Центр журналістських розслідувань ідентифікував особи кількох бойовиків так званого “батальйону ім. Маргєлова”

15 Серпня 2023, 14:27

Алєксандр Моторікін у госпіталі. Фото: Телеграм Костянтин Басюк і Алєксандр Моторикін. Фото: «Однокласснікі».

На захоплених Росією територіях півдня України гауляйтери створили так звані «добровольчі» загони, щоб залучити місцевих жителів до війни проти своїх співгромадян. Зазвичай бойовики приховують свої обличчя за балаклавами. Але перед «виборами» «єдінороси» пішли до шпиталів провідувати поранених «ополчєнцев», щоб піаритись перед виборцями.

Про це повідомляє “Центр журналістських розслідувань”.

Фото з пораненими бойовиками «батальйону імені Маргєлова» опублікував так званий «сенатор» від Херсонської області Константін Басюк, який разом із керівницею філії «Фонда защитников отечества» Анастасією Циплаковою  провідав їх  у військовому госпіталі Чорноморського Флоту РФ у Севастополі. Центру журналістських розслідувань вдалося ідентифікувати кількох із них.

«Відвідав бійців «добровольчого батальйону ім. В. Ф. Маргєлова». Добровольці проходять лікування та реабілітацію у військово-морському госпіталі Севастополя після виконання бойових завдань у Херсонській області. У хлопців бойовий настрій і бажання якнайшвидше повернутися у стрій», – написав Басюк в своєму телеграм-каналі і оприлюднив фото поранених. Чим дуже допоміг з їхньою ідентифікацією, адже досі члени цих незаконних збройних формувань ховали свої обличчя за балаклавами.

Так званий «добробат» імені Маргєлова був створений у ще окупованому Херсоні у жовтні 2022 року, нібито з ініціативи гауляйтера Володимира Сальдо. Однак є підстави вважати, що це була установка «центру» – втягувати місцеве населення у війну проти власної країни на підтвердження кремлівського наративу про громадянський конфлікт в Україні. Так звані добробати були створені і на усіх окупованих територіях півдня і Криму.

“Сенатор” Константін Басюк і керівниця філії «Фонда защитников отечества» Анастасія Циплакова з пораненими бойовиками НЗФ в Севастополі Фото: соцмережі.

У Криму це так званий штурмовий казачий батальйон «Таврида», яким керує довірений атаман гауляйтера Аксенова — Антон Сироткін, а також батальйон «Ливадия» (БАРС-30), у складі якого – очолюваний пригожинським соратником Пікаловим «штурмовий загін «Конвой».  На окупованій частині Запорізької області — батальйон імені Судоплатова, яким опікується особисто гауляйтер Балицький.

Як показали розслідування ЦЖР, жителів півдня і Криму у цих підрозділах – мінімум, більшість найманців приїхали з різних регіонів Росії, а також з окупованих територій Молдови і Грузії. Винятком з цього правила не стали  і поранені бойовики, яких засвітив на фото «сенатор» від ФСБ Константін Басюк. Більшість у цій групі у смугастих піжамках – росіяни.

Отже, ось імена тих, хто хоче «повернутися у стрій», тобто, на фронт – вбивати українців.

Вадім Грошев, бойовик НЗФ «батальйон ім. Маргєлова». Фото: соцмережі

Вадім Грошев, бойовик НЗФ «батальйон ім. Маргєлова». Фото: соцмережі.

Крайній зліва на фото із «сенатором» Басюком – росіянин Вадім Анатольєвіч Грошев, 26.02.1973 року народження, мешканець міста Фурманова Івановської області. (ІПН:372900348686, соцмережі : ВконтактєОднокласснікі, номер телефону: +79303409917).  До 2015 року він був зареєстрований як індивідуальний підприємець з видом діяльності легкове таксі. Чим займався надалі – невідомо.

Грошев – колишній десантник, брав участь у другій російсько-чеченській війні. Про це свідчать його фото в соцмережі, одне з яких зроблене на в’їзді в село Шатой. У боях за цей населений пункт, який Росія в лютому 2 000-го  року штурмувала майже тиждень, ймовірно брав участь і Грошев.

Згадка про нього є в книзі «Разведбат» Валєрія Кісєльова. Вадім Грошев там представлений як старший радіотелеграфіст-розвідник, який служив у складі 1-го взводу 84-го окремого розвідувального батальйону ГРУ. Він нібито був представлений до нагороди «Ордєн мужества». В школі ж, де навчався найманець, його називають кавалером «Ордена Слави».

Алєксандр Моторікін у госпіталі. Фото: Телеграм Костянтин Басюк   і  Алєксандр Моторикін. Фото «Однокласснікі».

На іншому фото, на ліжку за спиною у Басюка, сидить 33-річний Алєксандр Вікторович Моторикін. Він уродженець Бєлгорода, випускник місцевого університету кооперації, економіки та права.

У 2011 році Моторикін зареєструвався в російській податковій як індивідуальний підприємець (ІПН 312329992702) з видом діяльності регулярні пасажирські перевезення. Однак у серпні 2022 року свій ІП Моторикін закрив – ймовірно через те, що поїхав убивати українців.  При цьому, за даними російського держреєстру, Моторикін досі залишається директором будівельного ТОВ «СТК «Мастер», яке йому і належить.

Анкетні дані: дата народження 04.09.1989. ПН: 3102050768. Адреса: м.Бєлгород, вул.Губкіна, буд.25, кв.182. Телефон: +79511417111, Соцмережі: ВКонтактє,  ОднокласснікіFacebookTelegram, Профіль на автомобільному форумі.

Олександр Тюрєв, бойовик НЗФ Фото: соцмережі.

І, нарешті, єдиний громадянин України із групи в смугастих піжамках поряд з Басюком. Чоловіка, який на фото стоїть найближче, хоч і за спиною «сенатора», ЦЖР ідентифікував як Олександра Вікторовича Тюрєва, громадянина України, уродженця с. Пустовійтове Полтавської області.

Як зазначає “Центр журналістських розслідувань”, інформації про те, як  Тюрєв потрапив у «добровольчий батальйон» на Херсонщині, наразі немає. Знайдених у с. Пустовійтове родичів ми турбувати не стали – вони не несуть відповідальності за злочини Олександра Тюрєва. ЦЖР публікує його анкетні та контактні дані, за якими його легко знайдуть правоохоронні органи:

Адреса реєстрації: вул.Сергія Вихристюка, 19, с.Пустовійтове, Глобинський район, Полтавська область.  ЄДРПОУ:3345808039. Телефони: +380965196250, +380506892054. Соцмережі:  Telegram,  ВКонтактє,  Однокласснікі.

Раніше повідомлялось, місцевому жителю, який погодився очолити зазоплену росіянами херсонську філію “Укрпошти”, загрожує 12 років ув’язнення за колабораціонізм.