Ружена Рубльова, народна артистка з Херсона, отримала 10 років тюрми з конфіскацією майна

28 Березня 2024, 10:35

Колаборантка Ружена Рубльова. Фото: відкриті джерела.

Ружена Рубльова, народна артистка України і колишня провідна артистка Херсонського академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, визнана винною в колабораціонізмі. Її заочно засудили до 10 років позбавлення волі. Також у зрадниці конфіскують майно – кілька квартир.

Відповідний вирок Рівненського міського суду від 26 березня 2024 року оприлюднено на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Суд встановив, що 56-річна Рубльова Ружена Анатоліївна, уродженка селища Асканія-Нова Каховського району Херсонщини, жителька Херсона, добровільно пішла на співпрацю з ворогом. 30 вересня 2022 року вона брала участь у концерті, що був присвячений російській окупації частини України і проходив у центрі Москви.

“Ружена Рубльова у супроводу хору військ національної гвардії РФ виконала музичну композицію, яка розпочинається словами «Здесь птицы не поют…»”, – йдеться у вироку суду.

Також Рубльова агітувала людей брати участь у незаконному референдумі щодо “приєднання” Херсонщини до РФ. 14 лютого 2023 року вона виступала з моноспектаклем “Симфония одной души” в тимчасово окупованому Генічеську.

На судові засідання Ружена Рубльова не явилась, від слідства переховувалась, тож вирок їй винесли за її відсутності.

Ружену Рубльову визнали винною в колабораційній діяльності за ч. 6 ст. 111-1 КК України. Вирок суду постановив 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна. У вироку вказано про кілька її квартир, які перейдуть у дохід держави. Також колаборантці заборонено обіймати посади в сфері культури протягом 12 років.

Раніше повідомлялось, що Людмилі Стрюковій, “начальниці управління праці” окупаційної адміністрації Генічеська, заочно повідомлено про підозру.