Сальдо «взяв» Кринки, британські шпигуни на Херсонщині та штрафи за російські матюки – підбірка фейків про південь України за лютий

29 Лютого 2024, 10:07

Фотоколаж: "IPC-Південь".

Російська пропаганда щомісяця справно продукує нові порції фейків про південь України. У лютому на інформаційному полі особливо «лютували» так звані «губернатори» окупованих частин Херсонської та Запорізької областей Володимир Сальдо та Євген Балицький. Колаборанти розповідали про те, як їх труїли українські спецслужби, як вони знищували плацдарми та ловили британських шпигунів. Про найцікавішу брехню від росіян та їхніх посіпак Ви дізнаєтесь більше з нашого наступного матеріалу.

Сальдо та Шойгу «взяли» Кринки

Найпопулярнішим фейком минулого місяця стало нібито «героїчне взяття» росіянами населеного пункту Кринки, що на лівобережжі Херсонщини. 20 лютого про «ліквідацію українського плацдарму» тут заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, а дещо згодом Кринки «взяв» ще й гауляйтер лівобережжя Херсонщини Володимир Сальдо. «Село Кринки‌ ​​Олешківського округу сьогодні повністю очищене від супротивника», – зазначив він у своєму Telegram-каналі. Як доказ своїх слів Сальдо опублікував відео, на якому російські військові встановлюють у населеному пункті «триколор». Жителі «скрєпної» почали відкорковувати шампанське і святкувати «падіння Кринків».

Російські військові піднімають прапор у Кринках..

Першими свято росіянам зіпсувало Оперативне командування «Південь», що вже за кілька годин після «перемоги» Сальдо спростувало його заяву. Песимізму додали і їхні власні «воєнкори», за повідомленнями яких, Кринки, незважаючи на слова військового керівництва РФ, досі знаходяться під контролем українських військових, а всю інформаційну операцію з їх «звільнення» влаштували для того, щоб хтось із російських командирів отримав генеральське звання.

За кілька днів з’явилося і повне відео із встановленням триколора в Кринках. Виявилось, що група росіян дісталась лише до крайньої хати у селі: вони  встановили там свій прапор та побігли назад до посадки, де знаходяться їхні позиції. Бігти окупантам довелось недовго, адже їх накрила українська артилерія, а сам російський прапор провисів у Кринках не більше півгодини. Таким чином, хтось із російських військових отримав нове звання, безглуздо згубивши життя своїх «прапороносців».

Росіяни, встановивши прапор, тікають з Кринок. За кілька секунд вони загинуть.

З часом змінилась риторика і самого Сальдо. Він вже говорив не про «абсолютний», а про «частковий» контроль над населенным пунктом. За його словами, станом на 25 лютого у Кринках «все ще залишаються українські військові». За інформацією же російських «воєнкорів», плацдарм на лівобережжі Херсонщині не лише продовжує існувати, а й поступово розширюється в бік населеного пункту Козачі Лагері.

Британські шпигуни у степах України

Володимир Сальдо, схоже, нещодавно передивився серію бойовиків про Джеймса Бонда і почав полювання на співробітників спецслужб Великобританії. За інформацією росіян, «агенти 007» шпигували за їхніми військовими на Херсонщині, а координувала це все таємнича організація «Британська рада».  Росіяни навіть спіймали одного «шпигуна» і виклали в Мережу відео з його свідченнями. На цьому відео чоловік зізнається, що його намагались завербувати через знайомих біженців, які зараз проживають на території Об’єднаного Королівства.

Сальдо про викриття «британських шпигунів».

Почнемо з того, що «Британська рада» – це реально існуюча організація, ось тільки займається вона не вербуванням шпигунів, а культурно-просвітницькою діяльністю. Філіали «Ради» були відкриті і в Росії, зокрема, у Москві, протягом 26 років. За цей час «шпигуни» влаштували для росіян кілька художніх виставок і показів британського авторського кіно. У 2018 році організація закрила свої представництва в РФ за власної ініціативи. У Херсонській області відділень «Британської ради» ніколи не існувало.

Щодо «шпигуна», то ним виявився житель села Нова Маячка Сергій Чебукін. Чоловіка нібито намагалась завербувати його знайома, яка зараз проживає на «Туманному Альбіоні». За словами росіян, представники британських спецслужб погрожували їй депортацією у випадку, якщо Чебукін не погодиться на співпрацю. «Вона розповіла, що українським біженцям важко залишитись у Великобританії – не виганяють лише тих, хто може бути корисним владі», – зазначають російські ЗМІ. Звичайно, ця інформація є фейковою. У свою чергу, Чебукін, нібито усвідомивши, що його підбивають на злочинні дії, сам звернувся до російських правоохоронців. Також, за інформацією «шпигуна», він є прихильником націоналістичних поглядів. Чому в такому разі Чебукін відмовився передавати британцям координати російських військових – не зрозуміло.

