Херсонська МВА провела чергову хвилю закупівель на ремонти в укриттях на суму понад 13 мільйонів гривень

01 Березня 2024, 12:38

Ремонт у найпростішому укритті, Херсон, 2023 р. Фото: скриншот з відео, "IPC-Південь" / investigator.org.ua

Відділ цивільного захисту Херсонської міської військової адміністрації підписав 11 додаткових договорів на ремонт найпростіших укриттів у місті Херсон. Загальна сума підрядів складатиме 13 201 623 гривень. Виконуватимуть їх 2 фірми та 2 ФОПи з різних регіонів України.

Відповідні договори опубліковані на ProZorro.

Найбільшу кількість підрядів отримала херсонська фірма “БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ “СТАРСЕРВІС”. Вона має відремонтувати 4 укриття. “СТАРСЕРВІС” вже мала два замовлення на ремонти сховищ у Херсоні в серрпні 2023 року, проте їх адреси в договорах закриті, тому встановити якість проведених робіт неможливо. За інформацією видання “Мост”, засновником “СТАРСЕРВІС” є Євген Долгошеєнко, який зареєстрований у місті Коростень Житомирської області. У січні 2024 року Долгошеєнка звинуватили у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем. Підготовче засідання суду щодо його справи було призначено на 29 лютого. Всі 5 об’єктів, підряди на які отримав “СТАРСЕРВІС”, мають бути здані до 15 квітня 2024 року.

Ще 1 831 910 гривень заплатять із херсонського бюджету за ремонт трьох укриттів ТОВ «БУДПОСТАЧ-СТСВ» із міста Івано-Франківськ. Роботи мають бути завершені до 30 квітня 2024 року. Ця ж фірма у листопаді 2023 року взяла на себе аналогічні зобов’язання з ремонту трьох укриттів у Херсоні на суму 7 648 067 гривень. Цікаво, що зазначена фірма до початку повномасштабного вторгнення росіян не мала досвіду ремонту на таких  об’єктах. Єдиний схожий підряд ТОВ «БУДПОСТАЧ-СТСВ» отримали у 2016 році, щоправда, тоді мав бути відремонтований павільйон у дитячому садку.

По два підряди отримали ФОПи з Херсона Сідько Ігор Володимирович та Плішкунов Андрій Федорович. Ігор Сідко зареєструвався як фізична особа-підприємись лише 11 місяців тому і одразу почав отримувати підряди на ремонти від Відділу цивільного захисту МВА. Загалом із цим ФОПом підписано вже 6 договорів на ремонти у сховищах на правобережжі Херсонщини.

ФОП Плішкунов також не є новачком у ремонті укриттів в Херсоні. Він вже отримував 4 підряди на ремонти в херсонських укриттях у квітні 2023 року.

У договорах на нові ремонти укриттів замовник знову приховав їхні адреси. Дізнатись про адреси укриттів, у яких за гроші платників податків проводяться ремонти, у минулу хвилю закупівель ІРС-Південь та Центру журналістських розслідувань вдалося лише через інформаційний запит до пана Горіна. Ми будемо надсилати запити щоразу, коли чиновники порушуватимуть закон, приховуючи публічну інформацію, що стосується використання публічних коштів і прав жителів Херсона на інформацію про місцезнаходження укриттів, як це вимагає Указ президента і рішення РНБО.