Міфічні «партизани», фронтові курорти, консерви рибні і ядерні. Підбірка російських фейків про південь України за квітень

29 Квітня 2024, 11:35

Фотоколаж: "IPC-Південь".

У квітні російські пропагандисти та всі, хто вірить їхній брехні, відзначили професійне свято – День дурня. На честь цього ЗМІ окупантів розродились новими фейками, серед яких – діяльність міфічних  херсонських “партизанів”, відкриття рибопереробних заводів на Херсонщині, будівництво доріг до курортів Приазов’я, а також заїжджена платівка  про обстріли ЗСУ об’єктів цивільної інфраструктури та Запорізької АЕС.  

Херсонські “партизани”

На окупованих територіях Херсонщини з’явилися нові “зірки”, функцією яких є дезінформувати жителів регіону. Якщо раніше 90% усіх фейків незмінно виходили з-під пера і рота гауляйтера регіону Володимира Сальдо, то тепер першість перехопили так звані “херсонські партизани” з неіснуючої організації “Русский Херсон”. Схоже, Сальдо остаточно набрид росіянам і вони вирішили його замінити на нового, більш молодого та менш скомпрометованого спікера. Ним став лідер так званих “херсонських підпільників”, які нібито діють на території лівобережжя Херсонщини, з позивним “Град”. Звичайно, нічого нового тут росіяни не придумували, а просто продовжили використовувати російську тактику “віддзеркалення” реальності: на противагу реальним  групам Сил спротиву на окупованій території – “Атеш” чи “Жовта стрічка” придумали міфічних партизанів, а в  злочинах, які вчиняють окупанти, пропаганда звинувачує ЗСУ.

Спікер “херсонських партизанів” з позивним “Град”.Фото: скрін соцмережі

Спікер “херсонських партизанів” з позивним “Град”.Фото: скрін соцмережі.

У квітні так звані  “херсонські партизани” вкотре качали тему “репресій” проти цивільного населення на звільнених територіях Херсонщини. Найсвіжішим фейком є нібито розстріл військовослужбовцями ЗСУ жителя села Кізомис через співпрацю з російськими окупантами. Ніяких доказів на підтвердження слів “Граду” пропагандисти очікувано не наводять.

Вбивства цивільних на Херсонщині, на жаль, справді стали звичною подією, ось тільки практикували і практикують їх саме росіяни. Наприклад, 22 квітня 2022 року сержант армії РФ Старун вдерся до будинку жителя Каховського району. Він розстріляв чоловіка на очах у його сім’ї, бувши переконаним, що той співпрацює із ЗСУ. І це не “українське ІПСО”, як можуть нам закинути жителі “скрєпної”. Про цей випадок нам стало відомо з вироку Ростовського суду, який визнав мобілізованого росіянина винним у вбивстві українця і відправив Старуна за ґрати на 10 років.

Ще одна брехня на крові: 24 квітня Сальдо зазначив у своєму Телеграм-каналі, що ЗСУ обстріляли селище Абрикосівка, внаслідок чого загинули кілька селян і згоріли будинки.

Вже за день після заяви Сальдо російські ЗМІ почали публікувати діаметрально протилежну інформацію. Виявилось, що насправді того дня  військовослужбовці частини 33702 ЗС Росії 33-річний Алєксандр Осіпов і 37-річний раніше неодноразово засуджений (зокрема і за вбивство) Алєксандр Кайгородцев їздили між двох сусідніх сіл Абрикосівка та Подо-Калинівка у пошуках алкоголю. Там, де їм відмовляли, вони вбивали жителів та спалювали їхні будинки. Так відбулося з 64-річною Валентиною Старченко, яку розстріляли на подвір’ї, а в будинок кинули гранату.

Не пожаліли окупанти і  місцеву гауляйтерку Любов Тимчак, яку вони вбили з особливою жорстокістю, бо вважали її “ждунихою”, та двох російських військових, яких вони вбили і намагались спалити їхні тіла разом з будинком в Абрикосівці.

Російські військові Алєксандр Осіпов та Алєксандр Кайгородцев, які влаштували масові вбивства в Абрикосівці Херсонської області. Фото: ВЧК-ОГПУ

Російські військові Алєксандр Осіпов та Алєксандр Кайгородцев, які влаштували масові вбивства в Абрикосівці Херсонської області. Фото: Telegram-канал “ВЧК-ОГПУ”.