«Джеймс Бонд» з українських степів – Сергій Чебукін.

Причиною появи «британських розвідників» на території Херсонщини є, скоріш за все, влучні удари українських військових. Наприклад, наступного дня після затримання Чебукіна, від HIMARSів загинуло одразу кілька десятків окупантів, яких їхнє командування вирішило вишикувати просто в лісі на відкритій місцевості. Звичайно, росіяни не ті люди, які визнають власні помилки, ось тому і виникають всілякі «британські шпигуни» та «американські сателіти», які передають ЗСУ координати.

Хімікати з біолабораторій США

Пропагандистські пабліки у січні-лютому почали публікувати заяви про використання отруйних хімічних речовин, як українськими військовими на фронті, так і «терористами» в тилу. У Мелітополі ФСБ заявила про запобігання теракту, який нібито готували українські спецслужби з використанням «аналогу бойової отруйної речовини «Бі-Зет»… Його знайшли у схроні в Мелітополі», – пише Telegram-канал «На самом деле в Запорожье».

Російські силовики на камеру «героїчно» запобігають терористичному акту.

Окупанти підкреслюють: речовину розроблено в біолабораторіях США і згадують про отруєння гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо, яке нібито відбулося ще у 2022 році. Заявляють росіяни і про використання хімікатів Збройними силами України на фронті. Неподалік Роботиного, за словами Ігоря Кіріллова, командувача російських військ РХБЗ, по позиціях окупантів було нанесено удар безпілотником із пластиковою ємністю, що містила суміш хлорацетофенону з хлорпікрином.

Насправді ж саме Росія використовує хімічну зброю на полі бою.

Так, за повідомленнями командувача ОСУВ «Таврія» Олександра Тарнавського, в операційній зоні ОСУВ «Таврія» противник дедалі частіше вчиняє хімічні атаки. Лише за 8 лютого росіяни здійснили 6 скидів із БпЛА боєприпасів із хімічною речовиною сльозогінно-задушливої дії хлорпікрин (імовірно, гранати К-51).

Смертельна турбота від окупантів

Гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький у лютому активно просував наративи про «підтримку» громадян України. Росія, за його словами», воює не з Україною, а лише з нацизмом та «київським режимом».

«Серед полонених практично не буває запеклих нацистів – їх уже немає в живих. Здебільшого солдати ЗСУ зараз – це звичайні молоді хлопці, пенсіонери, селяни, яких Київ схопив в оберемок і кинув у жорна», – пише гауляйтер у своєму Telegram-каналі і обіцяє допомогти полоненим перевезти сім’ї на ТОТ. Балицький також видає за турботу примусове виселення жителів захоплених територій зі своїх домівок. В інтерв’ю пропагандистці Надані Фрідріхсон, Балицький заявив, що депортації жителів ТОТ, які були проти окупації, загарбники вчиняли для того, щоб «зберегти життя людям».

«Їхнє життя було під загрозою. Їх могли вбити сусіди», – говорить гауляйтер.

Балицький розповідає російським журналістам про «депортацію» проукраїнських активістів.

І це відверта брехня, адже депортація – це не піклування, а злочин проти людяності та воєнний злочин, який тягне за собою кримінальну відповідальність. За інформацією голови Запорізької ОВА Івана Федорова, з ТОТ Запоріжжя депортовано близько 50 осіб. Відомі також випадки, коли депортовані жителі ТОТ «губились» дорогою з російського на український блокпост.

Без мату не скажеш

Фейк про те, що у Запоріжжі затримують за російську ненормативну лексику в громадських місцях, розповсюдив Telegram-канал «Запорожский вестник».

«Нацполіція та СБУ в Запоріжжі затримали та оштрафували двох чоловіків, які просто матюкалися у своїй автівці», – сказано у повідомленні, яке ілюстроване підробленим скріном посту нібито з Telegram-каналу ГУ Нацполіції в Запорізькій області.

Фото для ілюстрації фейку дійсно взяті з офіційного Telegram-каналу Главку, але зроблене воно під час затримання двох чоловіків, які вимагали 10 тисяч доларів неіснуючого боргу у вдови військового. Про це і йде мова у справжній публікації.