В окупованих Новій Каховці і Таврійську на Херсонщині вже більше тижня відсутні електроенергія, водопостачання, опалення і зв’язок

17 Лютого 2024, 12:13

Фото: відкриті джерела.

Вже більше тижня жителі окупованих Нової Каховки і Таврійська Каховського району Херсонської області не мають електроенергії, водопостачання, опалення і зв’язку. Причиною цього стало знищення потужної підстанції, розташованої в Новій Каховці. У сусідніх громадах – Каховській і Любимівській, світло подається з перебоями. Самі ж окупанти нічого не пояснюють людям і не говорять, коли збираються відновити подачу електроенергії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

З 13 лютого 2024 року в Новій Каховці, Таврійську, а також сусідніх селах, що на Херсонщині, повністю відсутні електроенергія, водопостачання, опалення і зв’язок. Місцеві жителі кажуть, що відновити подачу світла їм нібито обіцяють 18 лютого. Однак представники окупаційної влади обох міських громад нічого не пояснюють людям і не називають жодних дат, коли збираються все відновити.

“Електроенергія зникла в Новій Каховці ще 8-9 лютого, але по кілька годин на добу її включали. 13 лютого світло зникло повністю. А немає світла – немає води, немає опалення, бо воно у всіх людей автономне, немає зв’язку. Окупанти почали розвозити питну воду – дають її по 5 літрів на людину, але лише за наявності російського паспорта. Тож нема паспорта – нема води”, – розповів ЦЖР Володимир Коваленко, міський голова Нової Каховки.

Електроенергія зникла після знищення потужної підстанції, яку жителі Нової Каховки називають «Щорсівською», за назвою однієї з тамтешніх вулиць. Ця підстанція подавала електрику на великі місцеві промислові підприємства і кілька населених пунктів.

“Ця підстанція згоріла. Люди залишились без світла і води, вони жаліються, що почали псуватися продукти, бо розморозилися всі морозильники”, – додав Микола Різак, начальник Таврійської міської військової адміністрації.

Самі окупанти востаннє повідомляли про перебої з електроенергією 11 лютого. За їхніми словами, напередодні був пошкоджений трансформатор у місті Каховка, внаслідок чого без світла залишились жителі Каховської, Новокаховської, Таврійської і Любимівської громад. Водночас загарбники запевнили, що все змогли відновити і пообіцяли подати електроенергію для всіх жителів зазачених громад. Нині у Каховській громаді електроенергія є, перебої тут були минулого тижня.

Раніше повідомлялось, що у понад 18 тисячах домогосподарств правобережної частини Херсонщини є потреба у твердому паливі.