Очільниця окупаційного відділу освіти Голої Пристані Зоя Лосєва отримала 10 років позбавлення волі

28 Січня 2024, 16:30

Зоя Лосєва, колаборантка. Фото: відкриті джерела.

Зоя Лосєва, очільниця окупаційного відділу освіти, культури, молодіжної політики і спорту Голої Пристані Скадовського району Херсонщини, визнана винною в колабораційній діяльності. Теплодарський міський суд Одеської області 24 січня виніс їй заочний вирок – 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

Вступна та резолютивна частини вироку оприлюднені на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Судом встановлено, що 53-річна Лосєва Зоя Миколаївна, уродженка села Новоолександрівка Нижньосірогозької громади Генічеського району Херсонщини, жителька Голої Пристані Скадовського району, добровільно очолила окупаційний Голопристанський відділ освіти, культури, молодіжної політики і спорту. Зараз він має назву «отдел по работе с образовательными учреждениями».

Як зазначено у повідомленій підозрі, Лосєва допомагає окупантам впроваджувати освітні «стандарти» РФ у Голій Пристані, схиляє освітян до співпраці з ворогом. Також Зоя Лосєва брехала вчителям про те, що українська влада нібито відмовилася платити їм зарплату.

Зоя Лосєва організовувала і проводила пропагандистські заходи, зокрема, акцію «Письмо солдату» в Залізному Порту Бехтерської громади 22 лютого 2023 року, «Сад памяти» і «День Земли» в Долматівській громаді Скадовського району навесні 2023 року.

Відомо, що Зої Лосєвій повідомили також підозру в пособництві державі-агресору.

24 січня 2024 року Теплодарський міський суд Одеської області визнав її винною в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Вирок суду – 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування або займатися діяльністю, яка пов’язана з наданням публічних послуг на строк 15 років, з конфіскацією всього належного їй майна.

Оскільки вирок суду винесений заочно, строк відбування покарання обчислюватиметься з моменту фактичного затримання колаборантки.