Ігор Бжезицький, бізнесмен із Каховки, отримав підозру в колабораціонізмі

23 Березня 2024, 14:43

Ігор Бжезицький, колаборант. Фото: "Evocation".

Ігор Бжезицький, відомий на Херсонщині бізнесмен, співзасновник і голова правління ПрАТ «Каховський експериментальний механічний завод», керівник єпархіального відділу з питань сім’ї Новокаховської єпархії УПЦ МП, 22 березня 2024 року отримав від СБУ підозру в колабораційній діяльності. Йому загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відповідний текст підозри опублікований на сайті Офісу генерального прокурора.

50-річний Бжезицький Ігор Володимирович, уродженець села Великий Мидськ Рівненської області, житель Каховки на Херсонщині, підозрюється в колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України.

Колаборанту загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, саме він керував захопленням і розграбуванням міського центру соціальних служб Каховської міськради та інших установ і організацій, розташованих у комунальній будівлі на вулиці Фаїни Гаєнко, 6.

“Бжезицький з якоюсь бандою відморозків просто розграбували і повністю знищили майно міського центру соціальних служб. Винесли всі комп’ютери та стільці, тероризували людей. Зникли особисті речі працівників. Відновити роботу цього центру тепер буде непросто”, – розповідав про це співробітник Каховської міської ради.

Ігор Бжезицький тоді публічно зізнався у скоєнні цього злочину.

Наприкінці 2022 року його призначили в. о. начальника окупаційного відділу освіти Каховки – після того як загарбники вигнали з цієї посади колаборантку Ірину Махньову.

15 червня 2023 року російські загарбники представили Ігоря Бжезицького так званим “заступником голови” окупаційної адміністрації Каховки. На цій “посаді” він досі служить ворогу.

У 2010-2015 роках Ігор Бжезицький був депутатом Херсонської облради від Партії регіонів, він є засновником місцевої благодійної організації “Лепта” і керівником каховської парафії на честь святого рівноапостольного князя Володимира Новокаховської єпархії УПЦ МП, співзасновником та головою правління ПрАТ “Каховський експериментальний механічний завод” – одного з найстаріших підприємств міста.

У самій Каховці Ігор Бжезицький давно має славу “православного радикала”. Він ніколи не приховував своїх проросійських настроїв і постійно їх пропагував. Також він заявляв, що вважає патріарха Московського, предстоятеля Російської православної церкви Кіріла (Владіміра Ґундяєва) своїм головним православним пастирем.

Раніше повідомлялось, що Артура Норченка, колишнього поліцейського з Голої Пристані, визнано винним у колабораціонізмі.