Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 233 медіа припинили свою роботу через війну – ІМІ

03 Травня 2023, 14:57

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

233 медіа припинили свою роботу через війну з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це під час круглого столу на тему: “Свобода слова в Україні: поточний стан і виклики” розповіла керівниця відділу моніторингу свободи слова “Інституту масової інформації” (ІМІ) Катерина Дячук.

“Ми зафіксували понад 230 випадків закриття медіа. Насамперед закривалися ті медіа, які потрапили під окупацію, і там, де були активні бойові дії, – сказала Дячук.

За її словами, закривалися і медіа, які знаходились далеко від зони бойових дій, оскільки ринок зупинився і типографії не мали паперу, щоб надрукувати газети.

Також, за даними “Інституту масової інформації”, за час повномасштабного вторгнення росіяни вчинили 50 кіберзлочинів проти медіа.

“Вони були досить інтенсивними на початку повномасштабного вторгнення. Тоді ми щодня фіксували по декілька таких випадків. На сайтах українських медіа розміщували пропагандистські картинки, на телеканалах ламали рухомі стрічки, навіть, намагались створити діпфейки”, — сказала Катерина Дячук.

ІМІ зафіксував 16 обстрілів та захоплень телевеж і 10 захоплень та нападів на редакції медіа.

Раніше повідомлялось, що у Нижніх Сірогозах на Херсонщині окупанти відкрили ДЮСШ. Працювати туди запросили вчителів-колаборантів.