«Постапокаліпсис у Херсоні, самообстріли та несправжні полонені». Підбірка російських фейків про південь України за жовтень

30 Жовтня 2023, 19:07

Фотоколаж: "IPC-Південь".

Росія продовжує вести інформаційну війну проти України і всього демократичного світу, використовуючи брехню та дезінформацію як основну зброю. Саме фейками прокремлівські видання намагаються приховати злочини і провали російської армії, успіхи Збройних Сил України та проблеми у своїй державі. Про що саме брехали росіяни на півдні України у жовтні – читайте у нашому матеріалі.

Росіяни не обстрілюють Херсон 

Російські війська продовжують майже цілодобові обстріли міста Херсон. Вогонь по обласному центру ведеться прицільно з окупованого лівобережжя області та вражає здебільшого цивільну інфраструктуру і мирних жителів. Проте у окупантів не вистачає сміливості взяти на себе відповідальність за ці дії. Вони заявляють, що обстріли міста ведуться… із самого Херсона.

За їхніми словами, Херсон обстрілюють українські військові з території самого обласного центру, використовуючи для цього «мобільні мінометні групи». Аргументують окупанти це тим, що їхні міни просто не долітали б до міста з лівого берега Дніпра через велику відстань. Цікаво, що обстріли Херсона росіяни називають «русофобськими провокаціями».

Насправді ж це звичайна брехня. 120-міліметрові міни, що випускають по Херсону росіяни, мають дальність ураження до 7 кілометрів. Цієї відстані достатньо, щоб мати змогу обстрілювати більшу частину міста. Крім того, окупанти б’ють по Херсону не лише з мінометів, а й із РСЗО, дальність якого є значно більшою. Наприклад, російський телеканал «Звєзда» у жовтні опублікував відео, на якому «Гради» обстрілюють правобережжя Херсонщини. Російські керовані авіабомби, що десятками летять на голови жителів правобережжя Херсонщини, взагалі можуть вражати цілі на відстані до 100 кілометрів. Такою бомбою, наприклад, на початку жовтня було уражено районну лікарню в місті Берислав. Окупанти досить часто самі вихваляються «точними попаданнями» по місту у своїх Telegram-каналах.

Російські джерела визнають обстріли Херсона.

Цікаво, що на окупованих територіях Запорізької області місцеві колаборанти розповсюджують схожі фейки. «Починаючи з 2014 року лікарні, школи, дитячі садки і житлові будинки піддавалися обстрілу і руйнуванню з боку українських неонацистів», – це цитата з поста «сенатора» від ТОТ Запорізької області Дмитра Ворони, що присвячена майбутньому «колосальному об’єму роботи», який необхідно проводити на «прісоєдіньонних», тобто, нових окупованих територіях. Звісно, до приходу в Запорізьку область росіян у 2022 році всі зазначені об’єкти були цілі. В якій хворій уяві могла з’явитися ідея, що українські військові обстрілюють Запорізьку область ось вже майже 10 років? Відповідь очевидна – у російській.

Будівництво, якого немає 

Росіяни активно «відновлюють та ремонтують» об’єкти соціальної інфраструктури на окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя. Однак, як правило, вся ця активність полягає в продукуванні пропагандистських відео і привласненню будівель, які були зведені ще перед початком повномасштабного вторгнення. Так, наприклад, російські ЗМІ повідомляють про будівництво нового «Багатофункціонального центру надання державних послуг» у селищі Новотроїцьке.

За словами російських ЗМІ, зводили «Центр» підрядники з Рязані упродовж всього літа, а його будівництво було закінчено у вересні. Засвідчують вони це світлинами «нової» будівлі центру. Росіяни також зазначають, що цей проєкт увійшов до ТОП-5 об’єктів Херсонщини, над якими працювали їхні будівельники. У публікаціях на рязанських сайтах наголошується, що «Центр» було саме «побудовано» з нуля.

