2000 переселенців звернулись до приймалень УГСПЛ протягом 2020 року

12 Грудня 2020, 23:56

Протягом 2020 року правозахисники з 23 громадських приймалень УГСПЛ отримали 12000 звернень з усіх регіонів України. З них понад 4 000 осіб, які звернулись до приймалень, що працюють за підтримки USAID Ukraine – USAID Україна, – це громадяни, що постраждали від наслідків російської агресії, серед яких 2 000 переселенців.- це громадяни, що постраждали від наслідків російської агресії, серед яких 2 000 переселенців.

Про це повідомили в Українській Гельсінській спіліці з прав людини – УГСПЛ, передає сайт IPC-Генічеськ.

“Ненадання соціальних виплат державою, порушення прав під час досудового та судового розгляду, не дотримання трудового законодавства та випадки катувань – коло проблем, з якими звертаються люди з окупованих територій Криму та Донбасу до громадських приймалень УГСПЛ, доволі широке. Вже шостий рік правники намагаються їх вирішувати, надаючи громадянам безоплатну правовому допомогу. А ще організовують тематичні семінари та зустрічі, а також документують воєнні злочини та порушення прав людини, пов’язані з конфліктом”, – зазначили в УГСПЛ.

Підтримку у такій роботі в рамках програми “Права людини в дії” надає USAID. Агентство, зокрема, допомагає роботі київської об’єднаної приймальні з питань Криму та Донбасу, спеціалізованої приймальні з кримських справ у Херсоні, а також кількох осередків: у Станиці Луганській, Сумах та Дніпрі. Але найбільше приймалень у Донецькій області – Торецьку, Маріуполі, Краматорську та Покровську. Загалом у 2020-му всі вони опрацювали 4221 звернень, з яких 2062 від внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

фото: helsinki.org.ua

У спілці наголосили, що відповідно до закону “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, переселенці мають такі ж права і свободи, як й інші громадяни, але також і спеціальні. Серед них: отримання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання (зокрема на оплату житлово-комунальних послуг) та соціальних виплат переселенця, статусу безробітного у разі потреби, оформлення документів, що засвідчують особу, за місцем фактичного проживання, можливість голосувати на виборах і референдумах.

Захист прав людей, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації, здійснюється в рамках Програми USAID Ukraine – USAID Україна  «Права людини в дії».

За даними Мінсоцполітики, близько 1,43 млн українців мають статус ВПО.

Раніше повідомлялось, що УГСПЛ у співпраці з Крим_SOS та Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим запустила чат-бот для допомоги мешканцям Криму з найбільш поширених питань щодо перетину адмінмежі з Кримом, отримання українських документів тощо.

На питання кримчан миттєво відповість безкоштовний чат-бот в месенджері телеграм @CrimeaIsUaBot (t.me/CrimeaIsUaBot). За необхідності бот також надає можливість проконсультуватись напряму з фаховим юристом.

Контакти громадських приймалень УГСПЛ можна знайти за посиланням: https://helsinki.org.ua/advice-centres.