Херсонщина переходить у червону зону епіднебезпеки

12 Жовтня 2021, 19:22

З п’ятниці, 15 жовтня, в Херсонській області встановлюється червоний рівень епіднебезпеки.

Відповідне рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні 12 жовтня, повідомляється на урядовому порталі.

“В цій області останніми днями по індикаторних показниках спостерігається перевищення ознак епідемічної небезпеки, що дає підстави для введення червоного рівня. Зокрема, перевищення фіксується по кількості госпіталізованих пацієнтів протягом останніх 7 днів і становить на 100 тис. населення 76,7%”, – зазначив заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Крім того, на засіданні доручено в Житомирській, Сумській та Донецькій областях посилити контроль за дотриманням протиепідемічних норм, збільшити ліжковий фонд та ввести додаткові карантинні обмеження на територіях об’єднаних територіальних громад, в яких фіксуються найбільші спалахи захворюваності на COVID-19. Адже, за словами Ігоря Кузіна, спостерігається значне погіршення епідситуації в цих регіонах. Але на сьогодні в даних областях система охорони здоров’я має ресурси для надання своєчасної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою.

Раніше міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підтвердив, що Херсонська область формально вже відповідає червоному рівню епідемічної небезпеки.

За минулу добу за минулу добу в Херсонській області померли 29 людей, які хворіли на COVID-19. Чотири з них – жителі Генічеського району. Померли люди у віці від 37 до 85 років.

При запровадженні “червоного” рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі попередні обмеження, а також забороняється:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос,
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл,
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Важливо, що вказані обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат.

Водночас, місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил в регіоні.

В “червоній” зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.

За офіційною інформацією, Кабінет міністрів вніс зміни до постанови №1236. Відповідно, з 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів у регіонах з «жовтим», «помаранчевим» чи «червоним» рівнем епіднебезпеки будуть дозволені за умови наявності у всіх водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів документів про вакцинацію.

Йдеться про один з цих документів:
документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;
міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);
негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.