Будівля у Новотроїцькому до та після «ремонту».

Ця інформація – черговий фейк росіян, адже зазначену будівлю було споруджено задовго до окупації Новотроїцького. У цьому приміщенні знаходився Центр зайнятості Новотроїцької громади. Керувала ним Ірина Збаровська – депутатка Херсонської обласної ради від ОПЗЖ, яка пішла на співпрацю з окупантами. На брехню окупантів вказують фото будівлі, зроблені ще у 2018 році.

Постапокаліпсис у Херсоні

Росіяни продовжують продукувати наративи про нібито «жахливе життя» херсонців після звільнення міста. Традиційні темами для них є відсутність у місті електрики, водопостачання і продуктів харчування. Так званий «губернатор» Херсонщини Володимир Сальдо навіть використав вираз «постапокаліпсис» щоб охарактеризувати ситуацію в місті.

«Нині у Херсоні залишилося не більше 40 тисяч людей. Город спорожнів. Всюди глушина, захаращення, пустка – ось на що ЗСУ перетворили місто», – заявив він. За інформацією Херсонської МВА, насправді у місті знаходиться зараз як мінімум вдвічі більше людей. Те, що люди поступово повертаються, помітно навіть візуально. В Херсоні й справді існують певні проблеми з електрикою та водопостачанням, але пов’язано це не з недбалістю української влади, а з обстрілами росіян, що прицільно б’ють по об’єктах критичної інфраструктури.

Сальдо заявив про «постапокаліпсис в Херсоні.

Також, за словами Сальдо, в Херсоні закрились дві лікарні, а медиків з них перевели працювати до призовних комісій. Єдиним доказом цієї ситуації колаборант приводить фото з оголошеннями, що, за його словами, зафіксовані на дверях згаданих лікарень. Ви здивуєтесь, але це фейк. Усі лікарні міста справно працюють, незважаючи на обстріли росіян.

Що Любас, що Лобас – «какая разніца»

Іноді буває і так, що росіяни «захоплюють у полон» українських військових, які насправді у цей час знаходяться в зовсім інших локаціях. Так, окупанти відзвітували, що під час операції ГУР у тимчасово окупованому Криму затримали «ідейного майданутого і героя України в званні підполковника» Олександра Лобаса із Запоріжжя.

Росіяни «взяли у полон» полковника Лобаса.

На опублікованих самими ж росіянами фото чітко видно, що затриманий українець Любас схожий на підполковника Лобаса хіба що відсутністю волосся. Зріст, статура, форма голови – все різне. Проте це окупантів не зупинило. Інформація про цю «перемогу» – затримання високого чина, пройшла по всіх окупаційних медіа Запорізької області. Полковник Лобас у безпеці і продовжує працювати на благо України.

Обстріли Оленівки 

Проросійські Telegram-канали на Запоріжжі опублікували пости нібито на основі Доповіді Управління Верховного комісара ООН про обстріл табору українських військовополонених в Оленівці з РСЗВ HIMARS. За їхньою інформацією, в результаті розслідування Управління Верховного комісара ООН з прав людини було доведено, що ЗСУ обстріляли своїх же полонених військових з американської системи залпового вогню HIMARS.

Це, звісно, чергова брехня. УВК вважає, що вибухи у виправній колонії під Оленівкою в окупованій Росією Донецькій області, внаслідок яких загинув щонайменше 51 український військовополонений і щонайменше 139 дістали поранення у ніч із 28 на 29 липня 2022 року, не були результатом запуску ракети HIMARS українськими збройними силами, сказано у тексті Доповіді.

Аналіз наявних фото- і відеоматеріалів засвідчив, що пошкодження казарм, найімовірніше, відповідають удару, завданому зі сходу. Російська Федерація тримала військовополонених у колонії в безпосередній близькості від лінії фронту, наражаючи їх на небезпеку, що суперечить положенням міжнародного гуманітарного права, які стосуються безпеки військовополонених.