В Україні до кінця жовтня мають з’явитися перші підрозділи кібервійськ

14 Вересня 2021, 10:31

Відповідно до Указу Президента України від 26 серпня 2021 року, Кабінету Міністрів України доручено у двомісячний строк розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо створення та функціонування у системі Міністерства оборони України кібервійськ.

Про це повідомляють у прес-службі РНБО. 

“Президент України Володимир Зеленський Указом від 26.08.2021 № 447/2021 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року «Про Стратегію кібербезпеки України».

У Стратегії враховано сучасні загрози та виклики. Пандемія COVID-19 змінила економічні процеси та соціальну поведінку, змусила громадян працювати у дистанційному режимі з використанням електронних сервісів та хмарних технологій. Кібератаки використовуються Російською Федерацією, зокрема, для маніпуляцій суспільною думкою та дезінформації населення України, втручання у виборчі процеси. Держава-агресор невпинно нарощує арсенал кіберзброї, спрямованої, насамперед, на інформаційні системи державних органів України та об’єкти критичної інфраструктури.

У такій ситуації Україна має розбудовувати національну систему кібербезпеки на засадах стримування, кіберстійкості та взаємодії.

  1. Стримування. Посилення спроможності національної системи кібербезпеки, аби унеможливити збройну агресію проти України у кіберпросторі, нейтралізація розвідувально-підривної діяльності, мінімізація загроз кіберзлочинності та кібертероризму;
  2. Кіберстійкість. Здатність швидко адаптуватися до внутрішніх і зовнішніх загроз у кіберпросторі, підтримувати та відновлювати стале функціонування національної інформаційної інфраструктури, насамперед об’єктів критичної інфраструктури;
  3. Взаємодія. Розвиток комунікації, координації та партнерства між суб’єктами забезпечення кібербезпеки на національному рівні. Співробітництво у сфері кібербезпеки із ключовими іноземними партнерами, передусім з Європейським Союзом, Сполученими Штатами Америки та іншими державами – членами НАТО та міжнародними організаціями.

Кожен пріоритетний принцип містить чіткі зрозумілі цілі, які мають бути досягнуті протягом періоду реалізації цієї Стратегії”, – йдеться в повідомленні. 

Для прикладу, кібернетичні війська у США були створені ще у 2009 році.

Цей род військ займається плануванням, координацією, об’єднанням , синхронізацєю  і проводенням заходів щодо керівництва операціями і захисту комп’ютерних мереж міністерства оборони Америки; готує і здійснює повний спектр військових операцій у кіберпросторі, забезпечує свободу дій США та їх союзників у кіберпросторі, а також перешкоджає аналогічним діям противника.

В РФ так звані “Війська інформаційних операцій” були створені напередодні невизнаної окупації Кримського півострова на початку 2014 року. За інформацією з відкритих джерел, кібервійська країни-агресора наразі посідають 5-е місце за потужністю у світі після США, Британії, Китаю та Південної Кореї.