“Херсонські біолабораторії” повертаються. Росіяни реанімовують свій старий фейк

12 Грудня 2023, 13:54

Російські пропагандисти вирішили повернутись до свого старого фейку про “біолабораторії” на території Херсонщини, у яких нібито розробляється біологічна зброя. За їхньою інформацією, з Херсонської області виготовлені тут віруси і хвороби мали розповсюдитись на територію Росії через перелітних птахів та летючих мишей.

Про це російським ЗМІ повідомив начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил РФ генерал-лейтенант Ігор Кірілов.

Кірілов заявив, що в ході СВО було отримано доступ до низки українських біооб’єктів, зокрема, лабораторій у містах Рубіжне, Сєвєродонецьк та Херсон. Аналіз документів у них “підтвердив небезпечний характер експериментів Пентагону”. Там, зокрема, вивчалися сприйнятливість населення України до зоонозних інфекцій, проходили випробування фармпрепаратів на місцевих жителях”, – йдеться у повідомленні. 

Крім того, за словами Кірілова, росіяни отримали документи, що підтверджують вивчення шляхів міграції перелітних птахів працівниками Біосферного заповідника в тимчасово окупованому населеному пункті Асканія-Нова на Херсонщині. Встановлено факти збирання та паспортизації штамів вірусу пташиного грипу, летальність яких при передачі людині може досягати 40%. На думку росіян, це доводить той факт, що на території Херсонщини виготовлялась біологічна зброя, яка могла бути використана проти населення Росії. Звичайно, ніяких більш вагомих доказів, окрім власних слів, ані Кірілов, ані російські журналісти не наводять.