Ще одним примітним квітневим фейком від російських “підпільників” є інформація про те, що українські селяни на вільному правобережжі Дніпра масово вирізають худобу, адже тут майже не залишилось чоловіків, а жінки самі з нею не вправляються!) “Україна вбиває сільське господарство””, – заходяться гнівом аноніми з  “Русского Херсона” у своїх телеграм-каналах. Незрозуміло тільки, кого саме “ріжуть” селяни, адже більшу частину корів і свиней на правобережжі області росіяни з’їли під час окупації. Бо свіжина, звісно ж, смачніша неякісних російських сухпайків. Те, що не було з’їдено, росіяни знищували при відступі. Наприклад, під час втечі з селища Високопілля окупанти зібрали всю селянську худобу в одному місці… і просто її розстріляли.

Розстріляна росіянами худоба у Високопіллі у вересні 2022 року. Фото: СтраткомЗСУ

Розстріляна росіянами худоба у Високопіллі у вересні 2022 року. Фото: СтраткомЗСУ.

Популярною у ”партизанів” лишається і тема  про набір в  ЗСУ в’язнів. Чи треба нагадувати в армії якої країни дійсно масово воюють засуджені, серед яких – і вбивці та гвалтівники, яких Путін милує після піврічного контракту в “СВО” , і вони знов гвалтують і вбивають. За даними російських правозахисників, на війну тільки в складі ПВК “Вагнер” були завербовані 50 тисяч засуджених росіян.

Рибної юшки не буде! 

Гауляйтер окупованої частини Херсонської області Володимир Сальдо настільки талановита людина, що може одночасно і створювати фейки, і спростовувати їх. Наприклад, у кінці березня він розповів російським журналістам, що збирається побудувати в області завод із переробки риби потужністю 40 тисяч тонн продукції на рік. Російські компанії нібито стоять у черзі для того, щоб вкласти кошти в таке підприємство.

Публікації про заборону вилову риби. Скрін соцмережі

Публікації про заборону вилову риби. Скрін соцмережі.

Іронічно, але вже у квітні Сальдо своїм наказом продовжив заборону рибалкам і місцевим жителям загалом на вихід в море.  Він стверджує, що це робиться з міркувань безпеки. Вихід “на воду” дозволено лише російським військовим та силовикам. “У нас запроваджено воєнний стан. І ми просто зобов’язані, з огляду на те, що терористична спрямованість київського режиму активізується, враховувати цей фактор. Тому вихід у море будь-яких плавзасобів, крім спеціальних — заборонено”, – зазначає Сальдо.

На якій сировині в такому разі має працювати обіцяний завод з переробки риби? На привезених із Росії заморожених брикетах океанічної риби? Чи, може, були сподівання на поставки з Криму? Мусимо розчарувати тих, хто повірив, – у Криму Путін з 2022 року зірвав усі путини.

Примарні курорти у Приазов’ї

Напередодні літнього сезону, який до повномасштабного вторгнення збирав на узбережжі Азовського моря мільйони туристів, посіпаки Путіна заговорили про масштабний проєкт – будівництво курорту на Обіточній косі в Приморську Запорізької області.  Розмах фантазії вражає: мільйони відпочивальників, марини для яхт, 15 тисяч номерів…

Насправді ж, це все не більше ніж  ширма, за якою окупанти намагаються приховати і справді важливе для них будівництво. Розвінчуємо фейковий туристичний прожект.

На Обіточній косі, яку окупанти обрали для розміщення диво-курорту,  відсутня будь-яка інфраструктура. Це заповідна територія без питної води, газу, з проблемним електропостачанням. Побудувати цю інфраструктуру, як і будь-які масивні споруди на лиманах – у піску і багнюці – досить проблематично.
В інших приморських населених пунктах місцеві мешканці вже третій рік на власні очі бачать наплив “туристів Путіна” у формі і зі зброєю. Російські військові живуть на захоплених базах відпочинку і в готелях, розміщують в них свої госпіталі і штаби, а на узбережжі влаштовані тренувальні табори для мобілізованих.

Туризм — ширма, за якою не важко розгледіти справжні плани окупантів: побудувати нові логістичні шляхи на окупованому півдні, бо існуючі перенавантажені, а Керченський міст – бажана ціль для ЗСУ. Тож будівництво і залізниці, і альтернативних автомобільних доріг на півдні реалізується дуже швидкими темпами.

