Окупанти планували заповнювати пересохле русло Каховського магістрального каналу водою зі свердловин і риттям каналу з Дніпра

25 Грудня 2023, 15:54

Каховський магістральний канал. Фото: відкриті джерела.

Після знищення російськими окупантами Каховської ГЕС і Каховського водосховища вони стикнулися з відсутністю води для зрошення на лівобережній частині Херсонщини. Щоб заповнити русло пересохлого Каховського магістрального каналу вони розглядали варіант буріння нових свердловин уздовж нього і риття каналу з Дніпра і Конки. Тим часом через неспроможність вирішення питання з водопостачанням на захопленому магканалі змінилося вже чимало окупаційних так званих «начальників».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Для заповнення пересохлого русла Каховського магістрального каналу російські окупанти всерйоз розглядали варіанти буріння нових свердловин уздовж його русла за аналогом Північнокримського каналу, а також шляхом прориття каналу з Дніпра і Конки і будівництва аванкамери – штучного басейну перед водозабірною спорудою, в якому осідає намул.

«Дійсно, в Криму передбачалося заповнення Північно-Кримського каналу водою зі свердловин, але там воно було суттєво меншим у своїх розмірах і мова йшла не про все його русло, а про невеличкі водовідводи. Тож для заповнення Каховського магістрального каналу цей варіант ніяк не підходить. Також окупанти розглядали варіант будівництва аванкамери і прориття каналу з правобережної частини Херсонщини, де зараз тече Дніпро для заповнення русла магканалу. В цьому випадку їм довелося б рити канал до основного русла Дніпра довжиною 3,5 км. Однак представники російського «Уралгідромаша», яких залучали до обговорення цих проєктів заявили, що все це утопія і що без відновлення Каховського водосховища води в магістральному каналі не буде», – розповіли ЦЖР співробітники каналу.

За їхніми словами, магістральний канал проєктувався з урахуванням відбору великої кількості води з Каховського водосховища під час весняних паводків. Протягом дня головна насосна станція (далі – ГНС) каналу в середньому перекачувала від 3 до 5 млн кубів води, що дозволяло підтримувати на належному рівні підземний водоносний горизонт. Саме тому після знищення Каховського водосховища більшість свердловин в його прибережній частині залишилися без води.

«Після знищення Каховського водосховища окупанти стикнулися з величезною проблемою з нестачею води для зрошення. Вирішити її вони виявилися нездатними. Перед кожним призначеним росіянами «начальником» управління Головного Каховського магістрального каналу (далі – УГКМК) вони ставили завдання відновити роботу каналу. В результаті тут змінилося вже чимало таких «начальників», – сказали співробітники каналу.

Як повідомлялось раніше, влітку 2023 року окупанти засвітили в своїх пабліках нового «начальника» УГКМК Ніколая Кондратьєва. Але керувати йому фактично було нічим: усі гроші, які виділяли росіяни, попросту розкрадалися, всюди вирізали всю мідь і здавали її на металобрухт. Після Кондратьєва на каналі з’явилися нові «керманичі».

Тим часом один із попередніх «начальників» УГКМК Олександр Оселедець, ексначальник відділу водних ресурсів каналу мав не дуже приємне спілкування з представниками російської ФСБ. Його окупанти звинувачували в розкраданні транспорту, обладнання та іншого майна УГКМК, а також у невиконанні обіцянок відновити роботу каналу вже в цьому році.

У 2023 році російські загарбники повністю розграбували і перетворили на величезний смітник двоповерхову будівлю інженерно-диспетчерського корпусу керування системою водорозподілу УГКМК.

Через постійні російські обстріли наприкінці листопада 2022 року була пошкоджена герметизація ГНС УГКМК, після чого почалось її затоплення. Тоді ж окупанти навмисно пошкодили шафи управління і розікрали майно УГКМК разом із запасним дизель-генератором. Після зупинки ГНС вода в русло Каховського магістрального каналу не подається, а саме воно почало пересихати. Остаточний же хрест у питанні відновлення роботи каналу поставило знищення Каховського водосховища внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року.