Колишній начальник херсонської колонії Євген Соболєв заочно отримав довічний строк з конфіскацією майна

20 Лютого 2024, 14:09

Євген Соболєв, колаборант. Фото: відкриті джерела.

Євген Соболєв, житель Нової Каховки, ексначальник херсонської «Північної виправної колонії №90» отримав ще один вирок. Малиновський районний суд Одеси 16 лютого 2024 року визнав його винним у державній зраді і заочно позбавив волі на довічний строк із конфіскацією майна.

Відповідний вирок суду опубліковано на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Як було встановлено судом, після добровільного переходу Євгена Соболєва на бік російських окупантів його призначили на посаду начальника незаконного органу з питань виконання покарань УФСИН – «управления федеральной службы исполнения наказаний» Херсонщини.

Соболєв забезпечував безперешкодний доступ на територію виправної колонії вантажівок окупантів з цукром, борошном і цигарками для підпільного продажу на ринках Херсона. Ще він допомагав ворогу ремонтувати військову техніку, забезпечував відпочинок, дозвілля і лікування для представників окупаційних військ.

Злочинну діяльність Євгена Соболєва підтвердили в суді троє свідків. За словами одного з них, оперуповноваженого «Північної виправної колонії №90», Соболєв схиляв його та інших співробітників на співпрацю з ворогом.

“З початку березня 2022 року до нього неодноразово приїжджали невідомі люди в цивільному та військовому одязі РФ і проводили в кабінеті Соболєва по декілька годин. Після цих зустрічей він давав вказівки щодо завезення і зберігання цукру, борошна, яєць і цигарок з акцизом РФ для подальшого незаконного продажу на ринках Херсона. За вказівкою Соболєва медик колонії лікував зуби працівнику ФСБ. Засуджені тим часом залучалися до прибирання приміщень, де розмістили російських військових і до розвантажування продуктів окупантів”, – сказав він у суді.

За словами іншого свідка, Євген Соболєв перейшов на бік ворога добровільно на початку березня 2022 року. За тиждень після першого свого спілкування з представниками окупаційних військ він зібрав загальну нараду, на якій сказав особовому складу колонії, що установа буде далі працювати і виконувати свої функції, але під російським прапором.

До Євгена Соболєва постійно, один раз на 4-5 днів, приїжджали на розмову представники окупаційної влади. Також у колонії постійно перебував російський «смотрящий». Загарбників цікавило ставлення до них засуджених і їхні плани на майбутнє.

Третій свідок розповів як 11 травня 2022 року близько 19:00 йому стало відомо, що ув’язнені з незрозумілих причин вийшли з камер без дозволу адміністрації. Після цього співробітників колонії негайно викликали на роботу.

“Коли я приїхав, туди з’їхались військовослужбовці РФ, у повному бойовому обмундируванні зі зброєю. Вони дочекалися прибуття Євгена Соболєва, а за деякий час з боку охоронюваної території СІЗО я почув два вибухи, схожі на вибухи світло-шумових гранат і звуки двох автоматних черг та одиничного пострілу. Пізніше з’ясувалось, що в той момент російські військові забрали і вивезли в невідомому напрямку двох співробітників СІЗО”, – цитуються слова свідка у вироку суду.

Наступного дня, 12 травня 2022 року, близько 9 години ранку Соболєв наказав зібратися всім працівникам СІЗО в актовій залі і оголосив, що віднині він працює начальником «УФСИН по Херсонській області». Всім підлеглим він запропонував перейти на бік ворога.

Сам свідок після побаченого і почутого негайно виїхав з окупованого Херсона.

Крім того, в суді з’ясувалось, що Євген Соболєв надав співробітнику спецслужб РФ контактний номер посадовця управління Державної казначейської служби України у м. Херсон і обіцяв сприяти у налагодженні співпраці між ним і окупантами.

За скоєні злочини Соболєва визнано винним у державній зраді за ч.2 ст.111 КК України. Вирок – довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Зокрема, у нього ухвалою Томаківського районного суду Дніпропетровської області вже конфіскували квартиру, яка тепер перейде в дохід держави.

Також Євгена Соболєва вироком суду позбавлено спеціального звання – майор внутрішньої служби.

Початок строку відбування покарання зрадника рахуватиметься з дня його фактичного затримання. Вирок суду ще не набрав законної сили.

Це не перший вирок, який отримав Євген Соболєв. Раніше, 19 жовтня 2023 року, Ужгородський міськрайонний суд заочно засудив колаборанта на 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна і позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 11 років.

Крім того, Євген Соболєв підозрюється у порушенні законів та звичаїв війни, колишньому начальнику «Північної виправної колонії № 90» заочно повідомлено про підозру за фактами депортації та примусового переміщення понад 1700 осіб. Всі вони за вироками судів були засуджені та утримувалися в установах відбування покарань Херсонської області.