Росія скоїла 529 злочинів проти журналістів та медіа в Україні за півтора року повномасштабної війни

25 Серпня 2023, 10:38

Ілюстративне фото: відкриті джерела.

За рік та шість місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 529 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Захоплення медійників у полон, обстріли, погрози, залякування, кібератаки – звичні для росіян методи боротьби зі свободою слова.

Такими є дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, повідомляє “Інститут масової інформації”.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти:

Вбили 66 журналістів, з них 10 – під час виконання професійної журналістської діяльності. Росіяни вбили шість іноземних та 60 українських журналістів.

 – 22 рази захоплювали або викрадали медійників. Зокрема, наразі в полоні окупантів лишаються журналіст УНІАН Дмитро Хилюк та журналістка з тимчасово окупованого Мелітополя (Запорізька область) Ірина Левченко.

 – Поранення внаслідок російських обстрілів отримали 24 журналісти. Зокрема, журналісти зазнавали контузій, переломів, осколкових поранень і травм кінцівок.

Інфографіка: Інститут масової інформації.

За півтора року великої війни росіяни 16 разів обстріляли українські телевежі, які є цивільними об’єктами. Це спричиняло зникнення телевізійного та радіомовлення в дев’яти регіонах України.

Також унаслідок вторгнення щонайменше 233 українських медіа припинили повністю або частково свою діяльність. Медіа змушені були закриватися через прямі погрози з боку російських окупантів, захоплення редакцій, неможливість працювати в умовах тимчасової окупації, руйнування приміщень редакцій та фінансову кризу, спричинену російською війною.

Росіяни продовжують атакувати сайти українських онлайн-медіа, які висвітлюють війну (наразі ІМІ зафіксував 55 таких атак). Зокрема, російські кіберзлочинці ламали сайти медіа, змінювали новини на російські маніфести, розміщували на них російську символіку чи заклики здатися. Крім того, зафіксовано фішингові атаки на українські редакції та журналістів.

Також ІМІ зафіксував 67 випадків погроз журналістам та редакціям як центральних, так і регіональних медіа. Якщо спочатку окупанти фізично погрожували (приходили додому до журналістів чи до їхніх батьків), то згодом погрози перемістилися в інтернет-простір (розсилали електронні листи з погрозами кримінальним переслідуванням, ув’язненням, тортурами, допитами та застосуванням ядерної зброї).

Загалом протягом липня-серпня 2023 року ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинила Росія, – поранення журналістів, кібератаки та юридичний тиск на медійників.

Раніше повідомлялось, що росіяни вчергове обстріляли Херсон та область. Є поранені, прокуратура розпочала провадження.