Концтабори для херсонців, «демократичні вибори» та ЛГБТ-гуртки в українських школах – підбірка російських фейків про південь України за вересень

30 Вересня 2023, 11:52

Фотоколаж: "IPC-Південь".

Перший місяць осені викликав “осіннє загострення” у російських пропагандистів. На створення нової партії фейків росіян у вересні надихали незаконні вибори на окупованих територіях України, контрнаступ українських військ і початок нового навчального року. Журналісти “IPC-Південь” зробили для Вас чергову підбірку російських публікацій щодо окупованих територій Херсонської та Запорізької областей. Але будьте обережні: вони мають дуже мало спільного не лише з реальністю, а й зі здоровим глуздом. 

Вибори без вибору 

Головною темою для російських фейків стосовно окупованих територій Херсонської та Запорізької областей у вересні стали, звичайно, незаконні вибори. І брехні тут стільки, що про неї можна написати окрему книгу. Але сконцентруємось на найцікавішій.

Наприклад, на лівобережжі Херсонщини участь у голосуванні взяло більше людей, ніж на сьогодні там проживає. За офіційною інформацією ЦВК РФ, загалом за чотири російські партії свої голоси віддали 350 тисяч виборців. Ці цифри суперечать підрахункам кількості населення, які навесні цього року приводили самі ж росіяни. Так, у своєму інтерв’ю 4 квітня 2023 року так звана “міністр соціальної політики” Херсонської області Алла Бархатнова зазначила, що на окупованих територіях Херсонщини  налічується 305 тисяч осіб. Це на 45 тисяч менше, ніж кількість виборців, які нібито  взяли участь у псевдоголосуванні.

Брехали росіяни і про вибори на Запоріжжі. За їх словами, явка тут склала близько 60%. Ця цифра дуже сумнівна, навіть враховуючи, що окупанти буквально ловили виборців на вулицях. За інформацією Мелітопольського міського голови Івана Федорова, у Бердянську росіяни змушували головних лікарів забезпечити участь у виборах ста відсотків медичного персоналу. В окупованому Мелітополі навіть склали «графік» голосувань колективів комунальних підприємств і бюджетних установ, щоб створити картинку для російських ЗМІ.

Виборчі комісії росіян у супроводі військових.

За оцінками окупантів вибори пройшли за безпрецедентної підтримки жителів.  “Люди голосували добровільно і з гарним настроєм”. Також росіяни наголошують, що у роботі виборчих комісій не брали участі військові. Насправді ж “підтримка” незаконного волевиявлення жителями – така ж ілюзія, як і добровільність, адже озброєні люди супроводжували кожну дільничну комісію як на Херсонщині, так і на Запоріжжі, тим самим створюючи тиск на місцеве населення і намагаючись залякати потенційних “виборців”.

Херсонців виселяють з міста та перевозять у концтабори 

Відомий російський казкар і за сумісництвом “губернатор” окупованої росіянами частини Херсонської області Володимир Сальдо також традиційно долучився до створення  фейків. За словами Сальдо, жителів прибережних районів Херсонщини намагаються “депортувати”, вивозять до Миколаєва, а чоловіків масово відправляють  на фронт.

“Зараз, щоб змусити херсонців кинути свої будинки, націонал-терористи їх залякують: кидають у під’їзди, на подвір’я чи на дахи ручні гранати, вибухові пристрої з безпілотників, насильно відбирають у батьків дітей та відвозять їх”, – заявив Сальдо.

Заголовки російських видань про “примусове переселення” херсонців.

Цей фейк базується на розпорядженні голови Херсонської ОВА про обов’язкову евакуацію дітей з частини населених пунктів Херсонщини через посилення обстрілів з боку росіян. Фактично ж більша частина дітей із правобережжя області була вивезена батьками до інших регіонів одразу ж після звільнення міста. Тих же дітей, що залишились, і справді евакуйовують, ось тільки не примусово під дулами автоматів, а добровільно, за згодою батьків.

Але Сальдо на цьому не зупинився, “губернатора” понесло далі. За його інформацією, для херсонців створюють “концтабори” під Миколаєвом, де вони мають жити. Колаборант також прогнозував, що в Херсоні буде встановлено цілодобову комендантську годину, а людям мають заборонити пересуватись вулицями. Це начебто має прискорити процес примусового переселення. Звісно, пророцтво Сальдо чомусь не справдилось.