У квітні 2024 року ЦЖР зафіксував старт розширення сухопутного коридору з Ростова до Криму через Донецьку і Запорізьку області.

Новий відрізок сухопутного коридору. Колаж: investigator.org

Новий відрізок сухопутного коридору. Колаж: investigator.org.

Окупанти почали прокладати об’їзну на північ від Маріуполя – близько 70 кілометрів дороги, що передбачає зведення нових мостів, один з яких буде довжиною не менше 500 метрів. Крім того, швидкими темпами просувається і будівництво залізниці, якою будуть перекидати озброєння на цю ділянку фронту.

Але для безпеки оборонних проєктів окупанти можуть залучити і туристів, щоб за спинами відпочивальників безпечніше почувалися військові.

“Мирний атом” як зброя 

Пропагандистські Телеграм-канали 7 квітня розповсюджували заяву Росатома про “атаку київського режиму”, внаслідок якої нібито був пошкоджений купол 6-го енергоблоку ЗАЕС, а троє співробітників станції поранені.

8 квітня інформацію “доповнили”. Ще один БПЛА, який нібито атакував 6-й енергоблок, не спричинив ушкоджень, але пропагандисти повідомили про влучання у вантажівку, яка доставляла харчі для російських військових, а також на території порту.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі підтвердив влучення по куполу і назвав інцидент «серйозною ескалацією загроз ядерній безпеці». Попри те, що в заяві Гроссі немає інформації щодо того, чий це був безпілотник, російські пропагандисти цитували його нібито на підтвердження винуватості ЗСУ.

9 квітня росіяни повідомили про “український безпілотник”, який чи то атакував дах корпусу, де розташований тренажерний центр ЗАЕС, чи то був збитий над цим центром.

Заява Росатома про обстріли Запорізької АЕС. Скрін соцмережі.

Заява Росатома про обстріли Запорізької АЕС. Скрін: соцмережі.

18 квітня ЗСУ нібито знову “атакували” тренажерний зал ЗАЕС. Цього разу експертів МАГАТЕ навіть не пустили зафіксувати пошкодження. Проте росіяни знову цитували Гроссі, розповсюджуючи наратив про те, що МАГАТЕ “підтвердили влучання дрона”.

Андрій Юсов, представник ГУР МО спростував причетність України до збройних провокацій на території незаконно окупованої Росією ЗАЕС: «Удари, зокрема, імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та озброєння, мінування об’єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів. Держава-агресор вкотре наражає на небезпеку ядерний об’єкт, цивільне населення та навколишнє середовище всієї Європи», ―  заявив Юсов.

Додамо також, що серед російських підрозділів, які постійно знаходяться на території ЗАЕС, є і розрахунок бригади БПЛА “ГРОМ “Каскад”, на озброєнні яких – ударні і розвідувальні безпілотники “Ланцет”, “Суперкам” та  дрони-камікадзе, які вони запускають на правий берег Дніпра. Про “роботу” підрозділу в Енергодарі зізнався сам командир бригади  Дмітрій Саблін, депутат Держдуми і заступник голови “Боевого братства”.

“Ануляція паспортів” українців.

Головний по фейках на окупованій території Запорізької області Володимир Рогов запустив чергову брехню: “Отримано достовірну інформацію від лояльних до нас джерел з оточення Зеленського, що до посольств України в європейських країнах, зокрема Німеччині, Франції, Італії, Польщі, Іспанії, розіслано інформацію і дано команду готуватися до майбутнього введення влітку процедури анулювання закордонних паспортів українців”, – сказав Рогов російським журналістам.

“Анулювати” будуть нібито закордонні паспорти українців, які виїхали за кордон без довідки з військкомату.

Очевидно, що приводом для фейку стало призупинення надання консульських послуг для чоловіків призовного віку від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном.

Йдеться, наприклад, про отримання внутрішнього українського та закордонного паспортів, свідоцтва про народження дитини, водійських посвідчень, довідок про несудимість чи документу реєстрацію шлюбу тощо.

У Міністерстві закордонних справ пояснили, що Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку” набуде чинності 18 травня 2024 року.

А до того часу, враховуючи необхідність запровадження додаткових процедур міжвідомчої інформаційної взаємодії, (прийняте рішення) про тимчасове припинення з 23 квітня цього року прийому нових заяв на вчинення консульських дій.

Про “анулювання паспортів” мови не йде.