктурі правобережжя Херсонщини. Якщо раніше місто потерпало від артилерійських обстрілів, то в останній місяць року по Херсону почали бити ще й балістичними ракетами. Звичайно, за повідомленнями росіян, вони «вражають виключно військові об’єкти та скупчення техніки ЗСУ», але фактично це виглядає як намагання просто перетворити місто на попіл, а простий перелік уражених об’єктів спростовує брехню окупантів

5 грудня окупанти поцілили у кінотеатр «Шумен», в якому розміщувався гуманітарний центр і зберігалась допомога від міжнародних організацій. Російські пропагандисти стверджували, що у приміщенні кінотеатру нібито знаходився склад з боєприпасами. Їхні телеграм-канали навіть виклали в мережу кадри з ураженням зазначеного об’єкта. На них чітко видно, що кінотеатр знаходиться поруч з щільною житловою забудовою, і якщо б у ньому і справді зберігались снаряди та боєприпаси, а не ковдри і консерви, то навколишні будинки стовідсотково були б пошкоджені через детонацію БК. Як це, приміром, було у селищі Рикове, де окупанти злочинно влаштували склади боєприпасів в приміщеннях цивільного об’єкта – елеватора. Від детонації снарядів після удару ЗСУ по цій легітимній військовій цілі  постраждали будинки місцевих мешканців на кількох вулицях.

Пожежа в кінотеатрі Херсона, зафільмована російським розвідувальним дроном. Детонація БК не спостерігається.

Пожежа в кінотеатрі Херсона, зафільмована російським розвідувальним дроном. Детонація БК не спостерігається.

24 грудня російськими ракетами «Іскандер» було уражено житлові квартали Херсона. Під час обстрілу загинув 70-річний чоловік. Окупанти всіляко відмовляються визнавати вбивство ними цивільних херсонців, тому приватний будинок, в якому загинув пенсіонер, пропагандисти у своїх публікаціях назвали «об’єктом ЗСУ».

26 грудня окупанти нанесли удари балістичними ракетами по залізничному вокзалу Херсона. На той час у приміщенні знаходились близько 140 цивільних осіб, які чекали на евакуаційний потяг. Їх дивом вдалось врятувати, проте загинув поліцейський, який допомагав людям спускатись до бомбосховища.

Росіяни очікувано заявили про те, що ракети вдарили по військовому ешелону. Деякі пропагандистські ЗМІ окупантів відчайдушно брехали, що президент України Володимир Зеленський підтвердив жертви серед військових, а цивільного потяга на коліях, як і херсонців у залі очікування, не було взагалі. Що спростовується відсутністю подібної заяви Зеленського та безліччю фото і відео пошкоджених чотирьох вагонів потяга та приміщення вокзалу, оперативно викладеними в мережу як Укрзалізницею, так і пасажирами, серед яких були волонтери і журналісти.

Залізничний вокзал Херсона після обстрілу російськими ракетами.

«Звірства ЗСУ» та нескінченна «тотальна мобілізація» 

Росіяни відверто дивуються, що в Херсон досі можна зустріти чоловіків призовного віку, адже, за їхньою інформацією, містом прокотилась вже третя чи четверта хвиля «тотальної  мобілізації». І якщо їм вірити, то всіх чоловіків з міста ще у вересні примусово вивезли до Миколаївської області та відправили під Бахмут, але в грудні, навпаки, їм заборонили покидати межі Херсонської громади.

Озвучує ці фейки зазвичай так званий «губернатор» Володимир Сальдо – головна «говорящая голова» окупантів на ТОТ  Херсонщини. За словами зрадника, заборону виїзду запроваджено, аби чоловіки не втекли за кордон. Ці фейки підкріплюються «правдивими» повідомленнями росіян про те, що всіх, хто намагається виїхати трасою в бік Миколаєва, «силоміць витягують з авто і одразу мобілізують». Через гостру нестачу чоловіків, повістки до військкоматів почали видавати неповнолітнім. Пропагандисти розповідають сльозливу історію про 14-річного херсонця, якого злі працівники військкомату намагались відправити на фронт. І лише Бог і Сальдо знають, скільки разів хвора уява російських журналістів ще мобілізовуватиме з Херсона усіх чоловіків і хлопчиків.

Херсонських чоловіків «не випускають з міста».

