Суд у Ростові визнав російського військового винним у вбивстві цивільного жителя Херсонщини

03 Березня 2024, 13:21

Військовий суд у російському Ростові-на-Дону виніс вирок 31-річному мобілізованому Владиславу Старуну, який застрелив жителя  Херсонської області. Сержант армії РФ, переконаний, що його жертва співпрацює зі Збройними силами України, із погрозами його сім’ї проник до будинку, кілька разів ударив потерпілого, а потім вистрілив йому в груди. Військового було засуджено до 9 років і 6 місяців колонії. Захист намагався оскаржити вирок, проте апеляційна інстанція відкинула аргументи адвокатів.

Про це повідомляють російські ЗМІ, посилаючись на прес-службу суду.

“За версією слідства, 22 квітня 2023 року, близько 2:30, у Каховському районі Херсонської області п’яний сержант Старун, погрожуючи місцевій родині, проник до їхнього будинку. Переконаний, що чоловік із цієї родини співпрацює зі Збройними силами України, мобілізований кілька разів ударив його кулаком по обличчю, а потім вистрілив йому в груди з автомата АК-47. Постраждалий помер на місці”, – повідомляють росіяни.

Військовий написав явку з повинною і був засуджений до 9 років і 6 місяців колонії. Як пом’якшувальні обставини, крім явки з повинною, було враховано, що у сержанта двоє малолітніх дітей і те, що на колишньому місці роботи чоловік характеризується «виключно позитивно». Одночасно обтяжливою обставиною було визнано те, що злочин було скоєно у стані сп’яніння та з використанням зброї.

Також адвокат Старуна заявив, що епізод із вбивством слід перекваліфікувати за більш м’якою ч. 1 ст. 109 КК РФ (вбивство з необережності). За версією захисту, Владислав Старун вистрілив у жителя Херсонської області випадково під час «взаємної боротьби»: нібито постраждалий, намагаючись забрати у військового автомат, різко смикнув його на себе. Розглянувши матеріали справи, апеляційна колегія Південного окружного військового суду РФ відкинула аргументи захисту і залишила рішення першої інстанції без змін.