За перший рік після об’єднання в Таврійській громаді збудували стадіон і відновили занедбану лікарню (відео)

30 Вересня 2021, 23:29

керівництво Таврійської громади, фото Артем Грисюк

У вересні в Таврійській громаді урочисто відкривали два нові об’єкти – стадіон зі штучним покриттям та відновлену лікарню. У керівництві кажуть, що скористалися можливостями, що дає реформа децентралізації, адже до створення окремої громади подібне здавалось неможливим.

«Ми з розвалень зробили лікарню, вклали своїх 14 мільйонів. Маленька громада – 20 тисяч населення, ми вклали 14 мільйонів в лікарню. Без допомоги ні держави, нікого. Ми самі відновили цю лікарню. Могли би ми це ще рік зробити самі? Звичайно, що ні. Ось вам і децентралізація, і можливості», – розповідає міський голова Микола Різак.

На зустрічі з учасниками ТавріяМедіаКемпу очільник розповів і про здобутки за перший рік існування Таврійської громади.

У Таврійську збудувати стадіон зі штучним покриттям (за програмою президента України “Велике будівництво”), вартістю понад 20 мільйонів гривень. При цьому з держбюджету на будівництво стадіону було виділено 17 мільйонів гривень, і ще близько трьох мільйонів гривень – співфінансування з місцевого бюджету громади на його благоустрій.

Тепер у громади є футбольне поле зі штучним покриттям розміром 105х68 метрів, 400-метрова бігова доріжка, освітлення та комфортні приміщення з усіма зручностями для спортсменів і тренерів.

Також громада взяла на баланс закритий медичний комплекс, і провела реконструкцію за власні 14 мільйонів гривень. тут же відкрили і свій Центр надання первинної медико-санітарної допомоги.

Крім того, за словами голови громади за перший рік від створення вдалось приділити увагу сільським населеним пунктам, проблеми яких не вирішувались десятиліттями: відремонтувати сільські школи, зробити реконструкцію системи опалення, їдалень тощо.

Але шлях до цього видався непростим: Таврійська громада не була включена у перспективний план формування територій громад, і своє право на добровільне об’єднання довелось відстоювати у судах, – розповів заступник очільника міськради Анатолій Білий.

Як повідомлялось, наприкінці вересня в Херсонській області пройшов ТавріяМедіаКемп. Журналісти, блогери і громадські активісти з різних областей України досліджували, як вплинули реформи на життя громад і старостатів Херсонщини.

«ТавріяМедіаКемп» відбувся у межах проекту «Підтримка та розвиток регіональної медійної мережі «МедіаПроРеформа» (Схід-Захід-Південь-Центр)» Центру інформаційних досліджень «Меридіан» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.