На окупованій частині Запорізької області проросійські медіа у грудні також багато уваги приділяли законопроекту про мобілізацію в Україні і вигадували «новини» про те, що українські чоловіки масово просять знайомих росіян зробити «виклик для в’їзду через Шерємєтьєво», адже міста в Україні з прийняттям закону будуть заблоковані і всіх пошлють на фронт.

Звісно ж, не обійшлося без відвертої брехні. Російські пабліки стверджували, що громадянам України через додаток «Дія» вже почали надходити електронні повістки (тобто, ще до прийняття закону) і навіть публікував копію «документу, нібито виданого Житомирським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. Який оперативно і спростував цей фейк і закликав використовувати лише офіційні повідомлення: «Це фейк російської пропаганди, який особливо активно розповсюджується у Телеграм-каналах ворога. Житомирський обласний ТЦК та СП, як і будь-який інший ТЦК, не використовує «Дію» для оповіщення громадян. Це є ще одна інформаційна кампанія агресора, спрямована на дестабілізацію ситуації в Україні та зриву мобілізації».

Житомирський ТЦК і СП спростовує фейк про електронні повістки.

Ще раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив у своєму Телеграм-каналі, що повістки до ТЦК через застосунок  «Дія» не розсилатимуться. «Наступного року буде 1 млн. дронів. Повісток у «Дії» не буде ніколи. І тільки так», – написав Федоров.

Двома фейковими повідомленнями про вбивство командиром військовослужбовиці ЗСУ і загибелі мобілізованого неповнолітнього відзначився окупаційний паблік «Бердянськ наш».

Перша вигадана історія: 17-річного сироту Володимира Сачалу нібито відправили до центру підготовки «Гайдамацька Січ», а потім одразу мобілізували – і на фронт, де він загинув. Тут все, як любить пропаганда ще з часів «розіп’ятого хлопчика», але ще більш цинічно. Бо Володимир Сачала – не вигадана, а реальна особа, родом із Яворівської громади Львівщини і, на жаль, він дійсно загинув на фронті. Однак насправді загиблому було 26 років, він служив у складі 24-тої окремої механізованої бригади імені короля Данила і був одружений.

Історія друга: командир підрозділу 14-ї бригади ЗСУ нібито застрелив молоду психологиню Наталю Личман, яка цього літа отримала звання лейтенанта і вмовляла військових іти в атаку. Проте насправді 38-річна Наталія Личман загинула ще у грудні 2022 року. Вона не була психологинею, а була військовослужбовицею 128-ї Окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади і служила в ЗСУ з 2014 року.

Дискредитація військовослужбовців Збройних сил України є одним із завдань психологічних операцій окупантів. Майже кожного дня у їхніх медіа з’являються схожі повідомлення про «неймовірні звірства» та «злочини» українських військових на звільнених територіях півдня. Деякі з них вражають хворобливою фантазією авторів. Наприклад, історія про те, як військовослужбовець ЗСУ взяв у заручники … відвідувачів продуктового магазину в Херсоні. За «перевіреною інформацією» росіян, чоловік вимагав виплатити йому борг із заробітної плати, погрожуючи підірвати приміщення гранатою. Звичайно, жодних доказів факту захоплення заручників в Херсоні росіяни не привели, як не було жодної інформації про цей інцидент і від українських силовиків, і від звичайних херсонців. Тож ставимо його автору «п’ятірку» за креативність.

Розпили на ремонтах уже відремонтованого

Окупаційна адміністрація на ТОТ Запорізької області  продовжує імітацію робіт з благоустрою, розпилюючи мільйони на підрядах з ремонту, які насправді не потрібні. При цьому використовується чергова в таких випадках маніпуляція про те, що «за України» нічого не ремонтувалось і не будувалось, а ось тепер Росія наведе лад.

У першому півріччі 2024 року росіяни пообіцяли відновити ДЮСШ №1 у Мелітополі «за координації Мінбуду РФ».

Ремонт нібито «відремонтованого» росіянами  ДЮСШ №1 у 2016 році.

Однак усім у місті відомо, що ДЮСШ №1  капітально відремонтували коштом місцевого та обласного бюджетів у 2016-2018 роках. Там були замінені вікна та вітражі, облаштований фасад, спортивні зали та роздягальні і навіть проведено благоустрій прилеглої території та осучаснено майданчик.

«У 2017 році встановили нові комунікації і сантехніку, відремонтували роздягальні та спортзал. А за кілька років до війни оновили фасад школи, на тлі якого пропагандисти тепер знімають свої фальшиві ролики», – відреагував на маніпуляції окупантів міський голова Мелітополя Іван Федоров.