Віддавав накази щодо окупації Херсонщини: російському генерал-лейтенанту Якову Резанцеву повідомлено про підозру

28 Січня 2024, 18:39

Яков Рязанцев. Фото: відкриті джерела.

СБУ в Херсонській області заочно повідомила про підозру командувачу 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ, генерал-лейтенанту Якову Резанцеву. За наказом Резанцева почався наступ на Херсонщину, зокрема на Херсон.

Відповідний документ опублікований на сайті Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, не пізніше 24 лютого 2022 року Яков Резанцев дав наказ незаконно перетнути військовим підрозділам ЗС РФ кордон України на межі окупованого Криму в районах Чонгар, Каланчак і Чаплинка. Також проводив агресивні наступальні дії, аби окупувати Херсонську область.

Підрозділи 126-ї ОБрБО 22 АК за наказом російського генерал-лейтенанта рухалися за маршрутами: Армянськ – Каланчак – Херсон та Армянськ – Чаплинка – Каховка, стверджують правоохоронці.

Також зазначається, що 25 лютого 2022 року окупаційні війська вийшли на рубіж Херсон – Нова Каховка – Каховка, щоб захопити Північнокримський канал і забезпечити водою захоплений півострів.

27 лютого 2022 року російські військові заблокували Херсон із заходу та продовжили наступ у напрямку до Миколаєва. Вже 1 березня вночі російська армія увійшла до Херсона та окупувала його.

Згідно з текстом підозри, Резанцев з метою встановлення контролю та військової логістики на окупованих територіях Херсонської області забезпечив незаконне встановлення блокпостів.

Крім того, підконтрольні йому військові підрозділи обстрілювали населені пункти Херсонщини, грабували та незаконно ув’язнювали місцевих жителів.

У період з 24 лютого 2022 року по 27 січня 2024 року внаслідок збройної агресії Росії на території Херсонської області загинуло та було поранено понад 2 тисячі людей, знищено або пошкоджено понад сотню цивільних об’єктів, встановили працівники СБУ.

Якову Резанцеву загрожує до 15 років позбавлення волі.

За даними Генштабу, командувач 49-ї загальновійськової армії генерал-лейтенант Яков Резанцев загинув під Чорнобаївкою на Херсонщині у березні 2022 року.

Раніше повідомлялось, що очільниця окупаційного відділу освіти Голої Пристані Зоя Лосєва отримала 10 років позбавлення волі.