Викрадав і катував цивільних: Роман Кам’янський, колишній поліцейський з Білозерки, отримав 15 років ув’язнення

26 Березня 2024, 12:53

Роман Кам’янський. Фото: відкриті джерела.

Роман Кам’янський, будучи командиром взводу №2 роти поліції особливого призначення ГУНП в Херсонській області, добровільно перейшов на бік російських загарбників і став працювати в місцевій окупаційній поліції. Колаборант був причетний до викрадень і катувань цивільних людей, а також розгону мирних акцій протесту. За скоєні злочини Кам’янський заочно отримав 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відповідний вирок Соснівського районного суду м. Черкаси від 18 березня 2024 року опублікований на сайті Єдиного держаного реєстру судових рішень.

Слідством встановлено, що 40-річний Кам’янський Роман Миколайович, уродженець і житель селища Білозерка Херсонського району не пізніше ніж на початку квітня 2022 року добровільно перейшов на бік ворога. На той момент він був командиром взводу №2 роти поліції особливого призначення ГУНП в Херсонській області. Його звільнили тільки згодом, 23 травня 2022 року.

17 травня 2022 року Романа Кам’янського окупанти призначили т. в. о. заступника командира батальйону патрульно-постової служби незаконно створеного МВД Херсонщини. Росіяни присвоїли йому звання «капітан поліції». 1 липня 2022 року Кам’янського перевели на посаду т. в. о. командира «отряда специального назначения «Гром».

На судові засідання Роман Кам’янський не з’явився. Є дані, що перед звільненням правобережної Херсонщини він виїхав до окупованого Генічеська, де далі продовжує працювати на ворога.

Про злочини Кам’янського в суді розповіли вісім свідків. Родина одного з них постраждала від дій поліцейських-зрадників. За словами чоловіка, спочатку окупанти викрали його сусіда, а потім його мати і дружину та погрожували їх вбити, якщо він не повернеться до окупованого Херсона. Згодом чоловіку вдалося вивезти на підконтрольну українську територію дружину і маленького сина. А його матір окупанти катували протягом місяця, після чого вона померла.

Лише після смерті матері погрози на його адресу припинились, однак окупанти і далі вдиралися до помешкання свідка і влаштовували там «обшуки».

За словами свідка, Роман Кам’янський був його знайомим, він особисто з ним раніше працював. Зрадник-поліцай брав участь у розгоні мирних мітингів у Херсоні з перших днів великої війни.

Підозру в колабораційній діяльності Роману Кам’янському СБУ повідомила у травні 2023 року.

За скоєні злочини Романа Кам’янського визнали винним у колабораційній діяльності за ч.7 ст.111-1 КК України. Вирок суду – 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Раніше повідомлялось, що у Херсоні судитимуть колишнього заступника керівника ІТТ.