“Гуманітарна катастрофа” 

Ну, і звичайно, херсонців не лише примусово переселяють – їх ще й намагаються заморити голодом. На інформаційних ресурсах окупантів вкотре почали з’являтись публікації про “гуманітарну катастрофу” і нестачу продуктів харчування на правобережжі області.

Цього разу фейки про Херсон розповсюджує так званий “заступник губернатора Херсонської області”, російський пропагандист Олександр Малькевич.

“Там проблеми з продуктами, перебої зі світлом і водою, повний колапс, у тому числі сміттєвий, немає роботи, але є комунальні платежі”, – заявив Малькевич.

Росіяни розповідають про “гуманітарну катастрофу” в Херсоні.

За його словами, у Херсоні не лише “гуманітарна катастрофа”, а й “соціогуманітарна”, що б це не означало. На противагу цьому, Малькевич розповідає про “щастя та відновлення” на окупованих росіянами територіях області.

Зазначимо, що кілька районів міста справді відчувають проблему з електропостачанням, але причиною цього є самі росіяни, які прицільно наносять артилерійські удари по об’єктах критичної інфраструктури. Щодо відсутності робочих місць – Малькевич також бреше. Наприклад, комунальні служби міста відчувають постійний дефіцит кадрів.

Побиття “російськомовних” вчителів та ЛГБТ-гуртки в українських школах

На окупованих територіях Запорізької області панує своя атмосфера. Тут росіяни у вересні переналаштували свою пропагандистську машину на продукування фейків про українські школи. Тим самим окупанти намагаються показати “прогресивність” російської освіти.

Неіснуючий “ЛГБТ-гурток” в одній із українських шкіл .

Наприклад, проросійські Телеграм-канали радо розповсюдили новину про те, що в одній із львівських шкіл відкрили платний “ЛГБТ-гурток”, навчання в якому дасть перевагу при вступі на роботу до іноземних компаній. Ось тільки вказаного навчального закладу у місті Лева взагалі не існує, а новину про нібито гурток у львівській школі недолугі пропагандисти проілюстрували підробленим скріном із веб-сайту ліцею №4 Івано-Франківської міської ради. Проте “ЛГБТ-гуртка” немає і в цьому навчальному закладі, але навіть не намагайтесь це довести типовому споживачу російського контенту.

Ну і, звичайно, куди ж без русофобії? На окупованій частині Запорізької області активно розповсюджується фейк, що нібито у тій же Львівській області “націоналісти” побили російськомовного вчителя. Відео з побиттям було опубліковано на Телеграм-каналі “Запорожский телеграф”. Побиття чоловіка у приміщенні школи дійсно сталось. У селі на Львівщині матері учнів напали на директора Верхньояблунського НВК Івана Січака. Звісно, російська мова тут ні до чого. Просто жителі села вирішили так висловити недовіру директору, якого звинувачують у булінгу дітей.

Отруєні дрони 

Щоб якось аргументувати відсутність військових успіхів на Херсонському напрямку, росіяни постійно вигадують дивовижну зброю, яку нібито використовують ЗСУ. У вересні список таких “вундерваффе” поповнили отруйні дрони.

Російські фейки про “отруєні дрони”.

“Дрони, які на нас запускають ЗСУ, почали просочувати хімією. Вона здатна призвести до смерті. Як було у мене у підрозділі: запустили на наші позиції коптер, після його посадки ми не звернули уваги на дивні крапки на ньому. Солдата, який його підняв, за півтори години почало рвати, піднялася температура, було сильне запаморочення. Після кількох днів у лікарні він відновився, діагностували отруєння”, – передають слова російського військового прокремлівські журналісти.

І ця історія є дещо нереалістичною. Труїти дрон у розрахунку на те, що хтось з росіян візьме його до рук – безглуздо, адже найдешевший китайський безпілотник коштує набагато дорожче за життя російського солдата і жертвувати дроном заради одного чи двох росіян не резонно. Якщо ж коптери повертаються назад на українські позиції, то чому не труять військовослужбовців ЗСУ, які 100% мають взяти їх до рук? Ну і стосовно “симптомів отруєння”, то те, що описали російські пропагандисти, більше схоже на алкогольну інтоксикацію, що й не дивно, враховуючи симпатію росіян до спиртовмісних напоїв.